به گزارش خبرنگار آنلاین، با تغییر قوانین داوری رشته ترامپولین توسط فدراسیون جهانی ژیمناستیک، دختران محجبه ایران شانس حضور در میادین بینالمللی را پیدا کردند. بر همین اساس اولین اردوی دختران ترامپولین از ششم بهمن در جزیره کیش آغاز شد. این اتفاق تاریخی به همت رئیس فدراسیون ژیمناستیک رخ داد که در ادامه مسیر این راه سخت را ترسیم کرد.
از شروع به کارم به موضوع زنان توجه کردم
زهرا اینچه درگاهی رئیس فدراسیون ژیمناستیک در گفتگو با خبرنگار آنلاین، درباره پیگیریهای حضور دختران محجبه ایران در مسابقات ترامپولین گفت: موضوع ترامپولین و حضور دختران محجبه ایران در این مسابقات از سال ۱۳۹۶ شروع شد که من از زمانی که هدایت فدراسیون را برعهده گرفتم، سعی کردم به نیازهای جامعه ژیمناستیک که مغفول مانده بپردازم. یکی از این نیازها، توجه به بانوان رشته ژیمناستیک بود. اولین کار این بود که ژیمناستیک بانوان را در تمامی شاخهها فعال کنم تا همچون آقایان کار خود را شروع کنند.
برگزاری محدود مسابقات، نیاز بانوان را برآورده نمیکرد
وی ادامه داد: اما با توجه به اینکه رویدادهای بینالمللی فقط برای آقایان تعریف میشد، بانوان انگیزههای خود را از دست میدادند و موضوع عدم اعزام بانوان به مسابقات، سطح کیفی بانوان را تحت شعاع قرار میداد. در اوایل دهه ۷۰ شاهد برگزاری چند دوره مسابقات برای بانوان مسلمان در کشورهای اسلامی در رشته ژیمناستیک بودیم. در این مسابقات چند کشور به ایران میآمدند و مسابقه میدادند. این گونهای از میزبانی بخش محدودی از مدعوینی بود که عمدتاً آنها هم سطح ژیمناستیک بالایی نداشتند یا اگر بخواهیم منصفانه نگاه کنیم همسطح با بانوان ژیمناستیک ایران بودند. بنابراین آن نیاز را برآورده نمیکرد، هر چند که برگزاری این مسابقات از هیچی بهتر بود اما نمیتوانست پاسخگوی نیاز بانوان ژیمناستیک ایران را بدهد.
عملکرد دیپلماسی ژیمناستیک قابل قبول بود
رئیس فدراسیون ژیمناستیک اظهارداشت: بنابراین ما نیاز داشتیم روی مقوله ژیمناستیک بانوان در ایران به صورت جدی کار کنیم. من از سال ۹۶ رایزنیها را با فدراسیون جهانی و رؤسای شاخههای ژیمناستیک آغاز کردم. بحث حجاب را مطرح کردم و به آنها گفتم قوانین باید به گونهای باشد که بانوان ما هم بتوانند در مسابقات شرکت کنند. خوشبختانه ما در عرصه بینالمللی دیپلماسی ژیمناستیک عملکرد موفقی داشتیم، در همان سال اول حضور من در فدراسیون ما برای شاخه آکروباتیک توانستیم مجوز کتبی حضور در مسابقات بینالمللی را بگیریم. در رشته هنری ژیمناستیک زنان یک مشکلی وجود داشت و آن اینکه گشادی لباس برای ورزشکاران مشکل ایجاد میکرد اما در یک سری دیگر از شاخهها میتوانند با حجاب شرکت کنند. فکر میکنم هدف بعدی ما حضور بانوان در رشته پرش خرک است که بتوانند در مسابقات بینالمللی شرکت کنند.
نایب رئیس وقت بانوان فدراسیون جهانی فعالیت دختران ایران را دید
وی گفت: متأسفانه در آن زمان علی رغم اینکه پوششهای بسیار زیبایی طراحی و ارائه شد و حتی یک بار نامه موافقت فعالیت با حجاب را در ایران به ما دادند اما بلافاصله گفتند این موضوع رسانهای نشود و من هنوز علت آن را درک نکردم، اما در هر حال همکاریها صورت نگرفت و این موضوع مغفول ماند. در ادامه تلاشهای برای حضور دختران ایران در مسابقات و تغییر قوانین در راستای حجاب، در سال ۹۷ نایب رئیس وقت بانوان فدراسیون جهانی که اتفاقاً مادرش هم مسلمان بوده را به ایران دعوت کردم و از نزدیک ژیمناستیک بانوان ایران را دید. از قبل هم با دختران ژیمناستیک هماهنگ کرده بودیم و آنها در سالن شیرودی جمع شدند و نایب رئیس بانوان فدراسیون جهانی با آنها دیدار کرد.
حقوق ژیمناستهای زن مسلمان نادیده گرفته میشد
رئیس فدراسیون ژیمناستیک عنوان کرد: در آن زمان به من گفت فکر نمیکردم بانوان ایران در رشته ژیمناستیک تا به این اندازه فعال باشند. پس از بازگشت به کشورش در فرودگاه از من تشکر کرد و گفت شما چشم ما را روی حقوق ژیمناستهای زن مسلمان باز کردید چرا که این بخش از نظر ما نادیده گرفته شده بود. از آن زمان به بعد او رویکرد جدی نسبت به این موضوع پیدا کرد و در نهایت سال ۲۰۲۵ کتابچه جدید ترامپولین منتشر شد و در این کتاب حجاب اسلامی- ایرانی آورده شد. تعریفی که از پوشش ترامپولین داشتند مناسب با حجاب بانوان ما بود، بنابراین آنها میتوانستند با حجاب در مسابقات بینالمللی حضور پیدا کنند.
لباس مورد تأیید وزارت ورزش و ستاد امر به معروف قرار گرفت
درگاهی عنوان کرد: ما از قبل روی موضوع حجاب بانوان ژیمناستیک در رشته ترامپولین کار کرده بودیم و طرح آن را داشتیم. قرار بود مسابقات لیگ دختران در هرمزگان برگزار شود، من زمانی که خانم کاظمی در معاونت وقت بانوان وزارت ورزش و جوانان حضور داشتند با او صحبت کردم و قرار بر این شد که این مسابقات به جای هرمزگان در تهران برگزار شود تا بازدیدی هم صورت بگیرد. اما در میانه راه تغییراتی در معاونت بانوان وزارت ورزش رخ داد، خدا را شکر خانم محمدیان هم با ما همکاری کردند و لباس مورد تأیید قرار گرفت. از ستاد امر به معروف و نهی از منکر هم تشکر میکنم که آنها هم از لباس بازدید کردند آن را تأیید کردند.
مدال طلا حضور دختران ایران در مسابقات برون مرزی است
وی گفت: پس از تأیید لباس دختران از ششم بهمن در جزیره کیش اردوی تیم ملی آغاز شد. در اردوها هم قرار است روی نقاط ضعف و قوت دختران کار کنند. قطعاً کار سختی پیش رو داریم، البته با توجه به اینکه بعد از ۵۰ سال درها روی بانوان ژیمناستیک ایران باز شده و قرار است به مسابقات اعزام شوند باید به آنها فرصت دهیم و بلافاصله نباید انتظار مدال آوری داشته باشیم. به نظرم باید واقع بینانه نگاه کنیم و مدال طلا، حضور دختران ایران در مسابقات برون مرزی است. امکان حضور در مسابقات برون مرزی از مدال طلا هم باارزش تر است و من ایمان دارم در سالهای آینده نتایج خوبی برای بانوان ژیمناستیک رقم خواهد خورد.
اولین آزمون ما مسابقات ترامپولین در روسیه است
رئیس فدراسیون ژیمناستیک در پاسخ به این سوال از چه زمانی دختران ایران در مسابقات برون مرزی شرکت خواهند کرد، گفت: حضور دختران ایران در مسابقات برون مرزی همزمان با سال میلادی جدید بود و ما منتظر اعلام نهایی تقویم فدراسیون جهانی و آسیایی هستیم. اما تا به الان با توجه به نظر بخش فنی ترامپولین، برای شروع کار یک مسابقات برون مرزی در کشور روسیه پیش رو داریم که به احتمال زیاد به این مسابقه اعزام میشوند. دختران ما باید با آرامش و امنیت تمرین کنند و در آرامش به مسافرت بروند و بتوانند در رقابتها شرکت کنند.
تصویر زیبایی از دختر محجبه ژیمناستیک ایران ارائه میدهیم
درگاهی عنوان کرد: من در اردو کیش به دیدن دختران ژیمناست ایران رفتم و با آنها از راهی که طی کرده بودیم تا قوانین تغییر کند تا آنها با حجاب در مسابقات برون مرزی حاضر شوند، صحبت کردم. بعد از آن احساس کردم همه دست به دست هم دادند تا تصویر قشنگی از دختران محجبه ژیمناست ایران بعد از ۵۰ سال رونمایی کنند. این مسابقه واقعی است و دختران ایران حضور پیدا میکنند، جایی که از همه دنیا میآیند و آنها با حجاب اسلامی در عرصه بینالمللی حاضر میشوند. دختران ایران در این مسابقه دیده میشوند و قطعاً همین موضوع روی عملکرد آنها تأثیر میگذارد. ما در ژیمناستیک هم در بخش آقایان و هم بانوان با اعزامها میتوانیم رشد جهشی داشته باشیم. آقایان با اعزامهای متعدد توانستند با رشد جهشی از رنک ۱۰۰ به ۲۴ صعود کنند. این اتفاق راحت نبوده و نیست. با اعتبار و فضایی که ژیمناستیک ایران در اختیار دارد فکر میکنم تا به این جای کار هم شاهکار کرده است.
وی گفت: خدا را شکر ژیمناستیک جامعه متحدی دارد و استانها با ما خیلی همدل و همراه هستند. آنها بار از دوش ما برمیدارند. تقریباً هفتهای نیست که فدراسیون ژیمناستیک مسابقه کشوری نداشته باشد. فضای ما محدود و اعتبارات فقیرانه است و با توجه به حجم کار این اعتبارات تقریباً هیچ است. قطعاً شاهکار کردیم تا به اینجا رسیدیم اما حتی نگهداری از آن هم نیاز به حمایت دارد. ما ژیمناستیک را به جامعه شناختیم و مطمئنم ۱۰ سال آینده از دختران ایران تصویر زیباتری خواهید دید. اما همین اتفاق هم با سختی زیاد به دست آمد و به زودی دختران را در مسابقات بینالمللی همه خواهند دید.