چندی پیش رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ دلیل افزایش جمعیت معتادان در تهران را وجود مراکز و سرپناه های DIC و توزیع غذای رایگان بین آنها اعلام کرد. این موضوعی است که واکنش های کارشناسان حوزه پیشگیری از اعتیاد را جمع آوری کرده است. فلسفه این مرکز که در بالا ذکر شد، نشان دهنده پیشگیری از شیوع ایدز و بیماری های مقاربتی در بین معتادان پرخطر است. رفتار بی خانمان و سخت دستیابی. مرکز پزشکی و ترک اعتیاد.
به گزارش مجله آنلاین چند روز پیش رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران از افزایش هزار نفری معتادان متجاهر در تهران خبر داد. این برای معتادان شهرها و مناطق با اشاره به وجود مراکز متعدد برای جذب معتادان متجاهر در مناطقی مانند شوش و هرندی است. موارد دیگری نیز انجام شده است.
وی همچنین دارای DIC و خدمات پزشکی رایگان، درمان MMT یا متادون، وجود سرپناه و خوابگاه در حوالی شوش و هرندی و در بخشهای دیگر غذای رایگان بین معتادان ساخته شده توسط خیریه است و توزیع آن را موجب مهاجرت میداند. از تهران در مورد سایر ایالت ها یاد کرد.
اما بررسی فلسفه های سرپناه و دستگاه نشان می دهد که این مراکز با هدف کنترل یا کاهش رفتارهای پرخطر معتادان و بررسی اجمالی چرایی تأسیس این مراکز نشان می دهد که سازمان های بهزیستی از گسترش آن جلوگیری می کنند. کاهش تمرکز بر خدمات رسانی به معتادان پرخطر در معرض خطر ابتلا به ویروس ایدز و پیشگیری از این بیماری است. مرکز انتقال یا DIC
(مرکز سقوط یک مرکز ترانزیت کاهش خسارت راه اندازی کرده است).
مرکز انتقال (DIC) به جوامع هدف 4 تا 6 ساعت در روز خدمات ارائه می دهد. افراد مبتلا به اختلالات سوءمصرف مواد و معتادانی که به مراکز درمانی مراجعه نمی کنند، خدمات کاهشی را برای کنترل یا کاهش رفتارهای پرخطر ارائه می دهند. آسیب می رساند (آموزش تزریقات سالم و رفتار جنسی سالم، تهیه سوزن و سرنگ، کاندوم، غذا، لباس، حمام کردن).
بر اساس اعلام سازمان بهزیستی و خدمات درمانی، 104 آژانس حمل و نقل در سراسر کشور در سال گذشته برای پیشگیری از ایدز فعالیت کردند که از این تعداد 92 نفر مرد و 12 نفر زن بودند که در هشت ماهه سال گذشته 17 هزار و 483 دستگاه بود. در حوزه های پیشگیری، آموزش و سلامت مرکز حمل و نقل بهزیستی و خدمات درمانی 14428 نفر مرد و 3054 نفر زن بودند.
سرپناه یا سرپناه ما خدماتی را برای معتادان بیخانمان که رفتارهای پرخطر دارند ارائه میکنیم، از جمله کاهش آسیبهایی مانند اسکان، تغذیه، حمام کردن، و خدمات کاهش آسیب برای معتادان بیخانمان.
حال با توجه به توضیحات بالا آیا واقعا افزایش جمعیت معتادان متجاهر به وجود مراکزی مانند DIC، خدمات رایگان پزشکی و سرپناه است؟ و آیا حذف چنین خدمات و مکانهایی میتواند باعث کاهش جمعیت معتادان شود یا از ورود آنها به شهرهای خاص جلوگیری کند؟
رامین رادفر پژوهشگر اعتیاد در این باره به مجله آنلاین گفت. وی بیان می کند: این مسئله از چند منظر و از چند منظر قابل بررسی است. اولی از منظر علیت است. یعنی اگر وجود مراکزی مثل DIC و سرپناه ها مردم را معتاد می کرد، آتش سوزی ها خانه های مردم را هم آتش می زد و دلیل معتاد شدن و معتاد شدن مردم پایین بود و خوابشان می برد، مردم افتاده، این خدمات نیست، اصولاً خدمات اعتیادآور است، بنابراین ربطی به این ندارند که خدمات به افراد پایین ارائه می شود.
رادفر در پاسخ به این سوال که چرا گفته می شود حضور این مرکز باعث جابجایی مردم از شهرهای دیگر به تهران می شود، با اشاره به مهاجرت به حومه شهر، افزود: آنها برای شرایط بهتر مهاجرت می کنند. اگر در هر منطقه ای از تهران شرایط بهتر از شهرهای دیگر باشد، مسلماً همه دوست دارند به مکانی با شرایط بهتر بروند. این شامل تمام مراحل زندگی می شود. بنابراین راه کاهش جمعیت معتادان تعطیلی این مراکز نیست، بلکه حتی اگر این نظریه را بپذیریم که حضور این مراکز باعث جذب بیماران شده است، خدمات مراکز کاهش آسیب در شهرهای دیگر راهی برای گسترش است.
این پژوهشگر اعتیاد به مهاجرت شهری نیز اشاره می کند. اگر نظر فرمانده نیروی انتظامی مهاجرت شهری است یعنی اگر مردم سایر نقاط تهران برای دریافت خدمات در مرکز کاهش آسیب به محله تهران نقل مکان کنند، منطقی است که چرا جمعیت معتادان افزایش می یابد، اما همچنان وجود دارد. راهی برای افزایش دسترسی به مراکز دیگر به جای بستن مرکز کاهش آسیب.
وی در ادامه در مورد مرکز DIC و فلسفه پناهگاه صحبت کرد و علت وجود چنین مرکزی را پرسید. او ادامه می دهد. دلیل اصلی وجود این مراکز این است که بیماران آخرین بار به ایدز مبتلا نمی شوند زیرا این ویروس می تواند از طریق گروه های پل، نه فقط در بین معتادان، عموم مردم را آلوده کند. یعنی همسر مصرف کنندگان مواد مخدر و غیره. در سطح معینی، متوقف کردن چرخه عفونت ویروسی در عموم مردم بسیار دشوار می شود.
رادفر ماهیت این مراکز را کاهش آسیب و به عبارتی نه «بد» «بد» میداند.
رادفر در این میان این سوال را مطرح می کند که چرا جمعیت معتادان افزایش یافته است؟ او اضافه می کند: آیا اخیراً خدمات کاهش آسیب در تهران ایجاد شده است؟ پس چگونه تعداد مصرف کنندگان افزایش یافت؟
وی با بیان دلایل افزایش مشکلات اقتصادی معتادان گفت: این وضعیت اقتصادی شرایط را برای کسانی که سود کرده اند تشدید کرده است. آیا پدیده BRT تا چند سال پیش در تهران رخ می داد؟ این پدیده نیز به دلیل وجود اتوبوس های سواری است و آیا اتوبوس های شبانه باید برای رفع این مشکل حذف شوند؟ “پایین خط” مصرف کننده کارتن در حال به خواب رفتن است و “پایین خط” شخص دیگر BRT و اتوبوس در حال خوابیدن است.
انتهای پیام/