محبوبیت روزافزون قهوه در سراسر جهان، آن را به یکی از موضوعات مهم تحقیقات علمی تبدیل کرده است. در حقیقت، بحث در مورد یا مضرات آن از هزار سال پیش که این نوشیدنی احتمالا در اتیوپی کشف شد، تا به امروز ادامه داشته است و در این مدت محققان زیادی تأثیر آن را در پیشگیری و درمان بیماریهای مختلف، از مشکلات قلبی گرفته تا سرطان، بررسی کردهاند.
کبد و کلیه دو عضو اصلی در بدن انسان هستند که برای بقا حیاتی محسوب میشوند و بدون آنها نمیتوان زندگی کرد. هر دوی این اندامها به بدن در دفع مواد زائد و سموم کمک میکنند. در مقالهی امروز دیجیکالا مگ تصمیم داریم به بررسی تأثیر قهوه روی آنها بپردازیم. با ما همراه باشید.
آیا تحقیقات از مفید بودن قهوه برای کبد حمایت میکنند؟
کبد یکی از اندامهای مهم بدن است که درست زیر قفسهی سینه در سمت راست شکم قرار دارد. این اندام حیاتی به هضم غذا و پاکسازی بدن از مواد سمی کمک میکند. بیماریهای کبدی میتوانند ارثی (ژنتیکی) باشند یا در اثر عوامل محیطی مثل چاقی، مصرف الکل یا ویروسها رخ دهند.
قهوه و کبد چرب
بر اساس تحقیقات، قهوه برای سلامت کبد مفید است و بهخصوص میتواند از ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی پیشگیری کند. این بیماری زمانی رخ میدهد که مقدار زیادی چربی در سلولهای کبد تجمع پیدا میکند. کبد چرب غیرالکلی بیشتر در افرادی مشاهده میشود که اضافه وزن دارند یا به دیابت و کلسترول بالا مبتلا هستند. با گذشت زمان، درمان نکردن این بیماری میتواند به سیروز کبدی و سرطان کبد یا نارسایی کبد منجر شود.
در تحقیقات مشخص شده است افرادی که زیاد قهوه مینوشند کمتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی قرار دارند. همچنین به نظر میرسد که قهوه میتواند از افراد مبتلا به سایر مشکلات کبدی محافظت کند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد قهوه برای افراد مبتلا به هپاتیت C (ویروسی که کبد را آلوده میکند و میتواند باعث سیروز و سرطان کبد شود)، مفید است.
نوشیدن منظم قهوه احتمال ابتلا به سیروز کبدی را در افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی کاهش میدهد. بهعلاوه، خطر مرگ ناشی از این بیماری در افرادی که در حال حاضر به سیروز مبتلا هستند و قهوه مینوشند، کمتر از بیمارانی است که قهوه مصرف نمیکنند.
تأثیر قهوهی بدون کافئین روی کبد
بسیاری از اثرات مفید قهوه روی کبد از کافئین موجود در آن ناشی میشود. بنابراین، شما باید هر روز از قهوه معمولی یا کافئیندار استفاده کنید تا از مزایای آن بهرهمند شوید. البته قهوه به غیر از کافئین مواد مفید دیگری هم دارد که میتوانند برای سلامتی مفید باشند. قهوه حاوی آنتی اکسیدانهایی است که نقش مهمی در کاهش التهاب کبد ایفا میکنند.
تحقیقات در مورد تأثیر قهوه روی کلیهها چه میگویند؟
مطالعات مختلف نشان دادهاند که قهوه از عملکرد کلیهها محافظت میکند. در یک مطالعهی کرهای روی بیش از ۲۶۰۰ زن، مصرف قهوه با کاهش خطر بیماری کلیوی همراه بود. این تأثیر مثبت روی زنان مبتلا به دیابت هم مشاهده شد. اما در مطالعهی دیگری که روی گروهی از مردان انجام شد، هیچ ارتباطی بین نوشیدن قهوه و خطر بیماری کلیوی وجود نداشت. بر اساس یافتههای این دو مطالعه میتوان این گونه نتیجه گرفت که قهوه برای کلیههای مردان بیخطر و احتمالا برای کلیههای زنان مفید است.
دقیقا مشخص نیست که چرا قهوه میتواند برای کلیهها مفید باشد و از سلامت آنها محافظت کند، اما حدس و گمانها از نقش آنتی اکسیدانهای موجود در قهوه تا اثر ضددیابتی آن را شامل میشود.
قهوه و بیماری ژنتیکی کلیه
در گذشته، بعضی از مطالعات نشان داده بودند که کافئین میتواند خطر رشد کیستهای کلیه را در افراد مبتلا به بیماری کلیهی پلی کیستیک اتوزومال غالب (PKD) افزایش دهد. اما در تحقیقات بعدی، مصرف قهوه بهعنوان یک عامل خطر برای پیشرفت PKD معرفی نشد. PKD یک بیماری ارثی است که باعث ایجاد کیسههای کوچک پر از مایع در داخل کلیهها میشود و اگر یکی از والدین به آن مبتلا باشد، ۵۰ درصد احتمال دارد که این بیماری را به فرزندش منتقل کند.
قهوه و سنگ کلیه
سنگهای کلیوی رسوبات سختی هستند که از مواد معدنی و نمک تشکیل شدهاند و در داخل کلیهها تجمع پیدا میکنند. رژیم غذایی، چاقی، بعضی از بیماریها و تعدادی از داروها و مکملها در ابتلا به این بیماری نقش دارند. انواع مختلف سنگ کلیه وجود دارد که سنگهای اگزالاتی یکی از رایجترین آنها محسوب میشوند. اگزالات مادهای است که هر روز توسط کبد ساخته میشود یا از طریق رژیم غذایی وارد بدن میگردد.
بعضی از میوهها و سبزیجات، مغزهای خوراکی و شکلات دارای اگزالات بالایی هستند. قهوه و چای سیاه هم از منابع اصلی اگزالات در رژیم غذایی به شمار میروند. بنابراین، بیماران مبتلا به سنگ کلیه، بهویژه آنهایی که دارای سنگ اگزالات کلسیم هستند، باید قهوه را بهعنوان یک عامل خطر احتمالی در نظر بگیرند و در مصرف آن حد اعتدال را رعایت کنند.
قهوه و خطر ابتلا به سرطان کلیه
علت دقیق سرطان کلیه مشخص نیست، اما افزایش سن، چاقی، سیگار کشیدن و فشار خون بالا احتمال ابتلا به آن را افزایش میدهد. نتایج مطالعات در مورد ارتباط قهوه و سرطان کلیه ضد و نقیض است، با این حال بهطور کلی به نظر میرسد که این نوشیدنی پرطرفدار میتواند احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. ذکر این نکته ضروری است که این ارتباط فقط در مورد قهوهی کافئیندار صدق میکند و مصرف قهوهی بدون کافئین خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان کلیه را افزایش میدهد. محققان معتقدند که برای درک بهتر این ارتباط باید مطالعات بیشتری انجام شود.
قهوه، فشار خون بالا و بیماری کلیوی
بعد از دیابت، فشار خون بالا مهمترین علت بیماری کلیوی است. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد نوشیدن قهوهی کافئیندار میتواند در کوتاهمدت باعث افزایش فشار خون شود و این اثر در سالمندان، افرادی که سابقهی پرفشاری خون دارند و کسانی که بهطور منظم قهوه نمینوشند، بیشتر دیده میشود.
با توجه به ارتباط بین مصرف قهوه و افزایش فشار خون، بعضی از افراد این نگرانی را مطرح میکنند که ممکن است نوشیدن قهوه به کلیهها آسیب بزند. اما تحقیقات بیانگر چیز دیگری است. در حال حاضر، شواهد نشان میدهد که اگر مصرف قهوه از سه تا چهار فنجان در روز تجاوز نکند، خطر ابتلا به بیماری کلیوی در افراد جوان سالم افزایش نمییابد.
تأثیر قهوهی بدون کافئین روی فشار خون
برخلاف تصور عموم مردم، مشخص شده است که قهوه مستقل از میزان کافئینی که دارد میتواند فعالیت سیستم عصبی و همچنین فشار خون را افزایش دهد. به عبارت دیگر، حتی با مصرف قهوهی بدون کافئین هم فشار خون افزایش پیدا میکند. بنابراین، به نظر میرسد که چیزی غیر از کافئین در قهوه وجود دارد که میتواند روی فشار خون تأثیر بگذارد.
در طول روز چند فنجان قهوه بنوشیم؟
به گفتهی بعضی از محققان، باید هر روز حداقل سه فنجان قهوه بنوشید تا از بروز مشکلات کبدی پیشگیری شود. همچنین اگر در حال حاضر به هپاتیت یا بیماری کبد چرب مبتلا هستید، باید میزان مصرف خود را به چهار تا ۶ فنجان قهوه در روز برسانید. اما این میزان قهوه فوری سوپریم برای اسپرم توسط بسیاری از افراد قابل تحمل نیست و ممکن است باعث سردرد، اختلال خواب، اضطراب و عصبانیت شود.
بزرگسالان سالم میتوانند هر روز ۴۰۰ میلیگرم کافئین دریافت کنند که تقریبا معادل چهار فنجان قهوه است. اما اگر در دوران بارداری بهسر میبرید، باید میزان دریافت کافئین را به ۲۰۰ میلیگرم در روز (دو فنجان قهوه) محدود کنید. کودکان زیر ۱۲ سال نباید از غذاها و نوشیدنیهای حاوی کافئین مثل قهوه استفاده کنند. بعد از ۱۲ سالگی هم میزان دریافت کافئین نباید از ۱۰۰ میلیگرم در روز تجاوز کند.
ذکر این نکته ضروری است که اگر ضربان قلبتان نامنظم است یا به مشکلات قلبی مبتلا هستید، مصرف زیاد قهوه ممکن است خطرناک باشد. در صورت ابتلا به سرطان ریه هم احتمال دارد قهوه برایتان مشکلساز شود. بنابراین، توصیه میشود افرادی که به بیماری خاصی مبتلا هستند یا دارو مصرف میکنند، در مورد نوشیدن قهوه با پزشک خود مشورت کنند.
کلام پایانی
قهوه از سلامت کلیهها، بهخصوص در زنان، محافظت میکند. اما افرادی که سنگ کلیه دارند و سنگ آنها از نوع اگزالات کلسیم است باید از زیادهروی در مصرف آن بپرهیزند. قهوه برای کبد هم مفید است و احتمال ابتلا به کبد چرب غیرالکلی را کاهش میدهد.
اگر میخواهید بیشترین بهره را از نوشیدن قهوه ببرید، از افزودن شکر یا خامه به آن بپرهیزید. این توصیه بهویژه برای افراد مبتلا به بیماریهای کبدی که غالبا از چاقی و دیابت رنج میبرند، اهمیت زیادی دارد. اگر نمیتوانید قهوهی تلخ بنوشید، برای طعمدار کردن آن از شیرینکنندههای مصنوعی (قندهای رژیمی)، شیر بدون چربی یا شیر گیاهی استفاده کنید.
این مطلب صرفا جنبهی آموزش و اطلاعرسانی دارد. پیش از استفاده از توصیههای این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر را بخوانید.
منابع: ,
چقدر کافئین در چای و قهوه وجود دارد؟
میزان کافئین به نوع قهوه یا چای بستگی دارد. اما به طور کلی، یک فنجان (۲۴۰ میلیلیتر) قهوه ۹۵ میلیگرم کافئین دارد و در یک فنجان چای سیاه یا چای سبز بهترتیب ۴۸ و ۲۹ میلیگرم کافئین یافت میشود.
یک فنجان (۲۴۰ میلیلیتر) قهوهی تلخ ۵ کیلوکالری انرژی دارد. اضافه کردن خامه و شکر به قهوه باعث افزایش چشمگیر کالری آن میشود. امروزه استفاده از با سرعت بیشتری در میان مردم رواج دارد. برخی برای شب بیداری و برخی صرفا برای طعم دلپذیرش، آن را می نوشند. اما این نوشیدنی محبوب ویژگی های دیگری نیز دارد. در این مقاله قصد داریم تا در رابطه با اثرات قهوه برای کبد چرب و رابطه قهوه و کبد چرب صحبت کنیم. همه ما قهوه را به عنوان یک نوشیدنی میشناسیم که می تواند ما را شب بیدار نگه دارد. ترکیباتی که در قهوه وجود دارد باعث می شود که سیستم عصبی مرکزی را برای هشدارها فعال نگه دارد. قهوه ممکن است به کاهش خطر سکته مغزی، زوال عقل، بیماری پارکینسون و انواع خاصی از سرطان کمک کند، تاثیر قهوه بر سلامت کبد بسیار بیشتر است. اینکه آیا قهوه کبد را چرب می کند؟ موضوعی است که نیاز به پژوهش های بیشتری دارد.
مقدار مصرف توصیه شده قهوه و بهترین زمان برای نوشیدن آن
اکنون که با رابطه قهوه و کبد چرب آشنا شدید، نوبت به آن می رسد که بررسی کنیم، چه میزان قهوه برای شما مناسب است. چندین مطالعه، تاثیر بر بیماریهای کبدی را با توجه به میزان مصرف آن بررسی کرده اند. یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۵ نشان داده است که مصرف روزانه کمتر از ۱ فنجان قهوه منجر به کاهش ۱۵٪ خطر مرگ ناشی از بیماری های مزمن کبد می شود. نوشیدن روزانه ۴ فنجان قهوه با کاهش ۷۱ درصدی همراه بوده که این مطالعات نشان می دهد که نتایج، وابسته به مقدار مصرف (دوز) قهوه است. به طور کلی، به نظر می رسد که بهترین تأثیرات در حدود ۳ فنجان در روز مشاهده می شود. و اما در مورد، هیچ زمان خاصی از روز وجود ندارد. شما هر زمانی از طول شبانه روز می توانید از نوشیدن فنجان قهوه خود لذت ببرید.
قهوه و ارزش تغذیه ای آن
طبق استاندارد وزارت کشاورزی ایالات متحده، یک فنجان قهوه دم کرده و بدون هیچگونه افزودنی فقط حاوی ۱ کالری است. این ماده حدود ۶ میلی گرم سدیم و حدود ۰٫۳ گرم پروتئین دارد، بدون هیچ گونه قند یا چربی ذاتی. اما همین قهوه که به نظر می رسد مواد مغذی چندانی در خود ندارد، فواید ویژه ای را برای سلامتی بدن ما به ارمغان می آورد. از جمله فواید آن می توان به تاثیر مثبت بر بهبود بیماری های کبدی و انواع مختلف سرطان ها مانند سرطان کبد، سرطان روده بزرگ، سرطان مری، سرطان پستان، سرطان پروستات، سرطان لوزالمعده، سرطان تخمدان و سرطان کلیه اشاره کرد.
بنابراین برای تسریع در روند بهبود بیماری های مذکور و همچنین بهره مندی از تلخ برای کبد بهتر است قهوه را در لیست نوشیدنی هایی که استفاده می کنید، قرار دهید.
قهوه با کبد چه می کند؟
عده ای از افراد در رابطه با مضرات قهوه برای کبد ابهاماتی دارند که در این بخش سعی کردیم به طور کامل به آن ها پاسخ دهیم. برای بررسی تاثیر نوشیدن قهوه بر سلامت کبد و مضرات قهوه برای کبد تحقیقات فراوانی انجام شده است برخی از این تحقیقات نشان داده اند که نوشیدن قهوه باعث کاهش یک نوع آسیب کبدی به نام فیبروز کبدی می شود که در مراحل پیشرفته به سیروز کبدی معروف است. اثرات مفید قهوه در انواع مختلف بیماری های کبدی مانند هپاتیت C و هپاتیت B، بیماری کبد چرب ناشی از الکل و بیماری کبد چرب غیر الکلی هم مشاهده شده است. البته این به این معنا نیست که قهوه را تنها باید به افرادی دارای بیماری های کبدی توصیه کرد. تحقیقات همچنین نشان داده است که نوشیدن قهوه در بین افراد سالم در مقایسه با بیمارانی که قهوه نمی نوشند، سطح آنزیم های کبد را بهبود می بخشد. به زبان ساده تر، مصرف قهوه می تواند به کاهش سطح التهاب کبد کمک کند. البته زمانی که از قهوه و فواید آن برای کبد صحبت می کنیم، منظورمان هر نوعی از قهوه است. با این حال، ظاهرا بهترین نوع قهوه برای کبد چرب، قهوه معمولی و بدون هیچگونه افزودنی برای سلامت کبد مفیدتر است. طرز تهیه قهوه برای کبد چرب چگونه است؟ این سوالی است که زیاد پرسیده می شود اما باید گفت قهوه ای که برای کبد چرب آماده میکنید، روش تهیه متفاوتی ندارد، فقط بهترین است از قهوه معمولی و بدون هیچ افزودنی استفاده کنید.
قهوه می تواند بیماری های کبدی مرتبط با هپاتیت C را درمان کند؟
پرسش بالا یکی از سوالات رایج در رابطه با تاثیر قهوه بر کبد چرب می باشد و جواب آن متاسفانه منفی است. درمان هپاتیت C فقط با داروهای ضد ویروس امکان پذیر است. اما نوشیدن قهوه برای بیماران مبتلا به هپاتیت C توصیه می شود. مطالعات نشان داده است که میزان ویروس هپاتیت C و فیبروز کبدی می تواند در میان بیمارانی که قهوه می نوشند کاهش یابد. یک مطالعه دیگر هم نشان داده است که نوشیدن ۳ فنجان قهوه یا بیشتر در روز می تواند خطر پیشرفت بیماری کبد را کاهش دهد؛ در نتیجه می توان بر تاثیر عجیب نوشیدن قهوه بر کبد اذعان کرد.
آیا نوشیدن زیاد قهوه برای کبد مضر است؟
در مورد اینکه تأثیر قهوه بر کبد چگونه است؟ باید بگوییم بر اساس بیشتر مطالعات، اثر قهوه گانودرما لاته دکتر بیز بر کبد و بیماری های کبدی رابطه مستقیمی با میزان مصرف قهوه دارد. بیشتر این مزایا در نوشیدن منظم 3 فنجان قهوه گزارش می شود. با این حال، مصرف زیاد قهوه همچنین می تواند از نظر افزایش ضربان قلب، اضطراب و سوزش معده به سلامتی شما آسیب برساند. بنابراین، برای جلوگیری از این عوارض جانبی، به طور کلی توصیه می شود روزانه حدود ۳ فنجان قهوه مصرف کنید.
به یاد داشته باشید کافئین یک محرک قدرتمند است که می تواند اضطراب شما را برانگیزد و به همین دلیل مقادیر بیش از حد آن می تواند شما را بیدار نگه دارد. بنابراین، افرادی که از اضطراب یا مشکلات خواب رنج می برند باید از نوشیدن بیش از حد قهوه خودداری کنند. همین طور مصرف زیاد قهوه می تواند ریفلاکس اسید یا سوزش معده را بدتر کند. برای اطلاع از میزان کافئین موجود در قهوه های مختلف پیشنهاد می کنیم مقاله را مطالعه کنید.
نقش مثبت قهوه در مبارزه با بیماری کبد چرب غیر الکلی
خبر خوب این است که نوشیدن ۲ الی ۳ فنجان قهوه می تواند خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی را کاهش دهد. بیماری کبد چرب اغلب نتیجه نوشیدن بیش از حد الکل است. اما بیماری کبد چرب غیر الکلی در بیمارانی مشاهده می شود که الکل نمی نوشند، اما به دلیل چاقی، دیابت، فشار خون بالا یا کلسترول بالا دچار این بیماری شده اند. هر نوع بیماری کبد چرب می تواند شما را مستعد فیبروز کبدی، سیروز کبدی، نارسایی کبد و سرطان کبد کند. اما محققان دریافته اند که نوشیدن قهوه خطر التهاب کبد و سرطان کبد را در بین بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب کاهش می دهد.
برای کاهش خطر سرطان کبد، قهوه مصرف کنید
به نظر می رسد نوشیدن قهوه اثرات محافظتی بر سرطان کبد دارد که احتمالاً به دلیل وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی در آن است. این مسئله می تواند به اثرات محافظتی قهوه در بیماران با عوامل خطر شناخته شده سرطان کبد مانند هپاتیت ویروسی B و هپاتیت C و سیروز کبدی مربوط به هر علتی مرتبط باشد. با این حال، مطالعات تحقیقاتی همچنین تأیید می کنند که نوشیدن قهوه می تواند به طور کلی خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش دهد.
مطالعه ای که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد و بر روی بیش از ۲۱۵۰۰۰ زن و مرد انجام شد، نشان داد افرادی که روزانه ۲-۳ فنجان قهوه می نوشند در مقایسه با افرادی که قهوه نمی نوشند، ۳۸٪ کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد را دارند. علاوه بر این، نوشیدن ۴ فنجان قهوه در روز منجر به کاهش ۴۱ درصدی خطر ابتلا به سرطان می شود.
چند توصیه به افراد مبتلا به بیماری کبد
شاید بد نباشد در انتهای این مقاله چند توصیه به بیماران مبتلا به بیماری های مزمن کبدی، به ویژه بیماران مبتلا به بیماری کبد در مورد تاثیر نوشیدن قهوه ماسالا دکتر بیز بر سلامت کبد چرب داشته باشیم. اولین توصیه این است که روزانه حدود ۳ فنجان قهوه بنوشید. همچنین توجه داشته باشید که این تنها قهوه نیست که می تواند باعث بهبود سلامت کبد شما شود. مواردی مانند تغذیه مناسب همراه با رژیم غذایی پر پروتئین و کم چربی، مصرف کمتر قندها و انجام ورزش های هوازی در حدود ۲۰-۳۰ دقیقه در روز می تواند چندین پله سلامت کبد شما را ارتقا دهد. بنابراین سعی کنید تغذیه سالم، ورزش و به طور کلی سبک زندگی سالم را از همین امروز در برنامه های خود قرار دهید.
همچنین مجددا تاکید می کنیم بهترین برای کبد چرب را شخصا پیدا کنید؛ چراکه هرکسی بهتر از دیگران بدن خود را می شناسد و به همین دلیل راحت تر امکان تعیین بهترین زمان خوردن قهوه برای کبد چرب را دارد. نظر شما در رابطه با اثرات قهوه برای کبد چرب چیست؟ با به اشتراک گذاشتن دیدگاه خود، امتیاز کافی کلاب دریافت کرده و از تخفیفات کم نظیر آن بهره مند شوید.
منبع: ,