نماد سایت مجله آنلاین

علت میوه ندادن درخت گیلاس

ریزش گیلاس و عمده ترین دلایل آن

درخت گیلاس یکی از درختان میوه فوق‌العاده برای باغ‌های خانگی است. این درختان که در سرتاسر جهان به دلیل شکوفه های بهاری خیره کننده خود شناخته می شوند، میوه های بسیار خوشمزه ای نیز دارند که سرشار از آنتی اکسیدان های مختلف است. اگرچه نهال گیلاس به طور کلی رشد آسانی دارد، اما مسائل مختلف مانند ریزش گیلاس، ممکن است پرورش دهندگان را به این فکر وادار کند که “چرا گیلاس ها از درخت می ریزد؟” با ما در آکین نهال همراه باشید تا از روشهای نوین نگهداری درخت گیلاس و آلبالو بگوییم. در انتها نیز قیمت نهال آلبالو و گیلاس را بررسی خواهیم کرد.

دلایلی که چرا گیلاس از درخت می ریزد؟

 درختان میوه، میوه های نابالغ را به دلایل مختلف می ریزند و درختان گیلاس نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در حالی که از دست دادن میوه های نابالغ و در حال رشد ممکن است برای باغبانان نگران کننده باشد، حداقل ریزش میوه در اوایل فصل طبیعی است و نشانه ای از وجود مشکل جدی در درخت نیست. به طور کلی دلیلی برای نگرانی نیست، زیرا معمولاً محصول خوب روی درخت باقی می‌ماند. تنک کردن برنامه ریزی شده میوه باید بلافاصله پس از ریزش گیلاس ها انجام شود.

گرده افشانی نامناسب یکی از اصلی ترین دلایل ریزش گیلاس

بسیاری از انواع گیلاس به انواع مختلفی از گیلاس نیاز دارند که به انتقال گرده و تولید محصولات میوه خوب کمک می کند. با این حال گرده افشانی برای تولید محصول و افزایش عملکرد گیلاس اهمیت زیادی دارد. استفاده از ارقامی که نیاز به گرده گیاهان دیگر ندارند یکی از راهای آسان برای تولید بیشتر است.

درختان گیلاس را می توان به دو دسته خود بارده و دگربارور تقسیم کرد. همانطور که از نام آن پیداست، درختانی که خود بارور هستند، نیازی به کاشت درخت گیلاس اضافی برای گرده افشانی ندارند. گیاهان دگربارور به یک درخت «گرده افشان» اضافی برای تولید میوه نیاز دارند. بدون کاشت درختان گیلاس اضافی، تولید گیلاس غیر ممکن خواهد بود.

درخت ممکن است میوه های کوچکی را بدون گرده افشان بسازد، اما میوه ها قبل از بلوغ می ریزند، زیرا شکوفه ها به درستی گرده افشانی نشده اند. اگر تنوع درختی را که دارید می شناسید، می توانید نوع متفاوتی را انتخاب کرده و بکارید.

اگر نوع درخت را نمی شناسید، از رنگ شکوفه استفاده کنید. اگر شکوفه های سفید دارید، درخت دیگری بکارید که شکوفه های صورتی دارد یا برعکس. درخت دوم گرده های زنده ای را فراهم می کند که زنبورهای عسل یا سایر حشرات می توانند به گل های درخت شما بیاورند و آنها را گرده افشانی کنند تا میوه تشکیل شود.

قیمت انواع نهال میوه را می توانید در تماس با کارشناسان آکین نهال جویا شوید.

آبیاری کم یا زیاد

درختان گیلاس در طول میوه دهی به آبیاری منظم، کامل و عمیق نیاز دارند. گاهی اوقات، آبیاری کم عمق می تواند میوه را از آب مورد نیاز محروم کند و باعث خشک شدن و ریزش گیلاس شود. از طرف دیگر، مطمئن شوید که درخت گیلاس شما در خاک باتلاقی و بیش از حد مرطوب قرار نمی گیرد. وقتی خاک اشباع می شود، ریشه درخت نمی تواند نفس بکشد و درخت از اکسیژن محروم می شود.

آبیاری زیاد به اندازه کمبود آب مضر است. اطمینان حاصل کنید که درخت گیلاس شما در خاک باتلاقی و بسیار مرطوب رشد نمی کند.

کوددهی

درخت گیلاس شما، مانند اکثر گیاهان، از کوددهی منظم در طول سال باید بهره مند شود.

سایر علل ریزش گیلاس

ریزش گیلاس در برخی فصول اتفاق می افتد و راهی برای کنترل باردهی آن است. ریزش گیلاس به دلیل یک عامل بیماری زا نیست. درختی که منابع لازم برای تولید میوه بیشتر را ندارد این کار را انجام می دهد. گاهی ریزش میوه خود عاملی برای افزایش عملکرد گیلاس است. بدین صورت که اگر تمام محصول روی درخت باقی بماند به دلیل اینکه گیاه انرژی برای بلوغ میوه ها را ندارد، در پایان فصل میوه های مطلوبی از نظر اندازه و طعم تولید نمی کند.

درختان میوه تنها به یک گل از بیست گل نیاز دارند تا یک محصول خوب تولید کنند. این بدان معناست که وقتی آنها بیش از حد گل می دهند، اکثر آنها به طور طبیعی از درخت می افتند تا بر اساس انرژی درخت محصول تولید کنند.

تحقیقات اخیر نشان می دهد که در گیلاس، ترکیبی از عوامل آب و هوایی باعث ریزش میوه ها می شود. این عوامل عبارتند از:

آب و هوای بد (و شدت نور کم) در زمان گلدهی

دمای پایین در مراحل اولیه رشد میوه

عملکرد درختان پس از سپری کردن پاییز و زمستان بسیار سرد به شدت کاهش می یابد. احتمالاً به این دلیل است که درختان ذخایر انرژی کمتری برای حمایت از رشد میوه در اوایل بهار (قبل از اینکه برگ‌های جدید منابع کافی را تامین کنند) جمع‌آوری می‌کنند.

تحقیقات بیشتر نشان می‌دهد که وقتی برگ‌ها غذای ناکافی (محصولات فتوسنتزی) را به میوه ارسال می‌کنند، منجر به عدم تعادل در هورمون‌های درون میوه می‌شود و این موضوع منجر به ریزش گیلاس می‌شود.

کنترل ریزش گیلاس

·         هرس

ریزش گیلاس را می توان با اطمینان از اینکه همه برگ ها به خوبی فتوسنتزی می کنند، جلوگیری کرد. این میوه به نور خورشید مناسب نیاز دارد و می توان با اطمینان از دریافت نور کافی تولید محصول را افزایش داد.

هرس درختان برای دریافت نور یک راه حل بالقوه است. این کار رسیدن نور به برگ ها به حداکثر می رساند و در نتیجه سرعت فتوسنتز را افزایش می دهد، بنابراین احتمالا ریزش گیلاس را به حداقل می رساند. در مواردی می توان طوری هرس کرد که فضای بیشتری بین شاخه ها ایجاد شود.

·         تنک شدن میوه

در صورت وجود بیش از 10 میوه در هر شاخه کوچک، تعدادی از میوه ها را کاهش دهید. این کار را زمانی انجام دهید که قطر میوه‌ها کمتر از 5 میلی‌متر است. تنک کردن گیلاس باعث ایجاد تعادل بین سطح برگ و میوه می شود و ماندگاری میوه را افزایش می دهد. با این حال، در حال حاضر نمی توان راهنمایی روشنی در مورد چگونگی ایجاد این تعادل ارائه داد زیرا تحقیقات بیشتری نیاز است.

بهترین کود برای درخت گیلاس چیست؟

درخت موجودی زنده است. درخت گیلاس نفس می‌کشد، آب می‌نوشد، غذا می‌خورد و برای گلدهی و رشد بهتر باید مراقب کوددهی آن بود. انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس به باغبان کمک می‌کند در آخر فصل میوه‌‌های آبدار و خوشمزه‌ای را برداشت و به دست مصرف‌کننده برساند. خواندن این مقاله  از امداد کشاورز اطلاعات جامعی درباره کوددهی درخت گیلاس به شما می‌دهد.

کوددهی درخت گیلاس اغلب سالیانه است، بااین‌حال همیشه کوددهی درختان مشابه هم انجام نمی‌شود. مقدار صحیح کوددهی با کوددهی بیش از نیاز درخت تفاوت دارد. گاهی باغبان با افزایش دفعات کوددهی به درخت آسیب‌های جبران‌ناپذیری وارد می‌کند. بهترین راه برای تعیین نیاز درخت به کوددهی اندازه‌گیری میزان رشد درخت نسبت به سال قبل یا انجام آزمایش خاک است.

کوددهی کمبود مواد مغذی موردنیاز درخت، به‌ویژه نیتروژن را جبران می‌کند. اگر بعد از آزمایش متوجه شدید که خاک شما فاقد موادی مغذی لازم (نیتروژن، فسفات، پتاس و غیره) است، بهترین کود برای درخت گیلاس شما ترکیبی از این مواد مغذی است.

یک درخت گیلاس ضعیف ممکن است مشکلاتی غیر از حاصلخیزی خاک داشته باشد. به‌عنوان‌مثال، عدم هرس کردن به تولید کم میوه و رشد ضعیف درخت منجر می‌شود. آفات، آبیاری نامناسب و زهکشی بد خاک نیز باعث بروز مشکلاتی در رشد و تولید میوه می‌شوند.

روش صحیح کوددهی درخت گیلاس

فرض بگیریم قرار است درخت گیلاس کوددهی شود، اما از وضعیت خاک اطلاعات دقیقی در دسترس نباشد. مهم است که قبل از انجام هر نوع کوددهی وضعیت خاک را بررسی کنیم.  قبل از اقدام به کاشت درخت، باغبان را از میزان pH مناسب کاشت آگاه می‌کند. خاک مناسب درختان میوه باید pH بین ۶ تا ۶.۵ داشته باشد. اگر نتایج آزمایش نشان از اسید بالای خاک دارد، باید قبل از کاشت در پاییز به آن آهک و یا خاکستر چوب در بهار اضافه کنید.

آزمایش خاک، به‌ویژه قبل از کاشت درخت گیلاس، ضروری است. در صورت کوددهی غیر‌ضروری به نهالستان آسیب‌زده و حتی تضمینی برای بازگشت اصل هزینه نیز وجود نخواهد داشت. اگر نتیجه آزمایش نیاز به کوددهی را نشان داد، باید تا چند هفته پس از کاشت صبر کنید. سپس نیم کیلوگرم کود ۱۰-۱۰-۱۰ را به‌صورت دایره‌ای و به فاصله حدود ۶۰ سانتی‌متر از تنه درخت به صورت چالکود، اعمال کنید.

علت میوه ندادن درخت گیلاس

روش دیگر برای اندازه‌گیری نیاز یک درخت به کود، بررسی وضعیت برگ‌ها، سرعت رشد شاخه‌ها و تنه است. یک درخت گیلاس جوان باید هرسال حدود ۴۰ تا ۷۶ سانتی‌متر و شاخه‌های جدید در درخت گیلاس بالغ باید هرسال 25 تا 38 سانتی‌متر رشد کند. زرد یا بنفش شدن برگ‌ها، رشد آهسته ساقه‌ها و شاخه‌ها و کاهش محصول (کاهش میوه) نشان از نیاز درخت به کود است. انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس،  را  دوباره احیا می‌کند.

زمان کوددهی کوددهی در سال دوم رشد درخت گیلاس به دو مرحله تقسیم می‌شود. کوددهی اول را در اوایل بهار و مرحله دوم را یک ماه بعد انجام دهید. کوددهی باید برای جلوگیری از پوسیدگی و یا سوختن گیاه بافاصله از سایه‌انداز درخت انجام شود. طبق گفته کارشناسان، زمانی که درخت گیلاس میوه نمی‌دهد از کوددهی اجتناب کنید.

کود‌ها به دو صورت مصنوعی و آلی (طبیعی) برای خرید در دسترس هستند. به‌طورکلی درختان گیلاس زمانی رشد می‌کنند که درشت مغزی‌هایی مانند نیتروژن (N)، پتاسیم (K) و فسفر (P) در خاک وجود داشته باشد. نبود هرکدام از این درشت مغذی‌ها عملکرد بخشی از رشد درخت گیلاس را دچار مشکل می‌کند.

نیتروژن به رشد برگ و ساقه کمک می‌کند و نبود این عنصر در خاک باعث کاهش رشد درخت می‌شود. کودی را انتخاب کنید که از نیتروژن موردنیاز درخت گیلاس غنی باشد. پتاسیم تقویت‌کننده سیستم ایمنی درخت است و در مقابل بیماری‌ها و آفات از درخت محافظت می‌کند. فسفر نیز وظیفه رشد ریشه و شکوفه را در درخت گیلاس به عهده دارد. اگر در فصل شکوفه دهی درخت خود را کم شکوفه دیدید حتماً فسفر خاک را چک کنید.

درختان گیلاس کود‌های کم نیتروژن مثل  و ۱۰-۱۵-۱۵ را ترجیح می‌دهند. چرا که این مدل کود‌ها نیاز تغذیه‌ای درخت را بر‌طرف می‌کنند. اگر بیش از حد کود رسانی کنید، در رشد درخت و تولید میوه اختلال ایجاد می‌شود، همچنین این نوع درخت به‌راحتی دچار آفات و بیماری می‌شود.

در زیر، چند کود مورد تأیید و توصیه شده از طرف کارشناسان امداد کشاورز را که مناسب افزایش باردهی درخت گیلاس است برای شما معرفی می کنیم.

درشت مغذی ها برای رشد درخت گیلاس

نیتروژن، فسفات و پتاسیم درشت مغذی‌های ضروری برای رشد طبیعی درخت گیلاس هستند. این ترکیبات در خاک سالم وجود دارند، اما به دلیل شسته شدن خاک توسط آبیاری و باران باید این درشت مغذی‌ها را به‌صورت مصنوعی یا آلی به خاک اضافه کرد تا در رشد درخت گیلاس مشکلی ایجاد نشود.

کمبود درشت مغذی ها برای رشد درخت گیلاس خود را با علامت‌های هشدار‌دهنده‌ای نشان می‌دهد. برگ‌ها قرمز و زرد شده و سایز طبیعی خود را از دست می‌دهند. اگر بیشتر دقت کنید، روی این برگ‌های زرد کوچک لکه‌هایی نیز دیده می‌شود.

ریز مغذی ها برای رشد درخت گیلاس

حضور ریز مغذی‌ها برای عملکرد بهتر درشت مغذی ها لازم است. مولیبدن، مس، روی و کلسیم از ریز مغذی‌های ضروری برای رشد درخت گیلاس هستند.

مولیبدن نیتروژن را تثبیت می‌کند، مس و روی بر شکل خوب برگ درخت و جلوگیری از لکه شدن نظارت دارند. کلسیم نیز باعث کیفیت رشد، برگ و میوه می‌شود. افزودن کمپوست یا کود درختان میوه کمبود ریز مغذی‌ها را جبران می‌کند.

آگاهی از نیاز‌های درخت گیلاس و آشنایی با وظایف هرکدام از مواد مغذی، اهمیت کوددهی به‌موقع و مناسب را برای حفظ رشد و میوه دهی درخت بیشتر نشان می‌دهد.

آفات و بیماری های درخت گیلاس

تعدادی آفات و بیماری برای درخت گیلاس ذکر شده که با رعایت منظم اصول کوددهی قابل پیشگیری و درمان هستند. پژمردگی ورتیسیلیوم (Verticillum) یکی از این بیماری‌ها است. این بیماری توسط قارچی به همین نام ایجاد شده و رطوبت خاک آن را تحریک می‌کند. با‌این‌حال، درختانی که مواد مغذی کمتری دریافت می‌کنند بیشتر درگیر این بیماری هستند. انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس و روش صحیح کوددهی درخت گیلاس به پیشگیری از این بیماری و به‌حداقل‌رساندن علائم آن کمک می‌کند.

سایر آفات و بیماری‌های درخت گیلاس که به درخت‌های فاقد مواد مغذی کافی حمله می‌کنند عبارت‌اند از:

 (spider mites)، مگس‌های میوه گیلاس غربی (western cherry fruit flies) و سوراخ کننده شاخه هلو .(peach twigs borers) این آفات گیاهان ضعیف‌تر را پیدا کرده و در این مناطق آسیب‌پذیر زندگی می‌کنند. استفاده منظم از کود احتمال آلودگی را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، کوددهی مناسب به گیاه کمک می‌کند تا در صورت بروز بیماری یا آفت باقدرت بیشتری مقابله کند.

خروج از نسخه موبایل