پمپ یک وسیله مکانیکی است که برای انتقال مایعات یا گازها از یک محیط به رسانه دیگر استفاده می شود. هدف اصلی این دستگاه افزایش فشار یا جابجایی سیالات برای انجام عملکردهای مختلف مانند انتقال، تامین آب، تزریق یا خنک کننده است. در این مقاله به ارائه انواع پمپ ها و کاربردهای آن در صنعت اعم از پمپ های پویا و جابجایی مثبت می پردازیم که هر کدام عملکرد متفاوتی دارند. برای خرید دستگاه از چین با ما همراه باشید.
پمپ چیست؟
پمپ ها به عنوان یکی از ابزارهای اصلی در علم و صنعت مکانیک، نقش بسیار مهمی در انتقال و جابجایی مایعات دارند. این دستگاه های مکانیکی با قابلیت افزایش فشار یا حجم مایع به عنوان یکی از مهم ترین عناصر در حمل و نقل مواد و سیستم های توزیع در انواع صنایع مورد استفاده قرار می گیرند که با رعایت اصول فیزیکی سیکل ها و انتقال انرژی موفق شدند ایجاد جریان و حرکت مایعات از یک نقطه به نقطه دیگر. این دستگاه ها در اندازه ها و انواع مختلفی از پمپ های خانگی کوچک گرفته تا پمپ های صنعتی بزرگ مورد استفاده در صنایع نفت و گاز، شیمیایی، آب و فاضلاب و سایر صنایعی که به عنوان قلب سیستم های انتقال سیال شناخته می شوند، تولید می شوند. و توانایی آنها در ایجاد حرکت و فشار مسئول حرکت سیالات از یک نقطه به نقطه دیگر است. این ویژگی باعث می شود تا پمپ ها در جابجایی آب، تامین انرژی، تصفیه آب و انجام فرآیندهای مختلف صنعتی کارآمد باشند.
اجزای پمپ:
ساقه: قسمت اصلی پمپ که سیال را مکیده و از طریق حرکت آن فشار ایجاد می کند.
پروانه یا تیغه: بخشی که در صندوق عقب قرار می گیرد و می چرخد تا سیال را به سمت خروجی پمپ هدایت کند.
موتور (الکتریکی یا مکانیکی): وظیفه ایجاد حرکت در پمپ را بر عهده دارد تا پروانه بچرخد و سیال به حرکت خود ادامه دهد.
شفت: رابط بین موتور و پروانه است که حرکت چرخشی موتور را به چرخش پروانه منتقل می کند.
قطعات مکانیکی: بلبرینگ ها، سیستم های روغن کاری و سایر قطعات مکانیکی لازم برای عملکرد و عملکرد صحیح پمپ.
بمب ها به چند دسته اصلی تقسیم می شوند؟
پمپ ها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: جابجایی دینامیکی و جابجایی مثبت (معروف به جابجایی مثبت).
پمپ های دینامیک و پمپ های جابجایی مثبت دو نوع پمپ با اصول و عملکرد متفاوت هستند. تفاوت های اصلی بین این دو نوع پمپ در زیر توضیح داده شده است:
مشخصات پمپ های دینامیک:
1. کار بر روی اصول دینامیک: پمپ های دینامیکی مانند پمپ های گریز از مرکز و پمپ های توربین بر روی اصول دینامیک کار می کنند در این پمپ ها انرژی توسط پروانه ها، لوب ها یا پره ها به آب منتقل می شود.
2. افزایش انرژی با سرعت: پمپ های دینامیکی برای افزایش سرعت، انرژی را به سیال منتقل می کنند. افزایش سرعت سیال منجر به تبدیل فشار پتانسیل به انرژی سرعت می شود.
3. کاربردهای گسترده: این نوع پمپ ها در شرایطی استفاده می شوند که سیالات باید با فشار متغیر منتقل شوند. مثال: پمپ های گریز از مرکز در بسیاری از صنایع از جمله شیمیایی، نفت و گاز و آب و فاضلاب.
مشخصات پمپ های جابجایی مثبت (غیرفعال):
1. عملکرد بر اساس اصول حجمی: پمپ های فشار مثبت (پستئو) مانند پمپ های چرخشی و پمپ های پره ای بر اساس اصول حجمی کار می کنند. در چنین سیستم هایی فضا پر می شود و سپس برای پرتاب به سمت پمپ هدایت می شود.
2. حرکت مواد به صورت دایره ای: پمپ جابجایی مثبت با ایجاد جریان پیوسته در یک یا چند محفظه یا طرف، مایعات را به صورت دایره ای حرکت می دهد. این پمپ ها اغلب برای انتقال مواد جامد یا چسباندن مواد استفاده می شوند.
3. کاربردهای عمومی: پمپ های جابجایی مثبت در مناطقی که نیاز به انتقال مواد با خواص خاص مانند چسب، ذرات یا ضخامت است استفاده می شود. مثال: پمپ در صنایع غذایی، شیمیایی و دارویی.
به طور کلی، انتخاب بین پمپ های دینامیکی و پمپ های جابجایی مثبت تحت تاثیر نوع سیال، خواص مواد و نیازهای خاص هر فرآیند است. برای اطلاع از قیمت پمپ صنعتی با الکتنو تماس بگیرید.
انواع پمپ دینامیک:
پمپ های دینامیکی انواع مختلفی دارند که در ادامه به برخی از آنها می پردازیم مانند پمپ های گریز از مرکز، پمپ های گریز از مرکز عمودی، پمپ های گریز از مرکز افقی، پمپ های شناور و سیستم های شیر آتش نشانی.
پمپ سانتریفیوژ:
این نوع پمپ ها بیشترین استفاده را در دنیا دارند. این کار بسیار ساده است، به خوبی توضیح داده شده و به خوبی آزمایش شده است. این پمپ ها قدرتمند، کارآمد و مقرون به صرفه برای ساخت هستند. هنگامی که پمپ کار می کند، فشار آب از سر پمپ تا مسیر عبور آن افزایش می یابد. تغییرات فشار باعث گردش مایع در سیستم می شود. این پمپ با انتقال قدرت مکانیکی موتور به سیال داخل ملخ دوار افزایش توان را فراهم می کند. جریان آب وارد مرکز پروانه شده و از طریق تیغه ها خارج می شود. بنابراین نیروی گریز از مرکز سرعت آب را افزایش می دهد و انرژی هایی مانند انرژی جنبشی را می توان به توان تبدیل کرد. پمپ های گریز از مرکز را می توان با توجه به نوع جریان آبی که تولید می کنند به سه گروه تقسیم کرد. الگوی جریان با توجه به شکل پروانه و طراحی پمپ تعیین می شود.
پمپ های گریز از مرکز عمودی
پمپ های گریز از مرکز عمودی با نام پمپ های کنسولی نیز شناخته می شوند. این پمپ ها از شفت و طراحی منحصر به فردی استفاده می کنند که به دلیل اینکه یاتاقان ها در خارج از سامپ قرار دارند، اجازه می دهد تا حجم در حوضچه فرو رود. این مدل پمپ از جعبه پرکننده برای پوشاندن شفت استفاده نمی کند، بلکه از بوش دریچه گاز استفاده می کند. شستشوی قطعات یکی از رایج ترین کاربردهای این نوع پمپ می باشد.
پمپ های گریز از مرکز افقی
این نوع پمپ ها حداقل دو پروانه دیگر را شامل می شوند. این پمپ ها برای خدمات حمل و نقل استفاده می شوند. هر مرحله در اصل یک پمپ منیفولد است. حداقل هشت مرحله اضافی را می توان بر روی شفت های افقی جداگانه نصب کرد. هر مرحله سر را تقریباً به همان میزان بالا می برد. یک پمپ چند مرحله ای می تواند یک پمپ تک مرحله ای یا یک پمپ با مکش دوگانه در مدار اول باشد. پمپ های مختلفی برای این نوع پمپ گریز از مرکز عرضه و تعمیر می شود.
بمب های شناور
این پمپ ها با نام های پمپ های طوفانی، پمپ های فاضلاب و پمپ های سپتیک نیز شناخته می شوند. کاربردهای این پمپ ها عمدتاً شامل خدمات ساختمانی، کاربردهای خانگی، صنعتی، تجاری، روستایی، شهری و بازیافت آب باران می باشد. از این پمپ ها برای انتقال آب باران، آب زیرزمینی، فاضلاب، آب سیاه، آب خاکستری، آب باران و آب تجاری استفاده می شود. ضایعات، مواد شیمیایی، آب و مواد غذایی مناسب هستند. این کاربردهای خط لوله عمدتاً شامل پروانه های مختلف مانند پمپ های نوع بسته، پمپ های همرفت، پمپ های گردابی، پمپ های چند مرحله ای، پمپ های تک کانال، پمپ های برش یا پمپ های پروانه ای هستند. طیف گسترده ای از گزینه ها برای کاربردهای مختلف، از جمله جریان بالا، جریان کم، هد پایین یا هد بالا در دسترس است.
سیستم شیر آتش نشانی
سیستم های پمپ هیدرانت آتش نشانی با نام های تقویت کننده شیر آتش نشانی، پمپ آتش نشانی و پمپ آتش نشانی نیز شناخته می شوند. اینها پمپ های پیشرفته ای هستند که برای افزایش ظرفیت آتش نشانی ساختمان از طریق افزایش ظرفیت سرویس هیدرانت طراحی شده اند زیرا شبکه اصلی کافی نیست. کاربرد این سیستم عمدتاً شامل آبیاری و توزیع آب می باشد.