انواع روش های ساخت استخر
در شهر بزرگی مانند تهران با داشتن نواحی کشاورزی و تفریحی با ظرفیت بالا ، پیمانکار ساخت استخر در تهران باید علم کافی در خصوص اجرای انواع استخر ها و آب بندی استخر را داشته باشد که امکان عملیاتی نمودن طرح استخر را در نواحی مختلف داشته باشد . در این مقاله به بحث و بررسی پیرامون انواع روش های ساخت استخر و انواع روش احداث استخر و اشاره ای محدود به پیش ساخته پرداخته شده است .
در بررسی های صورت گرفته و نکات اجرایی ساخت استخر آمارهای اخذ شده در بازه زمانی خاص مشخص گردید که بهترین روش نگهداری از آب و استفاده های مختلفی از آن در نظر کاربران حوزه کشاورزی و زراعی احداث و ساخت استخر بتنی و سیمانی می باشد .
قابل توجه پیمانکار ساخت استخر در تهران و سازنده استخر در تهران
با توجه به اینکه اکثر افراد پیمانکار ساخت استخر در تهران و کرج و همچنین سازنده استخر در تهران و حومه را افراد غیر بومی و معمولا پیمانکاران افغانی تشکیل میدهند بهتر است که با عنایت بیشتری به موارد اشاره شده در این مقاله نسبت به بالا بردن سطح فنی و دانش اجرای استخر اقدام نمایند.
بررسی های اولیه قبل از احداث استخر
شاید قبل از بررسی های میدانی بیشتر نظرسنجیها حاکی از استفاده از مخازن خاکی و پی وی سی و یا استخر پیش ساخته بتنی و همچنین استفاده از تانکر های pvc و فلزی به منظور نگهداری آب برای مدت مصرف بوده است .نتایج بدست آمده نشان دهنده این موضوع می باشد که احداث استخر بتنی و سیمانی جزو بهترین روش های مورد استفاده در نظر کاربران می باشد .
بنابراین توجه ویژه به نحوه ساخت استخر و آب بندی استخر باعث می گردد که بیشترین بازده را در نوع خود داشته باشند .
ساخت استخر شامل روش هایی برای احداث استخر میباشد که توسط پیمانکار ساخت استخر با متریال خاص می باشد که به صورت کاملاً مطالعه شده باید انجام پذیرد .
هرگونه اهمال و کوتاهی در مراحل اجرای استخر از جانب سازنده استخر منجر به صدمات جبران ناپذیری به سازه استخر و سیستم آب بندی استخر می گردد و بنابراین باید در نظر داشت علاوه بر دقت بالا در هنگام احداث استخر و استفاده از مواد مناسب و رعایت کامل مراحل ساخت استخر نسبت به چگونگی کاربری استخر مواضع قبلی کاملاً روشن و واضح باشند . این بدان معنی است که نیاز مصرف کننده حتما باید مطابق با کاربرد استخر باشد یعنی در صورتی که هدف از اجرای استخر صرفاً نگهداری آب جهت استفاده کشاورزی است نمیتوان انتظار داشت بهرهبرداری لازم درخصوص استخر تفریحی انجام پذیرد .
این نکته برای پیمانکار ساخت استخر در تهران بسیار حایز اهمیت است چرا که خاک شهر تهران و حومه آن با اختلاف بسیار زیاد دارای مکانیک خاک متفاوتی است که نیاز به بررسی های ویژه ای دارد .باید در نظر داشت معمولاً استخرهای نگهداری آب دارای عمق بالا هستند که نیاز به توجه ویژه ای در خصوص نحوه اجرای استخر و روش آب بندی استخر باید اعمال گردد.
ولی در استخر های تفریحی معمولاً نیازی به عمق بالا وجود نداشته و می توان مراحل عایق کاری استخر را با مواد عایق پلیمری استخر یا عایق نانو استخر و یا مشابه آن انجام داد، بنابراین توجه لازم و کافی در خصوص کاربرد استخر و هدف از احداث استخر کاملاً باید مشخص و از پیش تعیین شده باشد و سازنده استخر در تهران باید به این مسایل توجه ویژه ای داشته باشد .
بهترین روش ساخت استخر کدام است؟
روش ساخت استخر برای مصارف گوناگون بسیار متفاوت است .در زمان های گذشته و دهه های قبل هرگاه که نیاز به محلی برای نگهداری آب احساس می شد استخر هایی با گل و سنگ احداث کردند که با توجه به معماری ویژه که در آنها به کار رفته استفاده از آهک و سایر افزودنی هایی که معماران قدیمی در آن به کار بردهاند تاکنون نیز قابل استفاده می باشند . ولی به علت لزوم احداث و ساخت استخر های با نیازهای جدید از متریال های مهندسی نوین و استفاده از بتن سیمان در ساخت استخر ها عمومی گردید . یکی از انواع روش ساخت استخر استفاده از بتن و آرماتور حرارتی می باشد بهترین روش ساخت استخر است .
آرماتور بندی استخر
روش ساخت استخر بتنی پس از مش بندی و کلاف نمودن آرماتورها به یکدیگر و ایجاد بستر مناسب برای بتن ریزی میتوان مرحله بتن ریزی استخر را اعمال نمود .
مقاوم بودن بستر استخر
با توجه به مقاومت زیرساخت در این گونه استخرها بسیار اهمیت دارد که حتماً بستر مناسب با سنگ لاشه و بتن ریزی جهت پر کردن فواصل میان سنگ ها انجام پذیرد .
ساخت استخر با سنگ لاشه
بر روی آنها با بتن مگر و شفته آهک و مجدداً بتن ریزی با مش فلزی انجام پذیرد . استفاده از انواع مواد آب بندی بتن در ساخت استخر بتنی کمک شایانی به نحوه عایق کاری استخر می نماید. ساخت استخر بتنی معمولاً برای سازنده استخر در مرحله اولیه هزینه بالایی دارد ولی به مرور زمان و بازدهی مناسب آن در مقابله با استخرهای بلوکی و سیمانی از لحاظ اقتصادی بسیار توجیه پذیر می باشد .
آب بندی استخر بتنی
عایق کاری استخر در استخر های بتنی بسیار آسان تر انجام می پذیرد ولی حساسیت بالایی خواهد داشت و مشکلاتی از قبیل شکسته شدن و یا نشست سازه در این نوع استخرها به ندرت اتفاق میافتد . البته تمام این موارد در گرو احداث استخر بتنی با دتایل مناسب فنی می باشد. در ساخت استخر بتنی توجه لازم به میزان مقاومت کلی سازه امری بدیهی است.
میزان ورود فشار آب و مقدار آب موجود در استخر باید مطالعه کامل شده و طبق آن نسبت به ایجاد ضخامت بتن کف و دیواره ها و انتخاب آرماتورهای مناسب اقدام گردد. استفاده از مواد آب بندی استخر در جهت فشار منفی یعنی ورود آب از بیرون استخر داخل استخر جهت جلوگیری از اکسیداسیون آرماتور بسیار مطلوب می باشد . جاگذاری تاسیسات و لوله کشی های مربوطه و محل پمپ و چراغ استخری در استخر بتنی قبل از مراحل اجرایی استخر باید مورد توجه قرار گیرد .
نقشه و طراحی استخر
بهترین روش ساخت استخر بتنی مطالعه کامل و کافی در خصوص محل ساخت استخر و استفاده از نقشه اجرایی مناسب همان نوع استخر میباشد .
به هیچ عنوان استفاده از نقشه های مشابه استخر های متفرقه برای ساخت استخر بتنی توصیه نمی گردد . در ادامه به بررسی نحوه ساخت استخر با بلوک سیمانی پرداخته می شود . ساخت استخر سیمانی که با بلوک و سیمان ساخته میشود یکی از روشهای ساخت استخر در سریعترین زمان جهت نگهداری از آب می باشد .
ساخت استخر بلوکی
هنگام ساخت استخر سیمانی باید توجه نمود که فونداسیون محل اجرای استخر کاملا محکم و مقاوم باشد و در صورت عدم استحکام کافی نسبت به مقاوم سازی آن محل با سنگ لاشه و بتن ریزی اقدام گردد . پس از مقاوم سازی و آماده نمودن سطح می توان تابلو چینی مناسب و حتی در مواردی استفاده از آرماتور در داخل بلوک ها اقدام به دیوار سازی نمود.
آرماتور بندی استخر
در صورتیکه امکان اجرای آرماتوربندی از کف به داخل بلوک ها باشد بهتر است مش بندی در حد مناسب انجام پذیرد چرا که استحکام بالایی به سازه استخر خواهد بخشید . استفاده از خاک به عنوان پرکننده بلوک به هیچ عنوان توصیه نمی شود . برای پر کردن سوراخ های بلوک حتماً باید از ملات سیمانی و در حد امکان از بتن استفاده شود که بتواند مقابل فشار هیدرولیکی داخل استخر مقاومت نماید. در غیر این صورت بلوک استفاده شده در دیواره استخر با اولین فشار هیدرولیکی شکسته خواهد شد و کل سیستم آب بندی استخر را مختل می نماید.
توصیه میشود هنگام اتصال کف استخر به دیواره ها از چسب بتن و ملات سیمانی برای ایجاد ماهیچه استفاده شود . ایجاد ماهیچه علاوه بر مساعدت به آب بندی استخر تا حدود زیادی مقاومت هیدرولیکی را بالا برده و اجازه انفصال کف از دیواره را نخواهد داد و قابلیت اتصال یکپارچه کف به دیواره استخر مهیا خواهد گردید .
ماهیچه گذاری در استخر
ساخت استخر سیمانی معمولاً جهت استفاده کشاورزی در مناطقی که دسترسی آسان به بتن وجود نداشته باشد بهترین روش ساخت استخر میباشد که با صرف دقت و توجه به مقاوم بودن و سازه می تواند جوابگوی نیاز مصرف کننده باشد . عایق کاری استخر و آب بندی استخر های سیمانی در صورتی امکان پذیر می باشند که روی بلوک ها با پلاستر سیمان پوشیده شده باشد و نرم کشی سیمانی نیز انجام شود .
در این حالت سطح نهایی کاملاً صاف و یکدست خواهد شد و میتوان روی سطح نهایی انواع مواد عایق استخر را اجرا نمود و حتی می توان از انواع رنگ استخری مناسب که در یک مرحله منجر به آب بندی استخر و رنگ آمیزی استخر نیز میشوند استفاده نمود .
رنگ استخری در کرج
انتخاب رنگ استخری مناسب استخر های سیمانی نیز نیاز به توضیح بیشتری داشته که می توان با رجوع به مطالب رنگ استخری در همین سایت از انواع آن مطلع گردید.
ساخت استخر با سنگ لاشه
یکی دیگر از روش های ساخت استخر استفاده از سنگ و سیمان می باشد که در اصل به روش ساخت استخر با سنگ لاشه مشهور می باشد . در این روش ابتدا بستر مناسب و مقاوم با لاشه چینی و بتن ریزی انجام می پذیرد سپس با سنگ چینی و پر نمودن فواصل سنگ ها نسبت به دیوار سازی اقدام می شود. حداقل ضخامت دیواره ها در این روش حدود ۴۰ سانتی متر می باشد . احداث استخر و مطالعه در مورد آن نیاز به تحقیقات گسترده ای دارد که بسیار مورد توجه پیمانکار ساخت استخر در تهران و افراد سازنده استخر در تهران می باشد.
در این روش احداث استخر توجه بسیار زیاد به نحوه چیدن سنگ ها نیاز می باشد که کمترین فاصله خالی بین سنگ ها را بتوان با ملات سیمانی اندود نمود . استفاده از چسب بتن هنگام سیمانکاری توصیه میشود چرا که گیرایش بین سنگ ها و ملات سیمانی را افزایش داده و منجر به آب بندی استخر در فواصل بین سنگ ها خواهد گردید.
در این روش اجرا عمل نمی توان به آسانی نسبت به کارگزاری تاسیسات و لوله کشی اقدام نمود مصرف آن ساخت منبع آب سنگی در این نوع روش ساخت استخر مورد توجه می باشد . در صورتی که نیاز به اجرای تاسیسات و یا مشخص نمودن مکان هایی برای لوله های آب ورودی و خروجی نیاز باشد می توان با استفاده از لوله پلیکای pvc در بین سنگ ها جهت رسیدن به مقصود مورد نظر استفاده نمود . باید دقت لازم انجام شود که پس از سیمانکاری نهایی نسبت به آب بندی دور لوله های پلیکا توسط چسب پلی اورتان اقدام شود .
پس از سنگ چینی و سیمان کاری بین فواصل آن میتوان نسبت به تور گذاری و سیمانکاری روی سنگها اقدام نموده و سپس لایه سیمان نرمه روی کل استخر اجرا گردد . پس از اجرای لایه نرمه سیمانی میتوان از انواع مواد آب بندی استخر و یا رنگ استخری جهت پوشش نهایی استفاده نمود .
ساخت استخر سیمانی با استفاده از سنگ جزو روش های قدیمی احداث استخر می باشد ولی به علت ارزان بودن مصالح مورد استفاده شدیداً مورد توجه سازندگان استخر قرار می گیرد . در ساخت استخر با سنگ لاشه می توان انتظار داشت که با صرف هزینه مناسب در مراحل ساخت استخر و مراحل آب بندی استخر با استفاده از چسب آب بندی استخر پس از ساخت استخر با سنگ لاشه نهایت استفاده را برداشت نمود .
این گونه استخر ها معمولاً جهت مصارف استخرهای کشاورزی می باشند توجیه اقتصادی مناسب تری نسبت به انواع روش های ساخت استخر بتنی و بلوک و سیمان دارند . در نهایت می توان انتظار داشت با استفاده از مواد مناسب و دانش فنی مختصر در خصوص اجرای استخر های بتنی و سیمانی و سنگی بتوان منابع نگهداری آب مناسب ایجاد نمود که مشکل عایق کاری استخر و آب بندی استخر در حین مراحل احداث استخر از هزینه های ثانویه جلوگیری نماید
اخت استخر کشاورزی معمولاً از جنس سیمان است. اگر با مراحل ساخت استخر سیمانی آشنایی کافی داشته باشید می توانید استخر کشاورزی خودتان را به بهترین شکل ممکن بسازید. در این جا آموزش صفر تا صد (راهنمای) ساخت استخر کشاورزی را برایتان گردآوری کردیم. در ادامه با ما همراه باشید تا با نکات و تمامی اقداماتی که باید انجام دهید آشنایی کافی داشته باشید. همچنین سفارش و اجرای ساخت استخر کشاورزی نیز توسط کارشناسان استخرچی انجام میشود.
ارزان ترین روش ساخت استخر کشاورزی، ساخت استخر با بلوک می باشد. اگر هزینه بسیار کمی می خواهید انجام دهید بهترین راهکار ساخت استخر کشاورزی با بلوک می باشد که اگر به خوبی انجام شود مقاومت بالایی نیز خواهد داشت. اما اگر میخواهید استخر مقاوم تری بسازید باید به سراغ ساخت استخر سیمانی بروید.
دقت داشته باشید که استخر کشاورزی نوعی از استخر است که در زمین های کشاورزی یا باغ ساخته میشود. نوعی دیگر از استخر وجود دارد که در باغ ویلاها ساخته میشود که برای شنا در نظر گرفته می شود. برای اطلاع بیشتر در این مورد پیشنهاد میکنم به صفحه مراجعه کنید.
ارزانترین روش ساخت استخر کشاورزی، استفاده از بلوکهای سیمانی میباشد!
معمولاً این استخر ها نسبت به دیگر روش ها مقاوت و تحمل بیشتری برای نگهداری آب کشاورزی دارند. اگر می خواهید با انواع روش های ساخت استخر آشنا شوید بهتر است سری به مقاله نیز بزنید. بسیاری از افراد درباره استخر های بتنی نیز سوال می کنند که آیا برای ساخت استخر کشاورزی مناسب می باشد یا خیر؟ در واقع باید بگوییم استخر های بتنی بسیار مقاوم هستند اما هزینه بسیار زیادی دارند و مناسب مصارف کشاورزی نیست. بهترین راهکار برای کشاورزان ساخت استخر با بلوک است زیرا تحمل نسبتاً خوبی دارد و از قیمت بسیار مناسبی نیز برخوردار است.
استخر های کشاورزی به سه منظور ساخته می شوند:
- جهت ذخیره آب کشاورزی به دو سایز بزرگ و خیلی بزرگ
- دو کاربره جهت استفاده تفریحی و آبیاری باغ
- جهت استفاده از حوضچه های پرورش ماهی
برای ساخت استخر کشاورزی به سه روش می توان عمل کرد.
ساخت استخر کشاورزی با بلوک سیمانی
در این روش انتخاب ابعاد و اندازه و عمق استخر از همه چیز مهم تر است. چرا که این روش بصورت تجربی بوده و استاندارد های ساخت را نمی تواند در خود جای دهد. معمولا پس از ساخت استخر کشاورزی بزرگ با این روش مشکلاتی از قبیل ترک خوردگی دیواره و نشت آب بوجود می آید. ترمیم و بازسازی این استخر ها هزینه هایی هنگفتی دارد. استفاده از این روش معمولا بخاطر جهت بهر برداری از منابع آبی ذخیره شده می باشد. البته دقت داشته باشید که روش ساخت استخر کشاورزی با بلوک سیمانی با موضوع استخر بتنی متفاوت است.