تاریخچه سوهان
سوهان برای اولین بار در قم پخته شده است، از این رو تاریخ پیدایش آن را نیز در قم باید جست و جو کرد. آنطور که در بین سوهانی های قدیمی، سوهان قم مشهور است، تاریخ سوهان به دوره قاجاریه بر می گردد. نقل می کنند که در دوره قاجاریه و به سال ۱۲۸۵شمسی بنا بوده است، صحن بزرگ حضرت معصومه افتتاح شود و برای این منظور پادشاه وقت رئیس ایل قاجار را به قم می فرستد. کسبه و بازاریان قم نیز به استقبال فرستاده در بار رفته و هر کدام با خود تحفه و هدیه ای نیز می برند، یکی از آن هدایا، حلوای قمی بوده که از طرف صنف عطار تقدیم شده بود.
رئیس ایل قاجار هنگام بازگشت به تهران به تولیت حرم که میزبان وی بوده است، می گوید: « آن حلوا، چون سوهان دل مرا صیقل داد و غذایم را هضم کرد، از این بدهید تا برای اعلیحضرت ببرم. »بدین ترتیب، حلوای قم که در آن زمان در عطاری ها پخته می شد، مورد توجه شاه و درباریان قرار می گیرد و به « سوهان » شهرت می یابد. تقاضا برای «سوهان» که دیگر خوراک شاهان شده بود، افزایش می یابد و به مرور کارگاه هایی مستقل نیز برای پخت سوهان شکل می گیرد.
همانطور که قبلاً ذکر کردم، هیچ مدرک علمی معتبری مبنی بر اینکه پودر جوانه گندم یا ساشه جوانه گندم برای چاقی صورت به طور مستقیم باعث چاقی صورت شود، وجود ندارد.
سوهان خانگی، لذت یک خوراکی سنتی ایرانی
سوهان یکی از محبوبترین خوراکیهای سنتی ایرانی است که در بسیاری از مناسبتهای مذهبی و ملی تهیه میشود. سوهان از آرد جوانه گندم، شکر، گلاب و روغن حیوانی تهیه میشود و دارای طعم و عطر بینظیری است.
عسل بیز مال کجاست ؟ این محصول از عسل، در مناطق کوهستانی تولید می گردد. در روند تولید این عسل استاندارد، هیچ گونه دخالت انسانی وجود ندارد و عسل به طور طبیعی با تغذیه زنبور عسل از شهد گل و گیاهان گوناگون حاصل می شود. این عسل عطر و بویی مطبوع از گونه های گیاهی مختلف دارد.
طرز تهیه سوهان خانگی
تهیه سوهان خانگی کار چندان سختی نیست و با کمی دقت و حوصله میتوانید یک سوهان خوشمزه و لذیذ را در خانه تهیه کنید. در اینجا طرز تهیه سوهان خانگی بدون گلوکز را به شما آموزش میدهیم:
مواد لازم:
- سه قاشق غذاخوری آرد جوانه گندم
- دو قاشق غذاخوری آرد سفید
- سه چهارم پیمانه شکر
- یک دوم پیمانه گلاب
- ۱۰۰ گرم کره یا روغن حیوانی
- پودر هل و پودر زعفران به مقدار لازم
طرز تهیه:
- آرد جوانه گندم و آرد سفید را در یک تابه نچسب بریزید و روی حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خامی آنها گرفته شود.
- شکر را اضافه کنید و هم بزنید تا شکر ذوب شود.
- گلاب و کره یا روغن حیوانی را اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شوند.
- حرارت را کم کنید و به مدت 5 تا 7 دقیقه هم بزنید تا مواد به خوبی ترکیب شوند و مایه سوهان غلیظ شود.
- پودر هل و پودر زعفران را اضافه کنید و هم بزنید.
- مایه سوهان را در قالب مورد نظر بریزید و فشار دهید تا کاملاً فشرده شود.
- سوهان را به مدت 30 دقیقه در یخچال قرار دهید تا سفت شود.
- سوهان را از قالب خارج کنید و به شکل دلخواه برش دهید.
نکات:
- برای تهیه سوهان خانگی با آرد جوانه گندم، میتوانید از آرد جوانه گندم آماده یا آرد جوانه گندم خانگی استفاده کنید.
- اگر آرد جوانه گندم ندارید، میتوانید از آرد سفید به تنهایی استفاده کنید.
- برای اینکه سوهان شما رنگ و عطر بهتری داشته باشد، از گلاب با کیفیت استفاده کنید.
- میتوانید به دلخواه از سایر ادویهها نیز در تهیه سوهان استفاده کنید.
- برای برش راحتتر سوهان، میتوانید آن را قبل از برش، به مدت 10 دقیقه در فریزر قرار دهید.
نکاتی برای تهیه سوهان خانگی خوشمزه
برای تهیه سوهان خانگی خوشمزه، باید نکات زیر را رعایت کنید:
- از آرد جوانه گندم با کیفیت استفاده کنید. آرد جوانه گندم طعم و عطر بهتری به سوهان میدهد.
- شکر را به آرامی اضافه کنید و هم بزنید تا شکر به خوبی ذوب شود.
- گلاب را در انتهای کار اضافه کنید تا عطر آن از بین نرود.
- کره یا روغن حیوانی را در دمای اتاق قرار دهید تا به راحتی ذوب شود.
یکی از روش های بسیار خوشمزه و ساده و اصیل ایرانی می باشد که شما می توانید با کمی حوصله در خانه با چند قلم مواد تهیه کنید در رسپی این سوهان از گلوکز استفاده شده است که کشدار شدن و ترد شدن سوهان می شود و بهتر است حذف نکنید و آن را از لوازم قنادی ها تهیه کنید.
سوهان به عنوان یکی از سوغات معروف شهر قم شناخته شده است که به دلیل طعم بی نظیر این نوع تنقلات طرفدار آن بسیار زیاد است و شاید بهتر است بدانید این تنقلات خوشمزه ایرانی اصلی خواص خوبی نیز دارد. سوهات برای تامین انرژی روزانه یکی از گزینه بسیار خوبی است و می توانید از خستگی روزانه جلوگیری کند و خواص آنتی اکسیدانی دارد و برای جلوگیری از بیمارهای قلبی و عروقی و پیزی زودرس گزینه خوبی می باشد. امروز در طرز تهیه سوهان با جوانه گندم را به شما آموزش خواهیم داد همراه ما باشید.
مواد لازم برای تهیه سوهان با جوانه گندم
- پودر جوانه گندم ۲ قغذا خوری
- آرد سفید ۱ ق غذا خوری
- شکر ۳/۴ پیمانه
- کره یا روغن حیوانی ۱۰۰ گرم
- گلوکز ۲ ق غذا خوری
- گلاب ۱/۲ پیمانه
- پودر هل ۱ ق چای خوری
- پودر زعفران ۱ ق چای خوری
- پسته یا هر مغز دلخواه
طرز تهیه سوهان با جوانه گندم و شکر خوشمزه و مقوی در خانه
مرحله اول: تفت دادن مواد
ابتدا زعفران را با کمی قند بسابید و کنار قرار دهید و نیازی به دم کردن زعفران نیست زیرا به خود پودر آن نیاز داریم. آرد و پودر جوانه گندم را الک کنید و داخل تابه بریزید و برای چند دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آرد گرفته شود و بعد شکر را اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله دوم: افزون گلاب
سپس باید گلاب را اضافه کنید و هم بزنید تا زمانی که شکر کاملا حل شود و رنگ سوهان کم کم قهوه ای شود و بعد زمانی که شکر حل شد باید کره یا روغن حیوانی را اضافه کنید و هم بزنید تا حل شود. وقتی شروع به حباب زدن کرد باید گلوکز را اضافه کنید.
مرحله سوم: افزودن زعفران
مواد را کمی هم بزنید تا یکدست شوند و گلوکز داخل مواد حل شود و بعد پودر هل آسیاب شده را به همراه پودر زعفران اضافه کنید و هم بزنید و روی حرارت ملایم برای ۳۰ الی ۴۰ دقیقه هم بزنید تا وسط قابلمه جمع شود. یک سینی را از قبل چرب کنید و سوهان را داخل آن بریزید.
مرحله چهارم: تهیه سوهان با جوانه گندم
حالا باید با سوهان چرب شده را با گوشتکوب چرب شده خوب له و نازک کنید و مغز دلخواه را نیز بریزید و مجدد با گوشتکوب روی آن فشار دهید. حالا با کمک کاتر برش بزنید و برای نیم ساعت در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد و بعد برش ها را جدا کنید و سوهان با جوانه گندم را سرو کنید. فروشگاه اینترنتی بیز راهی آسان برای خرید شما عزیزان فراهم کرده است