تاثیر گونه های میزان کافئین انواع قهوه:
وقتی درباره بیشتر یا کمتر بودن کافئین قهوهها جستجو می کنید، ابتدا به دو گونه عربیکا و ربوستا می رسید. اما سوال اینجاست که از میان این دو قهوه کافئین کدام قهوه بیشتر است؟ در پاسخ به این سوال با بررسی این دو قهوه باید گفت:
عموما کیفیت بالاتری نسبت به دارد، ربوستا شرایط کشت آسان تری دارد که محصول ارزان قیمت تری را حاصل می شود، و دانه های قدرتمند تر و تلخ تر نسبت به عربیکا دارد، در عوض عربیکا شیرین تر و عطر و طعم میوه ای تری دارد.
در رقابت میزان کافئین در دانه های عربیکا و ربوستا، عربیکا مغلوب ربوستا است.
قیمت قهوه موکا دکتر بیز: ربوستا تقریبا دو برابر عربیکا کافئین دارد. پس در انتخاب نوع قهوه معمای اینکه قهوه پر کافئین کدام است، حل می شود، اما قضیه به همینجا پایان نمی یابد و عوامل دیگری در میزان بیشترین و کمترین کافئین در قهوه انتخابی شما تاثیر گذار و دخیل هستند که در ادامه مقاله به آن می پردازیم.
تاثیر میزان برشتگی بر کافئین
خرید اینترنتی قهوه لاته دکتر بیز: در تفکر عامیانه در خصوص برشتگی قهوه، بر این باور اند که قهوه تیره برشته شده جزو قویترین قهوه ها محسوب می شود و کافئین بیشتری دارد! برخی دیگر هم فکر می کنند قهوه روشن برشته شده کافئین بیشتری دارد! باید بگوییم تقریبا هر دو تفکر اشتباه است! قضیه به این سادگی ها هم نیست!
رست تیره تر سبک تر است و به اعزای هر گرم تعداد دانه بیشتری را شامل می شود
وقتی شما برای ، مقدار پودر قهوه مورد نظر خود را، بر حسب حجم اندازه گیری می کنید (مثلا یک پیمانه) قهوه با برشتگی روشن تر کافئین بیشتری دارد. به این دلیل که تعداد دانه های بیشتری را شامل می شود. (یعنی یک پیمانه تیره تر و یک پیمانه روشن، روشن برنده است!)
اما وقتی برای اندازه گیری میزان پودر قهوه، وزن پودر مصرفی را در نظر می گیرید، رست تیره تر کافئین بیشتری دارد. دلیل این اتفاق این است که در وزن مساوی تعداد دانه های برشته تیره بیشتر می شود.
دیدید گفتم پیچیده تر از این حرف هاست! اگر این گونه نگاه کنید بهتر متوجه می شوید.
یک فنجان پر از دانه های قهوه با برشتگی روشن از یک فنجان قهوه برشته تیره، کافئین بیشتری دارد. (وزن قهوه روشن تر بیشتر است. در نتیجه در یک لیوان مساوی تعداد دانه های بیشتری از برشته روشن تر قرار دارد)
دانه های تیره تر حجیم تر هستند، در لیوان برشته تیره تعداد کمتری دانه قهوه وجود دارد و وزن کمتری نیز دارد.
تاثیر روش های دم آوری
تفکر قالب این گونه است که یک فنجان کافئین بیشتری نسبت به یک فنجان دارد. اما این گونه نیست. یک فنجان اسپرسو با ۴۲ گرم وزن “توجه کنید ۴۲ میلی گرم”، ۶۰ الی ۸۰ میلی گرم کافئین دارد. اما یک فنجان ،با وزن ۲۲۶ گرم، ۷۰ تا ۱۴۰ میلی گرم کافئین دارد.
اما اگر این گونه حساب کنیم، اسپرسو کافئین بیشتری دارد. اسپرسو برای هر ۳۰ گرم ۴۳ تا ۵۵ میلی گرم کافئین دارد. و این یعنی قهوه ی به اعزای ۳۰ گرم نوشیدنی، تنها ۹ الی ۱۸ گرم کافئین دارد.
بنابراین کدام نوع دم آوری کافئین بیشتری دارد؟
یک شات اسپرسو دابل که در صدر پرکافئین ترین قهوه های حال حاضر قرار گرفته است، بیشتری از قهوه ی تهیه شده با دستگاه (با توجه به حجم فنجان) دارد اما اگر باز هم می خواهید پا را فراتر بگذارید می توانید از قهوه های ربوستا برای استفاده نمایید.
جای و آیس کافی در تصویر بالا خالی است این دو قهوه از قهوه دمی فیلتری هم کافئین بیشتری دارند.
توجه داشته باشید موارد تصویر بالا به صورت تقریبی فقط برای درک کمتر یا بیشتر بودن در نظر گرفته شده است.
مقایسه کافئین و اسپرسو
در مقایسه کافئین و اسپرسو باید گفت:
اغلب مردم تصور می کنند اسپرسو از قهوه دمی یا ترک پر کافئین تر است. اما این باور از کجا می آید؟
تصور عموم مردم اینگونه است که هر چه تیره تر و تلخ تر کافئین بیشتر؟! خب باید بگوییم اینگونه نیست. همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم به این موضوع بستگی دارد که قهوه خود را وزن کنید یا حجمی بریزید!
معمولا در ایران برای از دانه های از استفاده میکنند اما برای نوشیدنی های اسپرسو معمولا ترکیبات 70 30 و … استفاده میکنند که ربوستای بیشتر به معنی کافئین بیشتر است! خب تا به اینجای کار یکی جلوتر!
نکته ای که در دم اوری وجود دارد زمان درگیری آب با قهوه است که قهوه ترک باز هم زمان درگیری با آب بالایی دارد…شد دو عدد! لابد میپرسید چرا؟ خب قهوه زمان بیشتری با آب درگیر است و کافئینش در آب رها میشود.
نتیجه گیری
در پایان به طور خلاصه برای یافتن این که کدام قهوه کافئین بیشتری دارد؟ یا کدام قهوه انرژی بیشتری دارد به موارد زیر توجه کنید
- نوع دانه قهوه – عربیکا یا روبوستا؛
- روش دم آوری قهوه – فیلتری (چکه ای)، اسپرسو، کلد برو و غیره؛
- نوع رست قهوه – لایت، مدیوم یا دارک؛
- وزن دان یا پودر مصرفی
همچنین برای دست یافتن به کافئین بالاتر می توانید با در ریزترین حد خود و افزایش نسبت قهوه به آب، افزایش زمان خیساندن قهوه یا عصاره گیری در دمای بالاتر، عصاره گیری کافئین را به حداکثر برسانید. در آخر باید خاطر نشان کرد همیشه پر کافئین ترین قهوه دلچسب ترین قهوه نیست سعی کنید از نوشیدن این دانه دلچسب لذت ببرید.
ممنون از توجه شما. حتما با نظرات خود ما را یاری کنید