روال طراحی و ساخت قالب های لارج پنل چگونه است؟

قالب لارج پنل چیست و در چه سازه هایی استفاده می شود؟

قالب های لارج پنل یکی از مطلوب ترین و رایج ترین روش های ساخت سازه است که در آن تمامی دیوارهای داخلی و خارجی به طور همزمان و تنها در یک مرحله قالب ریزی می شوند. ساخت سازه به این روش باعث می شود که یکپارچگی و هماهنگی سازه افزایش پیدا کرده و سازه بتواند تنش ها و فشارهای وارده بیشتری را تحمل کند. در روش استفاده از سیستم قالب لارج پنل و قالب بتن سپنتا ابتدا دیوارهای داخلی و خارجی یک طبقه اجرا شده و سپس مهندس سازه با توجه به نیاز و طراحی ساختمان اقدام به اجرای سقف به روش های مختلفی مانند سقف سبک، مدولار و غیره می کند.

در واقع در مقام مقایسه می توان گفت استفاده از این قالب ها در ساخت سازه مشابه با قالب تونل فرم بوده با این تفاوت که در این روش در تنها دیوارهای سازه قالب زنی و ساخته شده و ساخت سقف با توجه به تصمیم معمار به صورت جداگانه انجام می شود. از این روش ساخت سازه می توان در پروژه های عظیم و مختلفی مانند ساخت ساختمان های سلولی از جمله مدارس، هتل ها و زندان ها، ساخت سدهای قوسی و وزنی، شالوده های بسیار بزرگ، سازه سر ریز سدها، تلمبه خانه های بزرگ، نیروگاه ها و غیره استفاده می شود.

ساختمان | لارج پنل

قالب لارج پنل چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

همان طور که در بالا نیز اشاره شد، قالب لارج پنل در موارد مختلفی از صنعت و ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد؛ که اجرای هر کدام از موارد باید تحت شرایط دقیق و مشخص انجام شده تا دقت و ایمنی در تمامی مراحل رعایت شود.

یکی از مهم ترین نکات هنگام استفاده از این قالب های ساخت سازه آن است که تمهیداتی برای جلوگیری از ترک های حرارتی روی قالب ها اندیشیده شود. زیرا تغییرات شرایط جوی و تغییر دما می تواند باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در ساختار قالب شده و ترک های ریز تا درشتی را روی آن ایجاد کند. برای این کار در بسیاری از پروژه ها لوله هایی که آب خنک از داخل آن ها جریان دارد را میان قالب ها قرار داده تا دمای آن ها را کنترل کنند.

نکته دوم آن که می توان بین دو مرحله متوالی بتن ریزی 72 ساعت فاصله انداخت تا اطمینان حاصل شود قالب ها به طور کامل آماده شده اند. در حالت کلی قالب لارج پنل بتنی انواع گوناگونی داشته که از هر کدام با توجه به ویژگی هایشان در سازه های مختلف استفاده می شود. بتن ریزی در تونل ها و آبرو ها، بتن ریزی برای پوشش کانال ها و روسازی ها، بتن ریزی برای ساخت سازه ها و ساختمان ها از انواع مختلف این نوع از قالب ها می باشد.

به دلیل تکرار پذیری این قالب ها، باید ساخت آن ها به گونه ای باشد که شرایط اقلیمی مختلف و فشارهای وارده به قالب کیفیت و استحکام آن را تحت تاثیر قرار ندهد. نکته بسیار مهم دیگر سهولت در جابجایی قالب ها به مکان مورد نظر و سهولت در باز و بسته کردن آن ها است. مساله دیگر آن که همانطور که در بالا نیز اشاره شد این قالب ها در ابعاد مختلف و برای کاربری های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین مهندس سازه باید بتواند مناسب ترین قالب را با توجه به ویژگی های سازه خود انتخاب و مورد استفاده قرار دهد.

مراحل استفاده از قالب لارج پنل

استفاده از این قالب ها مانند دیگر روش های ساخت سازه مراحل و جزئیاتی دارد که حین ساخت و استفاده باید به طور دقیق به آن ها توجه کرد. مراحل زیر به طور متوالی مراحل ساخت سازه با استفاده از این روش را توضیح می دهد:

مرحله اول: مرحله اول مانند هر روش دیگری بدون شک فونداسیون و آرماتور بندی است تا اساس اولیه سازه با دقت و ایمنی کافی ایجاد شود.

مرحله دوم: در این مرحله قالب های لارج پنل دیوار مطابق با نقشه و پلان سازه سر جای خود نصب می شوند. همانطور که در بلا نیز اشاره شد این قالب ها کاملا یکپارچه بوده و بعد از قرار گرفتن در جای خود، متعلقات دیوار مانند میان بلت، شوتینگ، تنظیم کننده قالب و غیره روی آن نصب می شود.

مرحله سوم: در این مرحله قالب ها باز شده و سقف ساخته می شود.

مرحله چهارم: در این مرحله نیز اجرای طبقه دوم مطابق با روش های قبل انجام شده و قالب ها با استفاده از جرثقیل به طبقه دوم منتقل می شوند. مراحل ساخت هر طبقه نیز مانند طبقه اول انجام شده، قالب ها سر جای خود قرار گرفته، دیوار ها و متعلقات آن نصب شده، سپس قالب از جای خود برداشته و سقف ساخته می شود.

مزایای استفاده از قالب لارج پنل

  • یکی از مهم ترین مزایای استفاده از قالب های لارج پنل در ساخت سازه، یکپارچه بودن و بزرگ بودن سطح قالب بوده که آن را بسیار پر کاربرد و رایج کرده است. این یک پارچگی ایجاد هرگونه درز را در سازه به کم ترین میزان ممکن می رساند.
  • همچنین استفاده از این روش متعلقات قالب بندی را تا حد بسیار زیادی کاهش داده و نیاز به پشت بند هم ندارد.
  • مساله بسیار مهم دیگر آن که سرعت مونتاژ و ساخت قالب ها بالا بوده، در نتیجه زمان ساخت به شکل چشمگیری کاهش پیدا می کند.
  • با استفاده از قالب لارج پنل می توانید درها و پنجره ها را قبل از بتن ریزی نیز نصب کنید.
  • می توان در این روش تمامی بازشوهای موجود در نقشه و پلان را به شکل دقیق و مناسب اجرا کرد.
  • در این روش تعداد بلت های مصرفی کم شده و میان بلت ها نیز به طور کامل حذف می شوند.
  • ساخت سازه به این روش بسیار صرفه اقتصادی داشته و هزینه ها را کاهش می دهد.

قالب تونل فرم چیست؟

بتن تا وقتی که به سختی نهایی خود در یک سازه برسد و استحکام پیدا کند، باید در قالب قرار داشته باشد. قالب تونل فرم یکی از انواع قالب‌های فلزی برای قالب بندی بتن است. همانطور که از اسم این قالب مشخص است. شکل این قالب فلزی شبیه به تونل است. این قالب که به آن قالب تونلی فرم هم گفته می‌شود، در واقع از چندین قالب مجزا ساخته شده و به صورت یکپارچه مونتاژ می‌شود. با استفاده از این قالب می‌توان بتن ریزی را به صورت یک سیکل پیوسته انجام داد.

تاریخچه استفاده از قالب تونل فرم

می‌توان گفت که تقریبا استفاده از این نوع قالب، تاریخچه‌ای چهل ساله دارد. این نوع قالب برای استفاده در سازه‌های بتنی به صورت انبوه سازی طراحی شد. در این مدت تکنولوژی ساخت و استفاده از این قالب با پیشرفت تکنولوژی ساختمان سازی، پیشرفت کرده و توسعه یافته است. مخصوصا در کشورهایی که زلزله آنها را بیشتر تهدید می‌کند، استفاده از این قالب کاربرد بیشتری دارد. در کشورمان ایران نیز استفاده از این تکنولوژی برای ساخت مسکن‌های مهر به صورت گسترده‌تری استفاده شد.

منبع: یوتیوب

دکمه بازگشت به بالا