روغن سوزی در خودرو وقتی اتفاق می افتد که روغن موتور خودرو، همراه با سوختی که در موتور با عمل احتراق می سوزد و به شکل دود از اگزوز خارج می شود.
یکی از علایمی که نشان می دهد ماشین شما روغن سوزی دارد این است که چراغ روغن موتور شما اغلب روی داشبورد و جلوی شما ظاهر شده و چشمک می زند. همچنین ممکن است هنگام بررسی میزان سطح روغن موتور ماشین خود با میله اندازه گیری، متوجه کاهش مداوم آن شوید.
کاهش مداوم سطح روغن بدون این که خودروی شما دارای نشتی باشد، به شما این پیام را می رساند که خودروی شما در حال روغن سوزی است.
روغن سوزی خودرو به مرور زمان در اغلب خودروها با قطعات فرسوده براساس کارکرد آن ها می تواند اتفاق بیافتد، ولی در خودروهایی که جدید هستند هم گاهی اوقات با ایراد در قطعات مختلف دچار این مشکل می شوند.
علائم روغن سوزی خودرو و این که چگونه بفهمیم ماشینی که از آن استفاده می کنیم روغن سوزی دارد یا نه، به همراه آشنایی با انواع روغن موتور و علت های روغن سوزی و… را در این مقاله بررسی کرده و به آن جواب خواهیم داد.
پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا جواب این سوالات را بگیرید.
روغن موتور چیست، انواع آن کدام است و چرا در خودرو استفاده می شود؟
جهت کاهش اصطکاک، سایش، خوردگی، حرارت و… بین قطعات مکانیکی در موتور خودرو از روغن موتور استفاده می شود.
برای این که همه موارد ذکر شده از نظر ویژگی ها را به عنوان مزایای روغن موتور خودرو داشته باشید، باید روغنی مناسب، طبق پیشنهاد سازننده خودرو و متخصصان امر، یعنی مکانیک ها را در خودروی خود استفاده کنید.
انواع روغن موتورهایی که می توانند در خودرو استفاده شوند عبارتند از:
روغن موتور سنتتیک و مزایای آن ها
روغن موتورهایی که سنتتیک هستند، در واقع روغن موتور های با کیفیت بالا خالصی هستند. با توجه به این که خالص هستند، شما می توانید بالاترین توان موتور خودروی خود را با استفاده از این روغن موتور داشته باشید. مهمترین عیب این نوع روغن، گرانی آن نسبت به دو مورد دیگر می باشد.
از دیگر مزایای این روغن ها برای استفاده در خودرو عبارتند از:
- کم کردن مصرف سوخت ماشین
- افزایش طول عمر موتور با جلوگیری از فرسودگی قطعات
- مقاومت به دمای بالا
- نیاز به تعویض کم به خاطر حفظ کیفیت آن
روغن موتور معمولی خودرو، معایب و مزایای آن
روغن موتور معمولی به عنوان روغن مینرال هم گفته می شود که برای خودرو دارای کمترین درجه کیفیت روغنی است که می توانید از آن استفاده کنید.
این روغن موتورها، دارای ویسکوزیته کمی بوده و برای محافظت از خودروی شما از سرما و گرما مناسب نیست، یعنی در دماهای بالا و پایین زیاد کیفیت خود را خیلی زود از دست می دهد.
قیمت ارزان از مهمترین مزایای این نوع روغن موتور خودرو می باشد. از طرف دیگر تعویض در کوتاه مدت با پیمودن مسافت کم، عدم مقاومت در مقابل حرارت زیاد و… از معایب روغن موتور معمولی یا مینرال می باشد.
روغن موتور نیمه سنتتیک خودرو چیست؟
روغن موتور نیمه سنتتیک در واقع به عنوان روغنی با کیفیت متوسط ما بین روغن سنتتیک و معمولی می باشد که علاوه از کیفیت قابل قبول نسبت به روغن معمولی، قیمت مناسبی هم دارد.
روغن سوزی در خودرو چرا اتفاق می افتد؟
در اغلب موارد، روغن سوزی به علت فرسوده شدن قطعات است. به عنوان مثال، کاسه نمد خراب، خرابی رینگ روغن پیستون، یاتاقان ها و … از جمله قطعاتی هستند که خرابی آن ها می تواند منجر به سوختن روغن خودروی شما شود، که اصطلاحا گفته می شود ماشین روغن سوزی دارد.
همچنین نشتی روغن و برخورد با قطعات داغ خودرو نیز منجر به این مورد می شود. از طرف دیگر واشر سر سیلندر نیز ممکن است خراب شده و باعث شود تا روغن موتور را به جای این که از محفظه احتراق دور نگه دارد، وارد آن شده و با سوخت و احتراق مخلوط شود و مشکل ساز شود. چرا که موتور خودرو طوری طراحی شده است که روغن خارج آن باشد و به داخل محفظه احتراق نباید وارد شود.
در واقع محفظه احتراق جایی است که سوخت با هوا ترکیب شده و با جرقه ای مشتعل می شود تا وسیله نقلیه روشن شود. با قطعات فرسوده ای که ذکر شدند، روغن موتور می تواند نشت کرده و با این مخلوط احتراقی، منجر به سوختن روغن شود.
مهمترین نشانه های روغن سوزی در خودروها
مهمترین نشانه های روغن سوزی در خودروها عبارتند از:
- بوی سوختن روغن که از خودرو می آید.
- کاهش مداوم روغن
- مشاهده دودهای آبی و سفید از اگزوز خودرو
- وجود روغن در دهانه اگزوز
- روغنی بودن سر شمع ها
- کاهش شتاب خودرو
خروج انواع دود های رنگی در روغن سوزی موتور ماشین
دود آبی و خروج آن از اگزوز خودرو، اگر خودروی شما دارای روغن سوزی باشد، می تواند با بالا رفتن دور موتور، مقدار و شدت آن نیز حتی افزایش پیدا کند. البته در بعضی خودروهای جدید نیز ممکن است با توجه به این که دود خروجی از اگزوز را بگیرند، این علامت در آن ها مشاهده نشود.
سطح روغن زیاد و همچنین شکستگی میل سوپاپ و رینگ پیستون نیز می توند باعث روغن سوزی با دود آبی باشد.
در مورد دود سفید نیز به این شکل ات که، دیدن دود سفید در زمستان طبیعی است و جای نگرانی نیست، اما در روزهای گرم سال ممکن است به علت نشت روغن و سوختن آن باشد.
حتی اگر روغن به داخل موتور برود و جلوی احتراق کامل خودرو را بگیرد، دود سیاه ناشی از سوخت ناقص را نیز ممکن است داشته باشید.
کاهش سطح روغن موتور خودرو علامتی برای روغن سوزی ماشین
درست است که روغن موتور با گذشت زمان کم می شود. ولی با توجه به برند و سن ماشین این عدد یا مقدار باید طبیعی باشد که می توانید از مکانیک متخصص ان را بپرسید تا شما را بهتر راهنمایی کنند.
چک کردن روغن موتور خودروی خود با نشانگر روغن موتور و 1 ساعت بعد از خاموشی آن از مواردی می باشد که می توانید جهت چک کردن کاهش سطح روغن موتور خودروی خود انجام دهید.
نشتی روغن نیز از عوامل دیگری است که ممکن است داشته باشید. این مورد را می توانید با دقت به محلی که ماشین خود را پارک می کنید نیز متوجه شوید. یعنی لکه های روغن را بعد از حرکت خودرو ببینید که در زیر آن وجود دارند یا نه. در صورتی که روغنی زیر خودرو نباشد باید به روغن سوزی موتور در قدم بعدی فکر کنید.
دیگر دلایل نشتی روغن خودرو و روغن سوزی خودرو را در ادامه به علت فرسودگی قطعات می آوریم.
دلایل اصلی روغن سوزی موتور خودرو
دلایل اصلی روغن سوزی موتور خودرو عبارتند از:
- مشکل در کاسه نمد
- خرابی یاتاقان ها
- مشکل در واشر سر سیلندر
- استفاده از روغن نامناسب و بی کیفیت
- مشکل در رینگ پیستون
- خرابی لاستیگ گیت
- خرابی شاتون ها
- وارد شدن روغن گیربکس و هیدورلیک در موتور خودرو
- خرابی شیر PVC
خرابی رینگ پیستون و روغن سوزی به این دلیل
کنترل میزان روغن در کنار روغن کاری و روان کاری دیواره های سیلندر پیستون از وظایف رینگ پیستون می باشد.
خرابی رینگ پیستون می تواند علت نشتی و روغن سوزی در خودرو باشد که به علت خرابی و فرسوده شدن آن اتفاق می افتد که باید توسط مکانیک خودرو تعویض شود.
خرابی واشر سرسیلندر و روغن سوزی ماشین به این دلیل
واشر سرسیلندر بین سرسیلندر و بلوک موتور خودرو قرار دارد که از جنس های مختلفی چون فولاد، مس، کامپوزیت و… برای عایق بندی جهت جلوگیری از وارد شدن آب و روغن داخل محفظه احتراق و خروج گازهای حاصل از احتراق استفاده می شود و در صورت خرابی باید بررسی شود و در صورت نیاز تعویض شود.
آیا روغن سوزی برای موتور خودرو ضرر دارد؟
جواب به این سوال در یک کلمه قطعا بله خواهد بود. چرا که همانطوری که قبلا هم ذکر شد، روغن موتور جهت کاهش اصطکاک، سایش، خوردگی و حرارت بین قطعات مکانیکی استفاده می شود، اگر روغن موتور کاهش محسوسی داشته باشد، در این حالت مطمئنا موتور ماشین دچار فشار زیاد، کاهش توان موتور، حرکت سخت سیلندر پیستون و… خواهد شد.
یکی از دلایل رایج یاتاقان زدن موتور کاهش روغن و فشار روغن موتور می باشد که اگر این علایم ذکر شده را نادیده بگیرید باید موتور خودروی خود را عوض کنید.
راه های جلوگیری از روغن سوزی خودرو قبل و بعد از تعمیر آن
اگر بعد از تعمیر موتور ماشین خود به مشکل و روغن سوزی مجدد خودرو اتفاق بیافتد، این اتفاق ناشی از تعمیر ناقص به دلیل سپردن کار به افراد غیر متخصص و همچنین استفاده نامناسب از ماشین بعد از تعمیر و رانندگی با سرعت زیاد، ممکن است اتفاق بیافتد.
راه های جلوگیری از روغن سوزی خودرو نیز عبارتند از:
- تعویض به موقع روغن خودرو
- آب بندی صحیح موتور توسط مکانیک
- استفاده کردن از روغن مناسب موتور خودرو بنا به پیشنهاد سازننده آن
- بررسی نکردن سطح روغن و کم شدن آن
- شستن موتور خودرو به صورت مداوم با گازوئیل، مخصوصا در دفعات زیاد در طول سال
- باز نکردن ترموستات (چرا که باعث به هم ریختن تنظیمات دمای موتور به این دلیل می شود.)
اگر ماشین روغن سوزی دارد، چه کار باید انجام داد؟
اگر ماشین شما روغن سوزی دارد از مراجعه ماشین خود به مکانیک تردید نکنید. آنها با استفاده از مهارت و تخصص خود می توانند دلیل و محل دقیق نشتی روغن را به سرعت تشخیص داده و سپس اقدامات لازم را برای رفع این مشکل انجام دهند.
اگر ماشین خود را جهت رفع مشکل روغن سوزی موتور پیش مکانیک ماهر ببرید، علاوه از نشانه های رایجی که ما در این مقاله شمردیم، این متخصصان با تست های مختلف مثل کمپر سنج، تست های آسیب دیدن سیلندر و … را انجام می دهند که میزان خرابی و هزینه و … را برآورد می کنند و به شما نیز می گویند تا تعمیر آن را شروع کنند.
حتی در خرید خودرو هم با توجه به این که این تست هزینه زیادی ندارد، متخصصین امر پیشنهاد می کنند هنگام خرید خودرو تست کمپرس سنج را برای خودرو انجام دهید تا آسیب موتور را از این نظر بررسی کنید و سپس خودروی دست دوم و کارکرده را خریداری نمائید.
آموزشگاه فن آموزان مرکز تخصصی اموزشهای مکانیک و اتو مکانیک در تهران دوره های تخصصی ویژه کار از جمله مکانیک و برق خودرو ، ، ، ، ، و … را با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای کشور برگزار می کند..
اگر صاحب خودرو هستید و می خواهید که امورات مرتبط با آن، همیشه زیر نظر و کنترل تان باشد، باید با مشکلات رایج آن آشنا باشید. یکی از مشکلاتی که ممکن است برای خودروی تان پیش بیاید، روغن سوزی است. البته این مشکل بیشتر برای خودروهایی پیش می آید که کارکرده حساب می شوند و فرسوده هستند. قبل از اینکه وارد جزئیات شویم، برای تان از مفهوم روغن سوزی ماشین می گوییم و بعد ابعاد این مشکل و راه های رفع و پیشگیری اش را هم مطرح می کنیم. زمانی می گوییم، خودرو دچار روغن سوزی شده است که موتور همراه با سوخت، مقداری از را هم بسوزاند. اینجا همان زمانی است که سوختن روغن موتور باعث خروج دودی آبی رنگ از دهانه می شود. البته این تنها نشانه روغن سوزی ماشین نیست و علائم دیگری هم وجود دارد که از همه اینها در ادامه مقاله برای تان خواهیم گفت.
روغن سوزی چیست؟
روغن سوزی بیشتر برای خودروهای فرسوده ای رخ می دهد که مدت هاست در حال کارکردن هستند و مسافت های زیادی را طی کرده اند. روغن سوزی همان سوختن روغن موتور خودروست. زمانی که روغن موتور به همراه سوخت می سوزد و سطح آن مرتب پایین و پایین تر می آید، روغن سوزی رخ می دهد. این اتفاق بیشتر در خودروهای قدیمی رخ می دهد اما این طور نیست که سوختن روغن موتور را در خودروهای جدید و تازه نبینیم. به طور کلی، روغن موتور در مسیرهایی مشخص در خودرو به حرکت و جریان درمی آید تا نگذارد که قطعات موتور دچار اصطکاک با یکدیگر شوند. به دلایلی امکان دارد که چنین چیزی رخ ندهد و روغن موتور هم همراه با سوخت بسوزد. در این صورت، چه خودروی تان جدید باشد و چه قدیمی، دچار روغن سوزی خواهید شد. پس اگر روغن موتور به محفظه احتراق راه پیدا کند، در مجاورت حرارت زیاد می سوزد و روغن سوزی را شاهد خواهید بود.
علائم و نشانه های روغن سوزی ماشین چیست؟
یکی از شایع ترین نشانه های روغن سوزی خروج دودی آبی رنگ از اگزوز است. هرچقدر که دور موتور بالاتر برود، نمود این دود آبی هم بیشتر می شود. پس سوختن روغن موتور در همراهی با سوخت منجر به خروج دود آبی از اگزوز می شود و به شما هشدار می دهد که عیب و ایرادی در کار است. البته برخی از خودروهای بازار می توانند دود ناشی از سوختن روغن موتور را به خود جذب کنند. پس گاهی باوجود اینکه روغن سوزی در خودرو رخ می دهد، خبری از دود آبی اگزوز نیست. در نتیجه، برای بررسی وضعیت روغن سوزی فقط نباید به رنگ اکتفا کنید. با بررسی میزان روغن موتور می توانید سرنخی از وضعیت سوخت روغن به دست بیاورید. اگر سطح روغن مدام در حال کاهش باشد، یعنی اوضاع نامناسب است و احتمالا روغن سوزی دارید.
به جز بررسی دود و سطح روغن موتور، نشانه های دیگری هم برای روغن سوزی وجود دارند. برای مثال، وجود بویی ناخوشایند از سمت موتور می تواند علامتی باشد که به شما درباره سوختن روغن موتور هشدار می دهد. البته این موضوع را همه متوجه نمی شوند؛ یعنی تشخیص روغن سوزی از روی این بو مخصوص حرفه ای هاست و شاید همه از آن سر درنیاورند.
خودرویی که دچار روغن سوزی می شود، شتاب کمتری پیدا و قدرت موتورش هم اُفت می کند. ضمن اینکه سر شمع های آن هم چرب می شوند. اگر شمع ها را در هنگام خاموشی خودرو بررسی کنید، متوجه خواهید شد که حالت چرب پیدا کرده اند. چربی دهانه اگزوز هم از نشانه های روغن سوزی است. پس نشانه های روغن سوزی به شرح زیر هستند:
- خروج دود آبی از اگزوز
- چرب شدن شمع های خودرو
- کاهش مداوم سطح روغن موتور
- وجود چربی در دهانه اگزوز خودرو
- وجود بویی ناخوشایند از سمت موتور
- کاهش شتاب و افت قدرت موتور خودرو
علت و دلایل روغن سوزی ماشین چیست؟
دلایل مختلفی برای روغن سوزی خودرو وجود دارد. به طور کلی، روغن موتور در خودرو حضور دارد تا قطعات موتور را خنک کند و اصطکاک میان آنها را کاهش بدهد. با ورود این روغن به موتور، حرارت آن را تجزیه و کیفیتش را مخدوش می کند. اگر روغن به چنین سرنوشتی دچار شود، دیگر خاصیت روانکاری قطعات، پاک سازی و پاک کنندگی و جذب ناخالصی ها را از دست می دهد. ایراد کار چیست؟ چه چیزی باعث می شود که روغن موتور به محفظه احتراق راه پیدا کند و این قضایا به وقوع بپیوندد؟
این اتفاقات با ورود روغن موتور به محفظه احتراقی بالای خودرو شروع می شود. روغن با سوخت و هوا ترکیب می شود و با جرقه می سوزد. این ورود ناخوشایند روغن به محفظه سوخت دلایل مختلفی دارد:
– خوردگی کاسه نمد خودرو
– ساییدگی لاستیک گیت
– خرابی یاتاقان ها و شاتون ها
– اصطکاک زیاد گیت
– نشتی روغن از واشر خودرو
– استفاده از روغن موتوری نامناسب و بی کیفیت
– خراب شدن یا شکستگی رینگ یا رینگ های پیستون
– خوردگی و ساییده شدن جداره سیلندر که به آن بوش سیلندر می گویند
– کم شدن روغن موتور در دور بالای برخی از خودروها (دور بالاتر از 3هزار در دقیقه)
رفع مشکل روغن سوزی چگونه است؟
روغن سوزی از مشکلات رایج و البته مهم و حساس خودروهاست. پس نباید آن را دست کم بگیرید یا فکر کنید که خودتان به تنهایی از عهده انجامش برمی آیید. ماجرا از این قرار است که شناسایی مشکل روغن سوزی نیاز به تجهیزاتی خاص دارد. مکانیک ها با ابزارهایی خاص مانند کمپرس سنج اقدام به تشخیص محل بروز مشکل روغن سوزی می کنند و بعد از برآوردهای لازم دست به تعمیرات می زنند. بنابراین، در صورتی که احساس کردید، مشکل روغن سوزی در خودروی تان وجود دارد، سریع به کارشناس مراجعه کنید.
از آنجا که مشکل روغن سوزی معمولا برای خودروهای کارکرده رخ می دهد، برای خرید خودروی دست دوم هوشیار باشید. یعنی چه کنید؟ حتما قبل از واردشدن به فرایند خرید، تست کمپرس سنج را برای خودرو انجام بدهید و مطمئن شوید که دچار روغن سوزی نیست. این تست نه هزینه چندانی دارد و نه دردسر خاصی.
پیشگیری از روغن سوزی ماشین چگونه است؟
اگر اطلاعات کافی درباره قطعات و کارکرد بخش های مخلتف خودرو داشته باشید، به ندرت به دردسر خواهید افتاد. پس بهتر است که حواس تان به اموری مانند تنظیم و بررسی روغن موتور و پیشگیری از روغن سوزی هم باشد. روش هایی وجود دارد و نکته هایی در میان است که به شما کمک می کند از روغن سوزی خودروی تان جلوگیری کنید. مثلا:
1. همیشه حواس تان به سطح روغن موتور باشد و در صورت مشاهده کاهش سطح، روغن سوزی را بررسی کنید.
2. از روغن موتورهایی باکیفیت استفاده کنید که با نوع خودروی تان سازگاری کافی دارند. در این صورت، احتمال روغن سوزی هم کاهش پیدا می کند.
3. موتور خودرو را با موادی مانند گازوئیل شست وشو ندهید. این کار اصلا توصیه نمی شود و می تواند مشکلات متعددی برای تان به وجود بیاورد. برای موتورشویی به سراغ اسپری های تمیزکننده بروید.
4. به جای استفاده از روغن موتور، امکان استفاده از افزودنی های شیمیایی دیگری هم وجود دارد. این افزودنی ها سبک اند و قیمت بالایی هم ندارند.
5. ترموستات را باز نکنید. این وسیله به طور خودکار دمای موتور را تنظیم می کند. اگر آن را باز کنید، تنظیمات دما به هم می خورد و سطح روغن موتور هم دست کاری می شود.
6. فیلتر روغن موتور را به موقع تعویض و قبل از بستن، آن را با روغن پُر کنید. فیلتر کثیف باید تعویض شود.
7. مکمل های جلوگیری از روغن سوزی در بازار هم می توانند به پیشگیری از این مشکل کمک شایانی کنند.
جهت لیست بهترین نمایشگاه ماشین در تهران اینجا کلیک کنید
در آخر
روغن سوزی موتور را جدی بگیرید. اگر نشانه هایی از بروز مشکل در آن را شناسایی کردید، سریع به مکانیک مراجعه کنید. برخی از مشکلات خودرو به نظر و اقدامات کارشناسی و حرفه ای نیاز دارند. هرچقدر بیشتر درباره خودروی تان بدانید، سریع تر از مشکلات موجود در آن جلوگیری می کنید و هزینه های کمتری هم به شما تحمیل می شود.