لاگین کنید، دیدگاه بگذارید، کد تخفیف دریافت کنید!
برای بسیاری نوشیدن به معنای انرژی، کارآمدی و سرعت بیشتر در انجام کارهای روزمره است و گاهی بدون آنکه متوجه باشیم بشدت وابسته اش می شویم.
آیا قهوه اعتیاد آور است؟ اعتیاد به قهوه یا اعتیاد به کافئین، استفاده بیش از حد و مضر از قهوه در یک دوره زمانی معین است، به طوری که تأثیرات منفی بر سلامت، تعاملات اجتماعی یا سایر بخشهای زندگی شما میگذارد.
همانطور که خود ما تجربه کردهایم و یا از منابع مختلف درباره آن خواندهایم، قهوه دارای تعداد زیادی اثرات مثبت برای ما و سلامتیمان است. تحقیقات بر روی تاثیرات مصرف قهوه و مواد محرک موجود در آن، نتایجی را نشان میدهد که خبر از بهبود خلق و خو، تسکین سردرد و شاید کاهش خطر سایر مسائل مهم پزشکی مانند سکته مغزی، پارکینسون و آلزایمر میدهد.
با این حال، برخی از افراد در نتیجه استفاده از قهوه مشکلات منفی را تجربه می کنند. اگرچه نادر است، اما اوردوز بر اثر کافیین هم وجود داشته است. ابتدا یک سری موارد را درباره کافئین توضیح میدهیم سپس درباره قهوه و علائم اعتیاد به آن صحبت میکنیم، پس تا به انتها این مقاله همراه ما باشید.
کافئین چیست؟
شاید نام را هزاران بار شنیده باشید، اما میخواهیم کمی دقیق تر به آن نگاه کنیم. کافئین یک محرک طبیعی است که بیشتر در چای، قهوه و گیاه کاکائو یافت میشود.
کافئین ماده تلخی است که به طور طبیعی در بیش از 60 گیاه وجود دارد از جمله:
- دانه های قهوه
- برگ های چای
- آجیل کولا که برای طعم دادن به نوشابه های کولا استفاده میشود.
- دانه کاکائو که برای تهیه محصولات شکلاتی استفاده می شود.
همچنین کافئین مصنوعی (ساخت بشر) وجود دارد که به برخی داروها، غذاها و نوشیدنی ها اضافه میگردد. به عنوان مثال، برخی از مسکن ها، داروهای سرماخوردگی و داروهای بدون نسخه برای هوشیاری حاوی کافئین مصنوعی هستند. نوشیدنیهای انرژیزا و آدامسها نیز از جمله این موارد هستند.
اکثر مردم کافئین را از نوشیدنی ها جذب می کنند. مقدار کافئین در نوشیدنیهای مختلف میتواند بسیار متفاوت باشد، اما به طور کلی به این صورت است:
- یک فنجان قهوه 220 گرمی: 95-200 میلی گرم
- یک قوطی 340 گرم نوشابه: 35-45 میلی گرم
- یک نوشیدنی انرژی زا 220 گرمی: 70-100 میلی گرم
- یک فنجان چای 220 گرمی اونس: 14-60 میلی گرم
مورخان بنابر شواهد تاریخی اولین چای دم کرده را در 2737 قبل از میلاد تخمین زدهاند. طبق گزارش ها، سال ها بعد قهوه توسط یک چوپان اتیوپیایی کشف شد که متوجه انرژی اضافی بزهایش پس از مصرف آن شد. نوشابه های کافئین دار در اواخر دهه 1800 وارد بازار شدند و نوشیدنی های انرژی زا نیز بعد از آن به بازار آمدند.
امروزه، 80 درصد از جمعیت جهان هر روز یک محصول کافئین دار مصرف می کنند.
کافئین چه تاثیری بر بدن دارد؟
کافئین از معده و روده کوچک وارد جریان خون شما می شود. هنگامی که کافئین وارد جریان خون شما می شود، سیستم عصبی مرکزی شما – اعصاب، مغز و نخاع – را تحریک می کند تا احساس بیداری و هوشیاری بیشتری داشته باشید. اگر هر روز صبح خود را با قهوه شروع میکنید، بد نیست درباره نیز مطالعه کنید.
کافئین خستگی را کاهش می دهد و تمرکز را بهبود می بخشد. همچنین باعث ترشح اسید در معده می شود و ممکن است پس از مصرف کافئین دچار سوزش سر دل یا سوء هاضمه شوید.
وقتی کافئین می نوشید یا می خورید، سیگنال دهی دوپامین در مغز شما افزایش مییابد. دوپامین یک ماده شیمیایی است که به کنترل انگیزه، احساسات و حرکت کمک می کند. وقتی سیگنالینگ افزایش باید احساس هوشیاری و بیداری بیشتری کنید.
آیا کافئین اعتیادآور است؟
بدن بسیاری از افراد نسبت به کافئین مقاومت کند. این بدان معناست که بدن شما هر روز به مصرف کافئین عادت می کند. با گذشت زمان، ممکن است متوجه شوید که باید مصرف کافئین خود را افزایش دهید تا به اثرات مطلوب هوشیاری و توانایی تمرکز دست پیدا کنید.
چه مقدار استفاده از کافئین مجاز است؟
یک فرد بالغ به طور متوسط 200 میلی گرم کافئین در روز مصرف می کند. این معادل دو فنجان قهوه است. مصرف حداکثر 400 میلی گرم یا چهار فنجان قهوه برای اکثر افراد مشکلی ایجاد نمی کند. اما، کافئین بسته به اندازه، جنسیت و حساسیت افراد به آن، تأثیر متفاوتی بر آنها می گذارد.
اگر به کافئین حساس هستید، حتی مقادیر متوسط آن می تواند باعث بی خوابی (مشکل در خواب)، ضربان قلب سریع، اضطراب و احساس بی قراری شود. کارشناسان بهداشت و تغذیه موافق هستند که مصرف بیش از 600 میلی گرم کافئین در روز (معادل چهار تا هفت فنجان قهوه) بیش از حد است.
ماندگاری کافئین در بدن انسان چقدر است؟
اثرات کافئین را میتوان بلافاصله و یا تا 15 دقیقه پس از مصرف آن احساس کرد. سطح کافئین در خون شما حدود یک ساعت بعد به اوج خود میرسد و برای اکثر افراد چندین ساعت در این سطح باقی می ماند. شش ساعت پس از مصرف کافئین، نیمی از اثرات آن هنوز در بدن شما وجود دارد. پاکسازی کامل کافئین از جریان خون می تواند تا 10 ساعت طول بکشد.
اگر دارای بیماری های زمینه ای هستید، مطالبی مانند رابطه بین و و میتواند به شما کمک کند تا فواید و ریسکهای مصرف قهوه را بهتر بشناسید.
قهوه و اعتیاد به آن
زمانی که قهوه مشکل ساز می شود، زمانی است که زندگی شما را به شکلی منفی مختل می کند، اما نمیتوانید مصرف آن را متوقف کنید، یا آن را در مقادیری مصرف می کنید که به طور بالقوه برای سلامتی شما خطرناک است، علیرغم اینکه میدانید ممکنه از نظر روحی یا جسمی به شما آسیب برساند. قهوه گانودرما چه خواصی دارد؟
چگونه قهوه می تواند بر سلامت شما تأثیر منفی بگذارد
قهوه اثرات مختلفی بر بدن دارد که به طور بالقوه برای سلامتی مضر است. ارتباط قهوه با افزایش فشار خون و تغییرات ضربان قلب وجود دارد. همچنین این سوال وجود دارد که آیا قهوه ممکن است با افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان مرتبط باشد یا خیر. قهوه اگر شش ساعت قبل از خواب مصرف شود با ایجاد اختلال در خواب، میتواند سلامتی شما رو به خطر اندازد. قهوه فوری سوپریم چه خواصی دارد؟
علائم اعتیاد به قهوه
از آنجایی که قهوه یک محرک است، مصرف بیش از حد آن می تواند باعث ایجاد مجموعه ای از علائم مرتبط با تحریک مغز و سیستم عصبی شود. علائم اعتیاد به قهوه عبارتند از:
- سرگیجه
- احساس لرزش
- سردرد
- افزایش فشار خون
- عصبی بودن
- ضربان قلب یا سایر ناهنجاری های ضربان قلب
- مشکلات خواب
مانند تمام اعتیادها، اثرات لذت بخش قهوه نیز گاهی اوقات می تواند سایر مسائل را پنهان کند. کمبود انرژی و افسردگی ممکن است زمینه ساز اعتیاد به قهوه باشد. بعضی افراد ممکن است برای جبران اختلالات خواب به قهوه اعتماد کنند.
علائم ترک قهوه
همانطور که مصرف بیش از حد قهوه می تواند مشکلاتی ایجاد کند، حذف ناگهانی آن از رژیم غذایی نیز می تواند منجر به مشکلاتی شود. علامتی که اغلب توسط افرادی که دچار ترک ترک کافئین یا قهوه می شوند متوجه آن می شود سردرد است که ممکن است از خفیف تا شدید متغیر باشد. البته برخی نیز وجود دارد که بهتر است درباره آن بیشتر مطالعه شود. قیمت قهوه فوری موکا چقدر است؟
سایر علائم ترک قهوه یا عوارض ترک قهوه عبارتند از:
- احساس خستگی یا خواب آلودگی
- کاهش هوشیاری ذهنی
- زمان واکنش کندتر
- عملکرد بدتر در وظایف حافظه
اعتیاد به قهوه می تواند مانند سایر اختلالات به نظر برسد
از اونجایی که اعتیاد به قهوه مانند اعتیاد به مواد هست ممکن است اختلالات آن مانند بیماری و علائم ترک موادمخدر به نظر برسد. به عنوان مثال، مسمومیت با قهوه علائمی را ایجاد میکند که به راحتی میتواند با اختلالات اضطرابی مانند حملات پنیک اشتباه گرفته شود.
قهوه بیش از حد نیز میتواند با تشدید احساس نگرانی، ایجاد افکار تند، افزایش ضربان قلب و جلوگیری از آرامش و خواب با کیفیت، علائم این اختلالات را بدتر کند. همچنین ممکن است با علائم ترک مواد دیگر مانند آمفتامین و کوکائین اشتباه گرفته شود.
چه کسانی باید از قهوه اجتناب کنند؟
داشتن قهوه در رژیم غذایی برای همه بی خطر نیست.
اگر جزو موارد زیر هستید از آشامیدن قهوه بپرهیزید
- هر گونه اختلال خواب مانند بی خوابی داشته باشید.
- زخم داشته باشید.
- حامله هستند
- در حال شیردهی هستند.
- میگرن یا سردرد مزمن داشته باشید.
- فشار خون بالا دارند.
- برخی از محرک ها، آنتی بیوتیک ها، داروهای آسم و داروهای قلب را مصرف کنید.
- کودک یا نوجوان هستند.
- اضطراب داشته باشید.
- ضربان قلب تند یا نامنظم داشته باشید.
چند نکته برای ترک قهوه چیست؟
به آرامی میزان قهوه را در رژیم غذایی خود کاهش دهید. این اشتباه را نکنید که کاملا مصرفش رو متوقف کنید. احتمالاً علائم ترک را تجربه خواهید کرد، اجتناب از علائم ترک ترک کافئین یکی از شایع ترین دلایلی است که باعث می شود افراد به عادت خود به قهوه ادامه دهند.
برخی افراد این سوال را میپرسند که ترک قهوه چند روز طول میکشد؟ برای کاهش موفقیت آمیز مصرف قهوه، به تدریج میزان قهوه را که در روز مصرف می کنید، کاهش دهید. شروع به جایگزینی قهوه با آب کنید. آب یک انتخاب سالم است و نیاز به نوشیدن مایعات را برطرف میکند. آب همچنین به طور طبیعی کافئین را از بدن شما دفع می کند و شما را هیدراته نگه می دارد.
به تدریج از معمولی را به قهوه بدون کافئین تغییر دهید. ابتدا قهوه معمولی و بدون کافئین را بهطور متناوب تغییر دهید. کاهش تدریجی مصرف کافئین در طی دو تا سه هفته به شما کمک می کند تا عادت خود را بدون ایجاد علائم ترک با موفقیت تکمیل کنید.
امیدواریم شما با خواندن این مقاله، با کافئین و اعتیاد به قهوه بیشتر آشنا شده باشید، سوالات و نظرات خودتون رو با ما در بخش کامنت در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید.
پیشنهاد محصول کم کافئین
منابع: , , ,
اگر بخواهیم با هم صادق باشیم باید بگوییم که قهوه یک نوشیدنی جذاب است و قابل مقایسه با هیچ نوشیدنی گرم دیگری نیست. تهیهی قهوههای مختلف در خانه، بهخصوص در این روزها که ترجیح میدهیم بیرون از خانه ماسک را از صورتمان بر نداریم، واقعا لذتبخش و دوست داشتنی است. در هفتههای گذشته طرز کار با دمافزارهای مختلف قهوه مانند ، و را آموزش دادیم و کمی هم از صحبت کردیم. امروز هم نوبت به آموزش تهیهی قهوه ترک خوش عطر و طعم در خانه است. پس اگر شما هم از دوستداران قهوه ترک هستید تا پایان این مطلب با ما باشید.
قهوه ترک چیست؟
اولین نکتهای که باید به آن اشاره کنیم این است که ترکیه محل کشت دانههای قهوه ترک نیست. در واقع قهوهی ترک با دانههای قهوهی عربیکا که بسیار ریز آسیاب شدهاند تهیه میشود. جالب است بدانید که روش تهیهی قهوه ترک بیشتر شبیه به پختن است تا دمآوری.
همانطور که گفتیم برای تهیهی قهوه ترک از دانههای قهوهی عربیکا استفاده میشود و درجهی آسیاب آن به حدی ریز است که ممکن است با پودر کاکائو اشتباه گرفته شود. به همین دلیل شما میتوانید در پخت کوکی از پودر قهوه ترک هم استفاده کنید و کوکیهایی با طعم لذیذ قهوه آماده کنید.
روش تهیه بسیار آسان است؛ پودر قهوه را با آب و شکر (در صورت تمایل) در قهوه جوش میریزید و روی حرارت کم میگذارید تا آماده شود. قهوه جوش مخصوص تهیهی این نوع قهوه «جذوه» یا «ایبریک» نامیده میشود و در روش سنتی، جذوه را روی شعله نمیگذارند بلکه در ماسهی داغ قرار میدهند تا محتویات داخل آن بجوشد.
در انتها شما یک فنجان قهوهی غلیظ همراه با فوم قهوه خواهید داشت که عطری بسیار قوی دارد. فوم قهوهی به دست آمده نشانهی تبحر شما در تهیهی آن است؛ پس هرچه فوم بیشتری داشته باشد، یعنی شما ماهرتر هستید.
روش سرو قهوه ترک
قهوه ترک معمولا به روش سنتی خود سرو میشود. همیشه در کنار فنجان قهوه یک لیوان آب و نوعی دسر شیرین و گرم مثل کنافه، باقلوا یا شکلات گذاشته میشود.
در واقع تمام فرآیند تهیهی قهوه ترک، از آسیاب کردن تا سرو، مانند یک مراسم خاص است. این نوشیدنی خاص روشی برای معاشرت با مردم ترکیه است. وقتی در یک رستوران ترکی غذا میخورید میتوانید مطمئن باشید که پس از غذا خوردن قرار است از نوشیدن یک فنجان قهوهی عالی لذت ببرید.
ترفندهایی برای تهیهی یک قهوهی باکیفیت
نوشیدن قهوهی ترک در یک کافیشاپ سنتی سادهترین راه برای تجربهی بالاترین کیفیت قهوه است. در کافههای سنتی دانهی قهوه بلافاصله پس از آسیاب شدن در جذوه ریخته میشود و همین موضوع دلیل عطر و طعم عالی آن است. اما اگر بخواهید در خانه قهوه ترک تهیه کنید باید از پودر قهوهی تازه استفاده کنید. پس حتما در زمان خرید نکات زیر را در نظر داشته باشید.
اولین نشانهی قهوهی خوب، عطر آن است. اگر قهوه عطر قوی داشته باشد به شما احساس سرخوشی دهد یعنی پودر قهوهی خوب و تازهای در اختیار دارید. اگر عطر قهوه به سختی استشمام شود یعنی پودر قهوهی کهنه است و با استفاده از آن یک قهوهی بیمزه خواهید داشت.
راه آسان برای تشخیص تازگی قهوه، نگاه کردن به پودر آن است. اگر پودر گلوله گلوله شده و به هم چسبیده باشد یعنی قهوه کهنه است. پودر قهوهی تازه آسیاب شده اصلا به هم نمیچسبد و بسیار ترد است.
در زمان نوشیدن قهوه باید عطر سرمست کنندهی قهوه را استشمام کنید. اگر در زمان نوشیدن احساس کردید قهوهی شما آبکی است و طعم خاصی ندارد یعنی پودر قهوه کهنه یا بیکیفیت است.
چطور پودر قهوهی ترک را نگهداری کنید؟
نگهداری پودر قهوه به اندازهی زمان و روش آسیاب کردن آن مهم است چون با نگهداری صحیح میتوانید بافت و عطر آن را حفظ کنید. پس برای نگهداری پودر قهوه حتما به نکات زیر توجه کنید.
- ظرف را در مکانی خشک، خنک و دور از نور آفتاب قرار دهید.
- پودر را در یک ظرف در بسته که هوا به داخلش نفوذ نمیکند نگهداری کنید.
- قاشق فلزی در ظرف نگذارید.
- بستهی قهوه را در کابینت یا روی میز رها نکنید. با این کار پودر قهوه سریع بیات شده و بیکیفیت میشود. حتما بلافاصله پس از باز کردن بسته، محتویات آن را در یک ظرف مطمئن بریزید.
روش تهیهی یک فنجان قهوه ترک
حالا که با قهوهی ترک آشنا شدید نوبت به آن رسیده تا با روش تهیهی یک فنجان از آن هم آشنا شوید. طرز تهیهی این قهوه بسیار آسان است و با چندبار تمرین میتوانید قهوههای عالی تهیه کنید.
مواد لازم
- آب
- پودر قهوه
- شکر، در صورت تمایل
- جذوه (قهوه جوش مخصوص تهیهی قهوه ترک)
طرز تهیه
۲ قاشق چایخوری پودر قهوه را با ۱ فنجان آب سرد در جذوه بریزید و به کمک قاشق مواد را به آرامی با هم مخلوط کنید. در صورت تمایل کمی شکر هم همراه با پودر قهوه به آب اضافه کنید. فراموش نکنید که شکر باید قبل از قرار گرفتن جذوه روی شعله به قهوه و آب اضافه شود.
این مواد برای تهیهی یک فنجان قهوه مناسب است. به ازای هر یک نفر که به جمع شما اضافه میشود، مواد را دو برابر کنید. یعنی برای ۴ نفر ۴ فنجان آب و ۸ قاشق چایخوری قهوه لازم است.
اگر برای چند نفر قهوه آماده میکنید حتما بپرسید دوست دارند چقدر شیرین باشد. برای اندازهگیری میزان شکر لازم میتوانید از نسبت زیر استفاده کنید.
- قهوهی تلخ = بدون شکر
- قهوه با کمی شکر = شکر به اندازهی نصف یک حبه قند
- قهوهی کمی شیرین = شکر به اندازهی یک حبه قند
- قهوهی شیرین = شکر به اندازهی دو حبه قند
پس از مخلوط کردن مواد، جذوه را روی حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید مدتی بگذرد و دانههای قهوه بپزد. در این مدت دو یا سه بار به آرامی قهوه را با قاشق هم بزنید.
کافههای سنتی معمولا قبل از قرار دادن مجدد جذوه روی آتش، با قاشق دو یا سه بار به بدنهی آن ضربه میزنند.
وقتی قهوه به جوش آمد و روی سطحش فوم تشکیل شد آن را از روی حرارت بردارید. با کمک یک قاشق فوم را داخل فنجانها بریزید و سپس جذوه را دوباره روی حرارت بگذارید. بعد از جوش آمدن قهوه، آن را داخل فنجانها بریزید.
تهیهی قهوه ترک بدون جذوه
اگر به جذوه یا ایبریک دسترسی ندارید میتوانید از یک قابلمهی کوچک برای این کار استفاده کنید. هرچه اندازهی قابلمه کوچکتر باشد بهتر است. البته کیفیت قهوهی تهیه شده در قابلمه به اندازهی قهوهای که با جذوه تهیه شده باشد نیست اما نگران نباشید، قهوهی خوشطعمی خواهید نوشید.
جذوهی سنتی از مس ساخته میشود اما این روزها نمونههای استیل، سرامیک یا حتی پیرکس آن هم استفاده میشود پس نگران جنس قابلمهی خود نباشید. با توجه به میزان قهوهای که قرار است تهیه کنید اندازهی قابلمه را بزرگ یا کوچک کنید تا به میزان کافی فوم به دست بیاورید.
نکات مهم برای تهیهی قهوه ترک
اگر میخواهید یک فنجان قهوه با قوام بالا و فوم زیاد داشته باشید حتما به نکات زیر توجه کنید؛
- از قهوهی تازه آسیاب شده استفاده کنید. اگر قهوه تازه نباشد و مدتی در انبار مانده باشد فوم نمیدهد. برای تازه نگه داشتن قهوه، حتما بلافاصله بعد از باز کردن بسته، آن را داخل یک ظرف در دار بریزید.
- از آب فیلتر شده و سرد استفاده کنید. هرگز برای تهیهی قهوه ترک از آب گرم یا ولرم استفاده نکنید.
- قهوه، آب و شکر را در جذوه به آرامی مخلوط کنید. همیشه با قهوه ملایم رفتار کنید و آن را سریع هم نزنید.
- قهوه را با حرارت خیلی کم بپزید و قبل از اینکه بجوشد آن را ۲ یا ۳ بار به آرامی هم بزنید. اجازه ندهید قهوه روی گاز بجوشد، آن را قبل از جوشیدن و در زمانی که فوم تشکیل شد از روی حرارت بردارید.
- بعد از گرم شدن مجدد قهوه، آن را بهآرامی در فنجانها و روی فومهایی که قبلا داخل فنجان گذاشتهاید بریزید تا حبابهای فوم سالم بماند.
آیا میتوان قهوه ترک را با شیر تهیه کرد؟
قهوهی ترک به شکل سنتی هرگز با شیر آماده نمیشود چون این قهوه به عطر شدیدش معروف است و شیر مانع از انتشار عطر میشود. اما اگر دوست دارید قهوهی ملایمی بنوشید میتوانید به جای آب به آن شیر اضافه کنید ولی دیگر نباید از قهوه انتظار یک فوم عالی داشته باشید.
چرا قهوه ترک همراه با آب سرو میشود؟
همیشه در کنار قهوه ترک یک لیوان آب هم قرار دارد. دلیل آن این است که شما باید پرزهای چشایی خود را برای تجربهی طعم قهوه آماده کنید. ابتدا کمی آب بنوشید و سپس قهوه، تا بیشترین عطر و طعم را تجربه کنید. حتی میتوانید یک برش نازک سیب یا گلبرگ رز در آب قرار دهید تا عطر و بویی لطیف به آن ببخشید و تجربهی قهوه را دلچسبتر کند.
سخن آخر
نوشیدن قهوه بسیار لذتبخش است و اگر خودتان آن را آماده کرده باشید، لذتی چند برابر را تجربه میکنید. در این روزها که با کرونا درگیر هستیم بهتر است قهوهی دلخواهتان را در خانه تهیه کنیم تا بدون ریسک ابتلا به بیماری، از نوشیدن یک فنجان قهوهی عصرگاهی کنار افراد خانواده لذت ببریم.
منبع: