به گزارش مبلغ حجت السلام حسن شریعت زاده از خطبا و مفسران قرآن به مناسبت میلاد حضرت عباس و امام سجاد(ع) در مصاحبه با گروه دین وبسایت مبلغ به بیان فضایل این دو الگوی بزرگ شیعه و بشریت پرداخت.
هر امامزاده ای به درجات معنوی بالا نمیرسد حتی اگر فرزند امام علی باشد!
این استاد حوزه در ابتدا گفت: مرحوم آیت الله کلباسی در کتاب خصایص العباسیه می گوید: خداوند مقامات معنوی را بیهوده به کسی نمی دهد چرا که امامزاده در تاریخ زیاد داشتهایم و حتی بین فرزندان بلافصل امیرالمومنین(ع) کسانی بودند که هرگز به مقام حضرت ابوالفضل نرسیدند. مرحوم آقای کلباسی می گوید این نتیجه مجاهدتهای پی در پی قمر بنی هاشم بوده است. آقای شریعت زاده افزود: امام هفتم فرزندی به نام زید دارد که به زیدالنار معروف است که قابل مقایسه با زید شهید، نیست. زید شهید، پسر امام سجاد است و اولین کسی است که به خونخواهی سیدالشهدا سالها پس از مختار قیام کرد و جنازه او دو سال روی دار بود. در حال حاضر هم در جاده کوفه به زیارت او می روند. وقتی مأمون گفت که من زید را به زید شهید بخشیدم، امام هشتم فرمود که برادر من فرد بی تقوایی است ولی زید شهید، فردی والا مقام، عالم و مجاهد بود. بنابراین خداوند در این مسائل با کسی تعارفی ندارد و معیار، تلاش و ایمان افراد است. امام رضا به برادر خود فرمودند که حرف بقالهای کوفه تو را مغرور کرد و اینکه پسر حضرت زهرا هستی، معیار نیست!
انتقاد از نگاه بد نسبت به زنبابا در جامعه
شریعت زاده افزود: حضرت ابوالفضل از جهت مادری جزو بنی کلاب بودند. در روز عاشورا شمربن ذی الجوشن هم که از بنی کلاب بود برای حضرت ابوالفضل امان نامه آورده بود و ایشان را صدا زد و گفت: کجا هستند پسران خواهر ما؟
البته برخی تصور کردند که مادر قمر بنی هاشم، خواهر شمر بوده است که این نادرست است و منظور شمر اشاره به رابطه قومیتی او با حضرت عباس بوده است. البته حضرت عباس، جواب تندی به شمر داد و گفت: اگر چند لحظه دیگر اینجا بایستی، سرت را بر سینهات خواهم گذاشت! به همین دلیل است که حضرت سجاد(ع) در مورد عمویش عباس میفرماید که ایشان به مقامی رسیده است که در روز قیامت تمام شهدا و صالحان به او غبطه خواهند خورد.
وقتی امام حسن به عباس گفت: جانم فدای تو!
در روز عاشورا، امام حسین(ع) خطاب به حضرت عباس فرمود: «خدا من را فدای تو کند!» یعنی امام فدای امامزاده بشود! حضرت ابوالفضل تا لحظه اخر دست از امام برنداشت و ادب او، ایشان را به این مقام رساند. این معرفت اوست که موجب میشود که به امام حسین(ع) میگوید: من را به خیمه ها نبر! چون بدنم هم از بچه ها خجالت میکشد که نتوانسته ام برایشان آب ببرم! باید بگوییم که این ادب را ایشان مدیون تربیت مادرشان ام البنین هستند.
رفتار خوب اهل بیت با زنبابای خود
حجت الاسلام شریعت زاده با گریزی به موضوع نفرت برخی از مردم نسبت به زنبابا گفت: اهل بیت با دو زنبابا مواجه بودند و رفتار خوبی با آنها داشتند که یکی امالبنین بود که وقتی عباس و بقیه بچههایش کشته شد باز هم نگران امام حسین(ع) بود. امام صادق(ع) حضرت ابوالفضل را عبد صالح خوانده است و ویژگی های عجیبی داشته اند که هیچکدام از امامزاده ها به این مقام نرسیده اند!
ایشان در ادامه در مورد امام سجاد گفتند که حضرت سجاد جزو صحابه پیامبر نبودند چون صحابه کسانی هستند که چهره به چهره پیامبر را دیده اند ولی امام سجاد اولین امامی بودند که صحابه پیامبر نبودند. آقای شریعت زاده اضافه کرد: در مورد شکل گیری صحیفه سجادیه نکته مهم این است که صحیفه سجادیه، یک نسخه نیست و چندین نسخه دارد و نسخه ای که بین مردم مشهور است ۵۴ دعا دارد و نسخ غیر مشهور آن چند دعا بیشتر دارد. این خطیب توانمند در ادامه در مورد اینکه چرا حضرت، صحیفه سجادیه را به صورت دعا بیان کرده اند، گفت::
معاویه در سال ۶۰ مرده است و پسرش یزید که جانشین او شد در سال ۶۱، واقعه جانسوز کربلا را رقم زد و در سال ۶۲ به مدینه حمله کرد. در سال سوم حکومت خود هم به کعبه حمله کرد و بعد هم به درک واصل شد. در هیمن دوران فشار زیادی به منزل حضرت سجاد آمد که در بعضی از روایات گفته شده است که ایشان برای برنامه های تربیتی خود به باغهای اطراف مدینه می رفتند و به جبهه دعا روی آوردند. در واقع وقتی امام دیدند که جو خفقان نسبت به شیعیان، مردم و شخص امام هست، روی به بخش تربیتی دعا آوردند.
اهمیت حقوق بدن از نگاه امام سجاد
به گفته آقای شریعت زاده، در فهرست ادعیه صحیفه سجادیه دوره کاملی از معارف الهیه آمده است به طوری که بیستمین دعای صحیفه سجادیه در مورد اخلاق است که نام آن را دعای مکارم الاخلاق گذاشته اند. در این دعا نکات جالبی در مورد اخلاق توسط حضرت بیان می شود. بخشی از برنامه حضرت هم، رساله الحقوق است که بیش از ۵۰ حق را بیان می کند که دست، پا، چشم، زمان، زمین، نبی، امام و خدا حق دارند و باید حقوق آنها را ادا کرد. امام سجاد در بخشی از این دعا میفرمایند که خدایا! از تو میخواهم که تا زمانی که من در راه اطاعت تو، خود و بدنم را خرج میکنم و میتوانم حقوق بدن خود را رعایت کنم، من را در این دنیا نگهدار و از آن پس مرا پیش خود ببر! و اگر بدن من به چراگاه شیطان تبدیل شد مرا به سمت خودت بخوان تا دیگر بار معصیت جمع نکنم. این خطیب جلسات مذهبی تهران افزود: قسمتی از صحیفه سجادیه مروبط به برکات ماه رمضان و بخشی هم مربوط به رزمنده هاست و بخشی هم خطبه امام سجاد در دمشق در بیان عظمت دین خدا، پیامبر و حضرت فاطمه بی نظیر است.
آقای شریعت زاده در مورد فعالیتهای علمی امام سجاد بیان داشت: مقدمات دانشگاه علمی امام باقر و امام صادق در ایام امامت حضرت سجاد چیده شد به طوری که اصحاب حضرت مانند ابوحمزه ثمالی که همان ثابت بن دینار است و ابوخالد کابلی که روایات بسیار با عظمتی در شناخت امام و حجت الهی از او نقل شده است و دیگران، مطالب عمیقی از حضرت سجاد بیان کرده اند.
جذابیت دعای عرفه امام سجاد برای الجزایریها
حجت الاسلام شریعت زاده با ذکر خاطره ای از یک دعا از امام سجاد که متعلق به شب عرفه استف گفت: بنده یک بار به همراه رفقا در شب عرفه در مسجدالحرام بودیم که این دعا را میخواندیم. چند نفر از مسلمانان الجزایری اهل سنت که از کنار ما می گذشتند نشستند در کنار ما و شروع به خواندن دعا کردند. بعد از دعا به سراغ ما امدند و در مورد دعا پرسیدند و در مورد شخصی که این دعا را نوشته است سوال کردند و بنده هم عرض کردم که این دعا متعلق به امام سجاد است. آنها هم به همدیگر گفتند که دیدید که گفتیم این دعا از خانه علی و زهرا بلند شده است چون فقط آنها بلدند که چگونه خدا را صدا بزنند!
امام حسین(ع) ۲۵ بار با برادر خود امام حسن(ع) به صورت پیاده به حج رفتند و ایستاده در صحرای عرفات به دعا می پرداختند. در روایت هست که در اواخر دعا که سیدالشهدا بر زمین می افتادند، امام سجاد شانه پدر را می گرفتند و ایشان را بلند می کردند. بنابراین امام سجاد ناظر این صحنه ها بوده و برای ما نقل کرده است. در مجموع باید گفت که به دلیل شرایط سیاسی، قسمت اعظم برنامه امام سجاد روحیه عبادت، شاگردپروری و مبارزه از طریق دعا بود. همین روش ایشان بود که باعث شد مردم در مسجدالحرم به هشام اعتنا نکنند و دور و بر ایشان باشند. نکته آخر در مورد امام سجاد روحیه صبر و استقامت اوست که مرحوم شریف قریشی در کتابی که مربوط به امام سجاد است روی این موضوع خیلی تأکید دارد.