تا سن ۳۵ سالگی حدود دو سوم مردان میزان ریزش موی قابل توجهی را تجربه میکنند. این در حالی است که این آمار تا سن ۵۰ سالگی، به ۸۵% از مردان میرسد! اما تنها مردها درگیر مشکل ریزش مو نیستند. در کشور آمریکا، زنها تقریبا نیمی از آمار ریزش موی شدید را تشکیل میدهند. با توجه به این آمار، واضح است که خیلی از افراد به دنبال راهی برای حل مشکل ریزش موی خود باشند.
از جمله اینکه افراد برای جلوگیری از ریزش موی خود به انواع داروها، قرصها، محلولها و شامپوهای مختلف روی میآورند یا از روشهای خانگی برای درمان ریزش موی خود استفاده میکنند. با این وجود یکی از مناسبترین راههای بازگرداندن موهای ریخته شده کاشت موی مجدد است. پرپشت شدن مجدد موها به شما کمک میکند تا احساس جوانی و زیبایی بیشتری داشته باشید. در این میان متاسفانه در گذشته روشهای مختلفی مانند میکروگراف برای کاشت مو وجود داشت که تعداد کمی از آنها مراجعان را راضی میکرد.
خبر خوب این است که در سالهای اخیر، با پیشرفت علم و پیدایش شیوههای نوین، کاشت مو به سادگی و با بازدهی بسیار خوبی انجام میشود. احتمالا سوالی که برای شما هم به وجود آمده این است که بهترین روش برای کاشت مو کدام است؟ تفاوت روشهای مختلف با یکدیگر چیست و چگونه میتوانیم یک کلینیک مطمئن را برای انجام عمل کاشت مو انتخاب کنیم؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به این سوالات جواب دهیم و بهترین روش کاشت مو مناسب شما را معرفی کنیم.
منظور از بهترین روش کاشت مو چیست؟
واقعیت این است که بهترین روش کاشت مو برای همه افراد یکسان نیست. در واقع بهترین روش کاشت مو بر اساس شرایط حال حاضر موهای هر فرد تعیین میشود. بنابراین بهترین روش کاشت مو روشی است که بیشترین سازگاری را با نیازها و شرایط شما داشته باشد. به طور مثال اگر بیماری خاصی داشته باشید ممکن است برخی روشها برای شما مناسب نباشد.
پیشنهاد ما این است که به جای واژه «بهترین» از واژه «مناسبترین» استفاده کنیم. مناسبترین روش کاشت مو روشی است که بهترین نتایج را برای شما به ارمغان بیاورد و کمترین میزان استرس را به شما وارد کند. در ادامه با معرفی روشهای مختلف احتمالا میتوانید روش مناسب خود را انتخاب کنید. با ما همراه باشید.
معرفی روشهای کاشت مو
روشهای مختلفی برای کاشت طبیعی مو وجود دارد. به طور کلی این روشها به دو دسته همراه با عمل جراحی و بدون نیاز به عمل جراحی تقسیم میشوند. در ادامه درباره هر یک از آنها بیشتر صحبت میکنیم:
روش کاشت موی نواری یا FUT (کاشت مو با عمل جراحی)
این روش یکی از قدیمیترین و پراستفادهترین روشهای کاشت مو با تراکم بالا است. در این روش پس از آنکه فرد را بیهوش یا بیحس میکنند، نواری از پوست پشت سر او (که به آن بانک مو هم گفته میشود) برمیدارند و برای شست و شو و جداکردن گرافتها (قطعهای از بافت حاوی فولیکولهای مو برای کاشت) به یک اتاق خاص دیگر برده میشود. لازم به ذکر است که برش نواری پوست در این روش عملی تهاجمی است و با خونریزی همراه است. در ادامه این گرافتها به قسمتهای دریافتکننده (قسمتهایی بدون موی سر) با کمک میکروسکوپ پیوند داده میشود.
مزایا و برتریهای روش FUT
در این روش نتایج کاملا طبیعی به دست میآید. همچنین کاشت مو با روش FUT مقرون به صرفه است. فرآیند عمل در این روش بسیار سریع است و در نتیجه بیمار و پزشک با خستگی کمتری مواجه خواهند بود. FUT در مجموع مزایای زیر را دارد:
- نتیجه عمل به این روش کاملا طبیعی است.
- موهای کاشته شده امکان رشد دارند.
- نسبت به سایر روشها بازده بیشتری دارد.
- مقرون به صرفهتر است.
معایب و محدودیتهای روش FUT
با توجه به اینکه کاشت مو با این روش با کمک جراحی صورت میگیرد، امکان بروز عفونت برای بیمار وجود دارد. همچنین آثار زخم باقی مانده در قسمت برش خورده پوست (که به صورت نواری ایجاد میشود) نیاز به دوره نقاهت بیشتری نسبت به سایر روشها دارد. علاوه بر آن احتمال کشیدگی پوست در قسمت گردن نیز وجود دارد. به طور کلی معایب را میتوان موارد زیر دانست:
- برشهای انجام شده در پشت سر باعث به وجود آمدن زخم در پشت سر میشوند.
- تا چند ماه بعد از عمل، موهای سر دچار ریزش میشوند.
- در صورت عدم مراقبت در طول جراحی و پس از آن، پوست سر دچار التهاب و عفونت خواهد شد.
- دوره نقاهت کاشت مو به روش FUT طولانی است.
کاشت مو به روش FIT (کاشت مو بدون عمل جراحی)
کاشت مو با انتقال واحدهای فولیکولی (FUE) بدون عمل جراحی انجام میشود و در ایران آن را با نام FIT میشناسیم. این روش زیرشاخههایی دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
با گذشت زمان و پیشرفت علم در عرصه کاشت مو، تکنولوژی کاشت مو روش FUE یا استخراج واحد فولیکولار روی کار آمد. در این روش مدرن بخشی از بانک موی فرد تراشیده میشود. سپس رشته های مو به صورت برشهای دایرهای جداگانه بریده شده و به قسمت دریافت کننده پیوند داده میشود.
در این روش مثل FUE، فولیکول مو به صورت جداگانه از بانک مو استخراج و در قسمت دریافت کننده، پیوند داده میشود.
در روش Micro-FIT، جراح از ابزارهای بسیار ظریف و پیچیدهتری برای برداشت مو استفاده میکند و ظاهر بهتر و عوارض کمتری نسبت به روش FIT دارد.
مزایا و برتریهای روش FIT
برداشت دانهای فولیکول مو این امکان را فراهم میکند تا برای موهای اهداکننده علاوه بر ناحیه دائمی که در قسمت پشت سر قرار دارد بتوان از ریش هم استفاده کرد. این روش درد بسیار کمی پس از جراحی خواهد داشت. زخمهای جراحی پس از کاشت مو با روش FIT بسیار کوچک بوده و به ندرت دیدهمیشوند و تنها چند روز طولمیکشد تا بهبود یابند. همچنین در این روش برداشت مو از نواحی اهداکنندهی متراکم سر انجام شده و توزیع و کاشت آنها در قسمتهای بیموی سر صورت میگیرد تا طاسی به حداقل برسد. در نهایت مزایای کاشت مو به روش FIT شامل موارد زیر است:
- این روش بدون نیازی به بیهوشی کامل ندارد و فقط از بیحسی موضعی استفاده میشود.
- دوره نقاهت آن بسیار کوتاه است و زخم و جای بخیه باقی نمیگذارد.
- ظاهر موها کاملا طبیعی است.
- پس از کاشت امکان رویش و رشد مجدد موها امکانپذیر است.
- حداکثر استفاده از گرافتهای مو در این روش صورت میگیرد.
معایب و محدودیتهای روش FIT
این روش کاشت مو محدود به تعداد گرافتهایی است که میتوان آنها را در ظرف مدت یک روز برداشت و کاشت. بنابراین در برخی از موارد ممکن است یک جلسه دو روزه با گرافت بسیار زیاد برنامهریزی شود که زمان کاشت مو را کمی طولانی میکند. بنابراین معایب روش FIT شامل موارد زیر است:
- زمان جراحی به روش FIT طولانی است و باعث خستگی بیمار میشود.
- اگر موهای سر خیلی کوتاه باشد، در محل کاشت مو جای زخم دیده میشود.
- ممکن است به مدت چند روز محل کاشت مو، دردناک و متورم شود.
- امکان خونریزی شدید، عفونت و واکنش آلرژیک نسبت به مواد بیحسی موضعی وجود دارد.
کاشت مو به روش SUT (روش غیر جراحی کاشت مو)
در این روش کاشت مو به صورت خودکار توسط دستگاههای مخصوص کاشت مو انجام میشود و پزشک بر روی فرآیند کاشت مو نظارت میکند. بنابراین در روش(SUT) دیگر نیازی به تیغ جراحی و بیهوشی نیست و جای زخمها دیگر باقی نمیمانند. همچنین این روش هیچ گونه عوارضی ندارد. کاشت مو به روش SUT با استفاده از دستگاههای تمام اتوماتیک زیر نظر متخصصین مجرب، برداشت و پیوند مو را تا ۱۴۰۰۰ هزار تار موی واقعی انجام میشود که این میزان ۳ برابر بیشتر از روشهای قدیمی است.
مزایا و معایب روش SUT
همانطور که گفته شد در این روش هیچ گونه عمل جراحی انجام نمی شود و در نتیجه و خونریزی وجود نخواهد داشت و مشکلاتی مانند به جا ماندن جای زخمها یا موارد اینچنینی وجود نخواهد داشت. به علاوه با استفاده از این روش می توان به تراکمی بیش از سه برابر روش های رایج مثل کاشت مو به روشهایFIT و FUT دست یافت. همچنین با استفاده از روش SUT، در کمترین جلسات ممکن فرد به نتیجه دلخواه خود میرسد و خط رویش طبیعی خواهد داشت. اگر بخواهیم توضیحات بالا را جمعبندی کنیم باید بگوییم مزایای روش SUT موارد زیر است:
- این عمل بدون جراحی، خونریزی و درد انجام میشود.
- به دلیل استفاده از دستگاههای پیشرفته، برداشت فولیکول با دقت بسیار بیشتری نسبت به سایر روشها انجام میشود.
- هیچگونه زخمی در پوست سر ایجاد نمیکند.
- به فولیکولهای برداشت شده هیچ آسیبی نمیرسد.
در مجموع میتوان گفت که کاشت مو با استفاده از این روش بسیار دقیق و تمیز انجام میشود. میزان هدر رفتن فولیکول های مو کمتر از ۱% است. همچنین میتوان گفت که این روش معایب جدی برای مراجعه کنندگان به همراه ندارد.
کاشت مو به روش ترکیبی
گاهی اوقات به دلیل حجم بیشتر طاسی و کم مویی از روش ترکیبی برای کاشت مو استفاده میشود. این روش درواقع ترکیب FIT و FUTبا هم است. یعنی هم به صورت تک تک و هم به صورت نواری لایهای از پشت سر برداشته شده و پیوند میشود. با استفاده از این روش می توان حدود ۱۳۰۰۰ گرافت را از بانک مو برداشت کرد.
مزایا و معایب روش ترکیبی
اگر کاشت موی ترکیبی به دست پزشک متخصص انجام شود هیچگونه عوارض خاصی را برای شما به همراه نخواهد داشت. اما در این روش ممکن است عوارض جانبی مانند خونریزی ناحیهای که از آن نوار برداشته شده ، خارش ، درد و ورم وجود داشته باشد. در نتیجه روش ترکیبی مزایای زیر را دارد:
- مطمئنترین و ارزانترین روش برای کاشت موی جلوی سر است.
- کاشت مو به این روش زمان زیادی طول نمیکشد.
کاشت مو به روش BHT (برداشت از بدن)
در این روش که به معروف است به جای استفاده از موی سر، از باقی نواحی بدن مانند سینه و کمر و ران برای کاشت مو استفاده میشود. این روش هم مزایا و معایب خاص خود را دارد. مزیت این روش این است که امکان کاشت مو را برای افرادی که محدودیت های بانک موی پشت سر داشته ولی موهای بدن آن ویژگی های لازم برای کاشته شدن در سر را دارند، فراهم کرده است. با این حال باید توجه کنید که در این روش ممکن است ماندگاری در کاشت مو کم باشد و به همین دلیل پزشکان آن را کمتر توصیه میکنند. همچنین استخراج فلوکول موی بدن با استفاده از روش BHT سختتر است. چراکه حالت موهای بدن نسبت به موی سر متفاوت است.
مقایسه روشهای کاشت مو
حال که روشهای مختلف کاشت مو را شناختیم، وقت آن رسیده که این تکنیکها را کنار هم بگذاریم و با مقایسه آنها بتوانیم تصمیمات بهتری بگیریم. در ادامه با مشاهده جدول زیر میتوانید روشهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید:
نام روش | مدت زمان کاشت | دوران نقاهت | عوارض روش | مزایا | معایب |
FIT | جلسات دو روزه یا بیشتر | یک تا دو هفته ای | زخمهای میلیمتری | درد بسیار کم پس از جراحی | زمان کاشت موی طولانی |
FUT | سریع و در یک جلسه | حداقل دو تا سه هفته | زخمهای بزرگ | مقرون به صرفه | امکان بروز عفونت و نقاهت طولانی |
SUT | سریع و در یک جلسه | ندارد | ندارد | سه برابر تار موی بیشتر نسبت به سایر روشها | این روش معایب جدی به همراه ندارد |
BHT | چندین جلسه کاشت | یک تا سه ماه | اسکار، ورم و غیره | مناسب برای کسانی که بانک موی سر محدودی دارند | ماندگاری کمتر |
با توجه به توضیحاتی که در این مقاله داده شد، به نظر میرسد که روش SUT به دلیل آنکه بدون عمل جراحی، خونریزی و عوارض خاصی انجام میشود، یکی از مناسبترین راههای پیش روی افراد برای کاشت مو است. در این روش میتوان تا سه برابر روشهای سنتی تار مو ایجاد کرد و علاوه بر همه این موارد، دوران نقاهتی وجود نخواهد داشت. یعنی افراد بدون نیاز به استراحت مطلق میتوانند از فردای کاشت مو روال عادی زندگی خود را داشته باشند. با این حال همانطور که توضیح داده شد، مناسبترین روش برای کاشت مو با توجه به شرایط شما فعلی بانک موی شما مشخص میشود. همچنین این روش یکی از بهترین تکنیکهای کاشت مو با تراکم بالا به حساب میآید.
بهترین روش کاشت مو برای خانمها کدام است؟
زنان انتظارات متفاوتی از پیوند مو نسبت به مردان دارند. در مردان کاهش وسعت بخش کم پشت سر برای اکثر آنها رضایتبخش است، در صورتی که زنان انتظار دارند مشکل آنها به صورت کامل برطرف شود. خانمهایی که موی ناحیه جلو، بالا و فرق سر آنها کم پشت شده است، باید ناحیه مناسبی را به کمک متخصص برای کاشت مو انتخاب کنند. چراکه افزایش تراکم مو در همه بخشهای پوست سر، بهترین انتخاب برای کسب نتیجه مناسب نیست. بانوانی که دچار ریزش موی گسترده هستند باید برای بازگرداندن خط رویش مو یا ناحیهای که فرق سر خود را از آنجا باز میکنند، تمرکز کنند.
به طور کلی رایج ترین روش برای خانمها برداشت یک نوار باریک از پشت سر هست که پس از برش و تقسیم پیاز مو، به نواحی مورد نظر انتقال پیدا کرده و سپس رشد میکند. روش نوار از پشت سر را میتوان جزو بهترین روش کاشت مو برای بانوان دانست.