سهراب سهرابی امروز در جلسه ستاد زارعت استان افزود: عملیات کشت همچنان ادامه دارد و تولید نزدیک به ۱۴ میلیون تن گندم در کشور برای سال زراعی جاری برنامهریزی شده است. برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ کشت ۵.۹ میلیون هکتار گندم آبی و دیم را در برنامه داریم و برای کشت سال زراعی جاری بیش از ۴۵۰ هزار تن بذور اصلاح شده گندم تهیه و تدارک دیده شده و عملیات بوجاری و ضدعفونی بذور در حال انجام است.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: تاکنون بیش از ۲۱۰ هزار تن بذر گندم میان کشاورزان توزیع شده و میزان توزیع بذور گندم تاکنون بیش از ۲ برابر مدت مشابه سال گذشته است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: کودهای شیمیایی که از سوی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی تدارک دیده شده در استانهای کشور در حال توزیع است.
مجری طرح گندم در وزارت جهاد کشاورزی از خرید تضمینی ۱۰ میلیون و ۳۸۰ هزار تن گندم در کل کشور خبر داد و گفت: در طول ۳۴ سال گذشته که این طرح در کشور اجرایی شده است تنها در سالهای محدود این میزان خرید تضمینی گندم به ثبت رسیده است.
سهرابی ادامه داد: در این همه سال تنها هشت سال میزان خرید تضمینی گندم از ۱۰ میلیون تن تجاوز کرده است که امسال این موفقیت در سایه بارشهای مناسب بهاری و نیز فعالیتهای شبانه روزی کشاورزان و نیز ورود مسائل علمی و تحقیقاتی به مزارع میسر شده است.
وی تحولات عمیق در بذر، کشتهای مکانیزه، مصرف کودهای شیمایی مناسب، همکاریهای نظام مهندسی کشاورزی، مدیریت آبها و مبارزه با علفهای هرز را از دلایل اصلی و مهم افزایش بهره وری تولید گندم در کشور بیان کرد.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت و مجری طرح گندم گفت: مصرف کود پتاس و فسفات در گندمزارهای آذربایجان شرقی بسیار پایین است و باید مدیران و کشاورزان در این خصوص اقدامات فوری انجام دهند.
سهرابی افزود: مصرف کودهای فوق که تاثیر بسیار زاید در افزایش بهره وری تولید و کیفیت بخشی به محصول دارد در این استان نسبت به سایر استانها پایین بوده و با استانداردهای معمول فاصله زیادی دارد.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت اظهار کرد: بر اساس آمارهای موجود در هر هکتار از مزارع گندم آذربایجان شرقی حدود ۱۴ کیلوگرم کود فسفات توسط کشاورزان استفاده میشود که بسیار نازل است و حتی استفاده نکردن از این میزان هیچ تفاوتی با آمارهای کنونی ندارد.
سهرابی با اشاره به اینکه در گندمزارهای آبی آذربایجان شرقی به ازای هر هکتار ۲۶۰ کیلوگرم کود اوره مورد استفاده قرار میگیرد ادامه داد: میزان استفاده کودهای فسفات و پتاس در این مزارع به ترتیب ۳۵ و چهار کیلوگرم است.
به گفته وی در مزارع گندم دیم آذربایجان شرقی نیز میزان استفاده از کود اوره به ازای هر هکتار ۱۲۰ کیلوگرم است که این رقم برای کود پتاس در حد صفر و برای کود فسفات نیز تنها معادل ۱۴ کیلوگرم است.
هدف گذاری برای تولید ۱۴ میلیون تن گندم در کشورسهرابی مهمترین چالش در گندمزارهای آذربایجان شرقی را کم مصرفی کودهای پتاس و فسفات اعلام و اضافه کرد: باید توجه داشت که نادیده گرفتن این موضوع منجر به کاهش تولید و حساس شدن گیاه به تنشهای آب و هوایی و خشکی و بیماریها میشود.
وی مجموع خرید تضمینی گندم را از کشاورزان آذربایجان شرقی ۴۳۶ هزار تن اعلام کرد که این رقم در مقایسه با سال گذشته افزایش ۶۰ درصدی را نشان میدهد و از این نظر این استان رتبه هشتم کشوری را در اختیار دارد.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور نیز در این جلسه با اشاره به مشکلات مربوط به سند اصلاح الگوی کشت گفت: این سند به دلیل اینکه الزاماتش رعایت نشده است تاکنون هیچ پیشرفتی در کشور نداشته و باید مدیریت آن به بخش کارشناسی و تخصصی داده شود.
عطاالله هاشمی افزود: در حالی که قرار بود سالانه بین ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح فوق تخصیص داده شود، اما تاکنون ریالی در این حوزه به بخش کشاورزی تزریق نشده است که امیدواریم در قانون بودجه سال آینده و نیز برنامه هفتم توسعه مورد توجه جدی قرار بگیرد.