نکاتی که لازم است اطرافیان یک سالمند بدانند

آفتاب‌‌نیوز :

فرزانه سینکایی گفت: عوامل متعددی در سنین سالمندی می‌تواند منجر به کاهش دریافت مواد مغذی و در نهایت سوء تغذیه در سالمندان شود. یکی از این دلایل ضعف و عدم سلامت دندان‌ است که باعث می‌شود سالمندان در تغذیه خود دچار مشکل شوند.

وی افزود: مشکلات دندان ممکن است شامل تحلیل لثه‌ها، افتادن دندان‌ها، زخم دهان، درد فک و مشکلات دندان مصنوعی شود که همه این عوامل باعث ناراحتی در هنگام جویدن غذا و عدم امکان دریافت کافی غذا و در نتیجه سوء تغذیه در سالمندان می‌شود. بنابراین بهتر است بافت غذاها به صورت نرم‌تر، پوره و یا آسیاب شده استفاده شوند.

سینکایی در ادامه بیان کرد: از جمله عوامل تاثیرگذار بر تغذیه سالمندان ضعیف شدن حس چشایی است که باعث می‌شود سالمندان احساس بی مزگی و بی طعمی غذا را داشته باشند و تمایل به مصرف شیرینی و شوری جات در آنها بیشتر شود. ولی بهتر است این مواد غذایی محدود یا حذف شده و برای بهتر شدن طعم غذا از چاشنی‌هایی مثل لیمو ترش، زنجبیل، دارچین و … استفاده کنند.

وی افزود: مشکل دیگر سالمندان کاهش حس تشنگی است که ممکن است بدن آنها با کم آبی مواجه شود، بنابراین نوشیدن روزانه هشت لیوان آب در سالمندان توصیه می‌شود. همچنین به دلیل کاهش تحرک و مصرف داروهای زیاد که می‌تواند بر اختلال در حس چشایی موثر باشد، ممکن است سالمندان وعده‌های غذایی شان را حذف کنند در حالی که باید تعداد وعده غذایی حفظ شده و در حجم متعادل مصرف شود.

این کارشناس تغذیه اظهار کرد: همچنین مشکل دیگر عدم تامین منابع مالی است که منجر به استفاده از منابع غذایی ارزان قیمت و ناکافی از نظر ریز مغذی‌ها در سالمندان می‌شود و در نتیجه می‌تواند سوء تغذیه اتفاق بیافتد. در این صورت آشنایی با گروه‌های غذایی اصلی، هرم غذایی و معرفی جایگزین‌هایی مواد غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است تا هر فرد بتواند با توجه به شرایط اقتصادی خود ریز مغذی‌های مورد نیاز خود را از هر گروه غذایی تامین کند.

وی یادآور شد: از مشکل دیگر بروز مشکلات فیزیکی در نتیجه بیماری‌های سالمندی و یا کهولت سن مثل دیسفاژی، مشکلات در بلع و تحلیل عضلانی و به تبع آن کم تحرکی است که منجر به عدم امکان و توانایی در تامین و تهیه غذاها و تشدید سوء تغذیه در سالمندان می‌شود. بنابراین اطرافیان و نزدیکان باید به این امر مهم توجه داشته و غذای مناسب را برای آنها تهیه کنند.

سینکایی در ادامه گفت: مشکل دیگر کاهش حافظه در سالمندان است که این عارضه باعث فراموشی در زمان خرید و یا تهیه و یا خوردن مواد غذایی می‌شود و خود یکی از دلایل سوء تغذیه است. توصیه می‌شود همراهان و یا نزدیکان سالمندان به این موضوع توجه داشته و ضمن همراهی و مراقبت غذایی مصرف آنتی اکسیدان‌ها و امگا ۳ آنها را در برنامه غذایی آنها لحاظ کنند.

این کارشناس تغذیه در ادامه بیان کرد: افسردگی از مشکلات شایع دوران سالمندی است که در اثر موارد مختلف مثل از کارافتادگی و تنهایی به وجود می آید و منجر به بی تفاوتی در تمام امور زندگی می‌شود. از این نظر ممکن است فرد تمایلی به غذا خوردن نداشته باشد و عاملی برای سوء تغذیه شود. بنابراین ضمن مراقبت‌های درمانی و غذایی، همراهی اطرافیان و فرزندان به سالمند در این زمینه بسیار کمک کننده است.

دکمه بازگشت به بالا