
احمد طاهری سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنلاین با اشاره به اینکه افزایش گازهای گلخانه ای در اثر فعالیت های انسانی عامل اصلی تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین است گفت: عمده این گازها ناشی از مصرف سوخت های فسیلی در بخش های مختلفی همچون حمل ونقل صنعت و گرمایش هستند.
طاهری با اشاره به اینکه هر چه میزان انتشار گازهای گلخانه ای بیشتر باشد تغییرات اقلیمی شدیدتر خواهد بود افزود: در سال های اخیر دمای سطح زمین به طور فزاینده ای افزایش یافته و این امر به طور خاص در فصول گرم سال مشاهده می شود.
این مقام مسئول همچنین به یک نکته مهم اشاره کرد و گفت: افزایش دما باعث شده که مردم بیشتر از وسایل سرمایشی استفاده کنند که خود این امر منجر به مصرف بیشتر انرژی و در نتیجه انتشار گازهای گلخانه ای می شود. این روند به نوعی یک چرخه معیوب است که تغییرات اقلیمی را تشدید می کند.
طاهری از ضرورت تلاش های جدی برای کاهش مصرف سوخت های فسیلی و افزایش استفاده از انرژی های پاک برای کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین خبر داد.
تأثیر تغییرات اقلیمی بر الگوهای بارش و وقوع توفان های گرد و غبار
وی درباره پیامدهای تغییرات اقلیمی هشدار داد و تاکید کرد: علاوه بر افزایش دما یکی از اثرات مهم تغییرات اقلیمی به هم خوردن نظم بلندمدت پدیده های هواشناسی مانند بارش است.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم توضیح داد: در پی تغییرات اقلیمی پدیده های حدی همچون خشکسالی های شدید و بارش های رگباری که منجر به سیلاب ها می شود افزایش یافته است.
طاهری افزود: این تغییرات در الگوهای بارش به وضوح قابل مشاهده است و به دنبال آن خشکسالی های شدید به وقوع می پیوندد که خود باعث بروز توفان های گرد و غبار می شود.
وی در ادامه تاکید کرد: این پدیده ها در کنار افزایش دما از جمله مهم ترین پیامدهای تغییرات اقلیمی هستند که آثار منفی آن ها بر محیط زیست و جامعه انسانی به شدت محسوس است.
کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و اثرات آن بر تغییرات اقلیمی
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم به تشریح اقدامات مؤثر در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و کاهش اثرات تغییرات اقلیمی پرداخت و به اهمیت استفاده از انرژی های تجدید پذیر و به روزرسانی ناوگان حمل و نقل اشاره کرد.
طاهری در این باره گفت: هر فعالیتی که منجر به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای شود نقشی مؤثر در کاهش اثرات تغییرات اقلیمی خواهد داشت. یکی از این اقدامات مهم استفاده از انرژی های تجدید پذیر است که به طور مستقیم می تواند سهم انرژی پاک را در سبد انرژی کشور افزایش دهد و بدون مصرف سوخت های فسیلی انرژی تولید کند.
اهمیت کنترل پدیده فلرینگ در کاهش آلودگی و گازهای گلخانه ای
وی همچنین به ضرورت به روزرسانی ناوگان حمل و نقل کشور اشاره کرد و افزود: با خروج ناوگان فرسوده که مصرف سوخت و انتشار گازهای گلخانه ای بالایی دارند می توان به کاهش آلودگی هوا بهبود ناترازی انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای کمک کرد. حتی جایگزینی این ناوگان با وسایل نقلیه هیبریدی یا برقی می تواند اثرات مثبت بیشتری در این زمینه داشته باشد.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم همچنین به مشکلاتی همچون فلرینگ در مناطق نفتی کشور مانند استان های خوزستان و بوشهر اشاره و تاکید کرد: کنترل این پدیده نیز می تواند به کاهش آلودگی هوا بهبود ناترازی انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای کمک کند.
وی در پایان گفت: برای مقابله با چالش های ناترازی انرژی و آلودگی هوا کشور باید به طور همزمان به بهبود سیستم حمل و نقل افزایش استفاده از انرژی های تجدید پذیر و کاهش فلرینگ توجه ویژه ای داشته باشد تا بتواند اثرات تغییرات اقلیمی را کاهش دهد.