خبرگزاری آنلاین – گروه استانها-آرزو کرمی: استان کرمانشاه با جمعیت قریب به ۲ میلیون نفر و مساحتی بالغ بر ۲۵ هزار کیلومتر مربع، هفدهمین استان ایران از نظر وسعت به شمار میرود، که مرکز آن کلانشهر کرمانشاه نهمین شهر پرجمعیت کشور و مرکزیت غرب کشور است.
کرمانشاه از شمال به استان کردستان، از جنوب به استان لرستان و ایلام، از شرق به استان همدان و از غرب به کشور عراق محدود شده و بهدلیل همسایگی با کشور عراق و واقع شدن در مسیر شهرهای زیارتی کربلا و بغداد و داشتن مرز با دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
استان کرمانشاه از نظر تقسیمات کشوری در طول ۴۳ سال گذشته دچار تغییرات قابل توجهی شده است، در سال ۱۳۵۷ تنها پنج شهرستان در استان کرمانشاه وجود داشت که این تعداد با اضافه شدن ۹ شهرستان جدید به ۱۴ شهرستان افزایش یافت، این امر در افزایش سرعت خدمات رسانی، ارتقای وضعیت اقتصادی و عمرانی و توسعه سیاسی و اجتماعی شهرستانهای استان نقش مهمی داشته است.
کرمانشاه در سایه حمایتهای انقلاب اسلامی در زمینههای مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نقش بهسزا و رشد چشمگیری در کشور داشته است، لذا خبرگزاری آنلاین قصد دارد طی ایام الله دهه مبارکه فجر به ارائه گوشهای از دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی در حوزههای مختلف در استان کرمانشاه بپردازد.
یکی از خدمات ارزشمند نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به آحاد مردم ساخت مسکن مورد نیاز و مقاوم است چرا که مسکن یک موضوع بسیار مهم در سکونت افراد به شمار میآید.
آمار و ارقام از وضعیت مسکن در دوران قبل و پس از انقلاب اسلامی حاکی از بهبود شاخصها دارد. دسترسی به مسکن مناسب در دوران پهلوی، هدفی بزرگ و دستنیافتنی به خصوص برای اقشار کارگر بود. بهطوری که طی سالهای ۱۳۴۱ تا ۱۳۵۶ از طریق بلیتهای بختآزمایی برای برنده قرعهکشی، جایزههایی مثل ماشین یا خانه تعیین میشد و تقاضا نیز برای این بلیتها بسیار زیاد بود یعنی یک خانه ۵۰ متری برای جوانها آنقدر رویایی بود که به خاطر آن بلیت بختآزمایی تهیه میکردند.
اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی تلاشهای بسیاری از سوی دولتها برای خانهدار شدن مردم صورت گرفت چرا که تأمین مسکن مناسب برای اقشار مختلف مردم یکی از مهمترین وظایف آنها به شمار میرفت، لذا با تدوین برنامهها و سیاستهای مختلف، برای تأمین مسکن اقشار محروم اقدام شد. سیاستگذاریهای مدرن در حوزه مسکن شهری در دوران حکومت پهلوی با یک سری اقدامات دولتی دیوان سالارانه و ضعف نهادی و سازمانی روبرو بود اما با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ چهارچوب نظام پیشین در هم شکست و به عدالت اجتماعی و رفاه مردم به عنوان یکی از وظایف دولت به صراحت تاکید شد و دولت موظف شد با در اولویت قرار دادن نیازمندان زمینه برآورده شدن نیاز آنها در زمینه برخورداری از مسکن مناسب را فراهم کند.
افزایش ۵۷ درصدی مقاوم سازی مسکنها
بنابراین بعد از پیروزی انقلاب مردم ایران، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با هدف ارائه طرحهای مورد نیاز برای ایجاد مسکن اقشار مستضعف، انجام پروژههای کارشناسی درباره زمینهای روستایی، کمک در جهت تأمین مصالح ساختمانی، بازسازی واحدهای آسیب دیده از سوانح طبیعی و… در فروردین ماه ۱۳۵۸ تأسیس شد و اساسنامه آن نیز در آذر ماه سال ۱۳۶۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و تا کنون نیز خدمات ارزشمندی به مردم ارائه داده است.
با نگاهی به روند تغییرات مسکن بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ایران مربوط به سالهای ۱۳۵۵ و ۱۳۹۵ با وجود افزایش بیش از ۲ برابری جمعیت ایران و افزایش تعداد بُعد خانوارها به چهار برابر، تعداد واحد مسکونی از حدود ۵.۳ به ۲۲.۸ واحد مسکونی و درصد مقاوم سازی از ۰,۳ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۵۷ درصد در سال ۱۳۹۵ افزایش یافته است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار آنلاین با گرامیداشت دهه مبارک فجر به دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی در حوزه مسکن شهری و روستایی اشاره کرد و گفت: تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در روستاها چیزی تحت عنوان ساخت مسکن مقاوم وجود نداشت و در شهرهای ایران نیز تعداد کمی مسکن مقاوم وجود داشت.
شمس الله خدادادی به فعالیتهای حوزه مسکن شهری بعد از انقلاب اسلامی اشاره و اظهار کرد: از بدو تأسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمانشاه تاکنون ۲ هزار و ۵۹ واحد مسکن محرومین توسط این نهاد احداث و به متقاضیان واگذار شده است.
وی افزود: از این تعداد ۵۰۰ واحد مسکن محرومین مصوب سفر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بوده و تعداد ۱۱۳ واحد نیز به خانوارهای دارای ۲ عضو معلول تحت پوشش بهزیستی واگذار شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمانشاه ادامه داد: همچنین تعداد ۲۵۰ واحد مسکونی دیگر در راستای وظایف بنیاد جهت تأمین مسکن خانوارهای کم درآمد در دست احداث است.
زمینهای نهضت ملی مسکن آماده شد
خدادادی با اشاره به یکی دیگر از خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی به قشر محروم جامعه، بیان کرد: برنامه ریزی جهت احداث ۶۲۰ واحد مسکن محرومین در این استان در راستای تفاهم نامه ساخت مسکن محرومین نیز در دست اقدام است.
وی ساخت و تحویل چهار هزار و ۸۴۵ واحد مسکن آنلاین، اجرای عملیات آماده سازی زمین پروژههای نهضت ملی به مساحت ۲۵۲ هکتار با استعداد ۱۱ هزار واحد مسکونی و تعمیر، تکمیل و احداث ۲۲۷ ساختمان نظامی، انتظامی و مسجد در مناطق زلزله زده این استان را از دیگر خدمات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کرمانشاه به مردم طی عمر پر برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی عنوان کرد.
خدادادی به فعالیتهای حوزه عمران و روستایی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: مقاوم سازی واحدهای مسکونی در این استان یکی دیگر از دستاوردهای انقلاب برای مردم است.
وی بیان کرد: ۷۴ درصد از واحدهای روستایی این استان توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مقاوم سازی شده است که کرمانشاه در این زمینه رتبه نخست کشور را کسب کرده است.
بیش از ۷۳ درصد مسکن روستایی مقاوم سازی شده
خدادادی تصریح کرد: از ۱۱۸ هزار و ۷۸۱ واحد مسکونی روستایی این استان تاکنون ۸۷ هزار و ۷۵۰ واحد آن مقاوم سازی شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمانشاه به طرح نهضت ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی با هدف بازسازی و مقاوم سازی مسکن روستایی اشاره کرد و گفت: امسال با پیگیریهای بنیاد مسکن و حمایتهای دولت، بهسازی و نوسازی مسکن روستایی از سالی ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی به ۳۵۰ هزار واحد در سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا کرده است.
وی خاطر نشان کرد: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با استفاده از تسهیلات قرضالحسنه به مبلغ سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریالی ویژه طرح بهسازی و نوسازی مسکن روستایی ایمنی، آرامش و آسایش را به خانوادههای روستایی هدیه داده است.
خدادادی با اشاره به اجرای طرح هادی روستاها توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کرمانشاه، افزود: این طرح برای یک هزار و ۹۷۴ روستای این استان تهیه شده، اما این طرح در روستاهای بالای ۲۰ خانوار این استان به مرحله بهره برداری رسیده است.
اجرای طرح هادی در ۱۱۰۰ روستا
وی گفت: از یک هزار و ۷۱۵ روستای بالای ۲۰ خانوار این استان تاکنون برای یک هزار و ۱۰۰ روستا طرح هادی اجرا شده است، این در حالی است که قبل از انقلاب اسلامی در هیچکدام از روستاهای استان کرمانشاه طرح هادی اجرا نشده بود.
به گفته وی، طرح هادی شامل اقداماتی از جمله زیرسازی، جدول گذاری، سنگ فرش و آسفالت معابر است که با هدف تجدید حیات روستا به لحاظ ابعاد فیزیکی، اقتصادی و اجتماعی، ساماندهی و اصلاح بافت موجود، میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای عملکردهای مختلف در روستا اجرایی شده است.
خدادادی خاطر نشان کرد: تاکنون بیش از ۸۳ درصد از واحدهای مسکونی روستایی این استان سنددار شده است، این در حالی است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تقریباً همه املاک واقع در بافت مسکونی روستاها فاقد سند مالکیت بود.