وقتی که اسم حوضچه را می شنوید، چه تصویری در ذهنتان شکل می گیرد؟ احتمالا بیشتر ما به یاد خانه های قدیمی، حوضچه های آبی رنگ وسط حیات و شاید هندوانه ای داخل آن بیفتیم.
اما حوضچه های امروزی، با آن چیزی که از گذشته به یاد داریم، تفاوت خیلی زیادی کرده اند و حسابی مدرن شده اند.
در حال حاضر، حتی این حوضچه ها را به داخل محیط خانه آورده اند و شمایل دیگری برایشان ساخته اند. در واقع به دلیل آپارتمان نشینی، چاره ی دیگری برای افراد باقی نمانده است جز این که ساز و کاری را اجرا کنند که بتوان حوضچه ها را به داخل خانه آورد.
با این تفاصیل می خواهیم در این مقاله از وبسایت سازه یاب، به سراغ آموزش ساخت حوضچه برویم. شاید شما هم تمایل داشته باشید که یکی از این حوضچه ها را در حیاط خانه یا داخل محیط منزل کار بگذارید. به همین دلیل بد نیست که اطلاعاتی کلی در مورد نحوه ساخت حوضچه داشته باشید.
اگر این موضوع برایتان جالب است و یا این که تصمیم به ساخت حوضچه دارید، توصیه می کنیم ادامه ی این مطلب را از دست ندهید.
نحوه ساخت حوضچه
برای این که بتوانید یک حوضچه را در محیط خانه بسازید، باید نکات مهم و زیادی را مد نظر داشته باشید. در ادامه به مراحل ساخت یک حوضچه در خانه اشاره کرده ایم:
نوع حوضچه را مشخص کنید
زمانی که تصمیم به ساخت حوضچه در داخل خانه می گیرید، قبل از هر چیزی باید بدانید که این حوضچه از چه نوعی است و دقیقا قرار است در کدام قسمت خانه ساخته شود. در ضمن بد نیست که از همان ابتدا کاربرد و کارکرد این حوضچه را هم مشخص کنید.
اگر تصمیم به ساخت یک حوضچه طبیعی بسیار ساده است چرا که اصلا نیازی به ادوات پیچیده مثل پمپ آب ندارد. احتمالا شما هم چنین حوضچه هایی را در خانه های قدیمی یا ویلاهای کنونی دیده اید. این دسته از حوضچه ها به خاطر این که اساسا نیازی به واترپمپ ندارند، پس موتور برق هم نمی خواهند. می توان این حوضچه ها را داخل حیاط خانه ساخت، چند عدد ماهی داخل آن انداخت و از منظره ی طبیعی و زیبایی که ایجاد میکنند، لذت وافر برد.
اگر تصمیم به ساخت یک حوضچه ی طبیعی دارید، می توان از المان های زیادی برای تزئین هرچه بیشتر آن استفاده کرد. مثلا می توانید از گیاهان داخل آب استفاده کنید، یا برگ هایی که روی آب شناور می مانند. حتی ساخت یک آبنما هم می تواند ایده ی خیلی خوبی باشد.
مکان ساخت حوضچه را مشخص کنید
بعد از این که نوع حوضچه را تعیین کردید، زمان آن می رسد که به سراغ انتخاب مکان ساخت حوضچه بروید. این نکته بسیار حائز اهمیت است چرا که به حیات بیشتر حوضچه تان کمک می کند.
اگر قرار است که به سراغ ساخت حوضچه های طبیعی بروید، اولین توصیه این است که حتما جایی برای ساخت آن انتخاب کنید که در معرض نور خورشید و البته سایه باشد. به این معنی که هم نور خورشید به آن بتابد و هم اینکه، در زمان های خاصی از روز سایه باشد.
به این ترتیب می توانید مطمئن شوید که نور کافی برای رشد گیاهان داخل حوضچه وجود دارد و همچنین از رشد جلبک ها نیز جلوگیری می کند. همان طور که می دانید جلبک ها، می توانند قاتل زیبایی یک حوضچه باشند.
همچنین بسیار مهم است که حوضچه را در جایی از حیاط خانه بسازید که از داخل هم دید کافی به آن وجود داشته باشد. یک روز سرد زمستانی را تصور کنید که برف می بارد و شما از پنجره ی خانه تان، تصویر دانه های برف را می بینید که روی حوضچه می افتند. لذت تماشای چنین تصویری بی نظیر است.
در ضمن فراموش نکنید که محل ساخت حوضچه نباید از محل عبور خطوط گاز و برق رد شود. چرا که ممکن است به آنها آسیب وارد کند.
ساخت حوضچه کنار درخت نیز اصلا توصیه نمی شود. به هر حال ساخت این حوضچه ها ممکن است به ریشه ی درخت آسیب وارد کند. البته این مسئله بستگی زیادی به عمق حوضچه و اندازه ی آن دارد.
اگر محیط زندگی تان همواره بارانی است و رطوبت زیادی وجود دارد، بهتر است که عرض و عمق حوضچه را کم نگه دارید. اما اگر محیط زندگی تان گرم و خشک است، هر چقدر عمق و عرض حوضچه بیشتر باشد، بهتر است چرا که آب حوضچه ممکن است فورا تبخیر شود. حوضچه های بزرگ، طبیعتا دیرتر خالی از آب می شوند.
اگر قرار است که حوضچه هایی با عمق و عرض بیشتر بسازید، حیات ماهی ها و موجودات زنده ی دیگر مثل گیاهان را تضمین خواهید کرد.
اقدام به ساخت حوضچه کنید
بعد از این که نوع و محل ساخت حوضچه را مشخص کردید، حالا نوبت به ساخت خود حوضچه می رسد. برای انجام چنین کاری، در وهله ی اول باید نقطه ای که برای ساخت حوضچه مشخص کرده اید را حفر کنید.
البته این نکات را به هنگام حفر حوضچه به یاد داشته باشید:
- اگر می خواهید از ماهی برای حوضچه ی خودتان استفاده کنید، حتما عمق حفر را بیشتر کنید.
- اگر محل زندگی شما در مناطق سردسیری است، عمق حوضچه را به اندازه ای بگیرید که ماهی ها در فصول سرد بتوانند به زیر لایه ی یخ زده آب رفته و به حیات خود ادامه بدهند.
- مقداری شیب برای حوضچه ی خود در نظر بگیرید.
- اگر به هنگام حفر حوضچه، با سنگ هایی تیز و درشت مواجه شدید، حتما آن ها را بردارید.
بعد از این که حفر حوضچه به اتمام رسید، باید از طریق ریختن یک لایه ی شن، مسیر حوضچه را تعیین کنید. یادتان نرود که تمامی شکاف های موجود در کف حوضچه باید پُر شوند و هیچ گونه درزی باقی نماند.
در گام بعدی، لازم است که از یک سری متریال مصنوعی یا طبیعی استفاده کنید تا لایه ای دیگری روی کف ایجاد نمایید. استفاده از پارچه های کنفی برای لایه سازی، انتخابی معقول است. البته به خاطر داشته باشید که مواد طبیعی ممکن است به مرور زمان از بین بروند و لایه ی خیلی خوبی نباشند. به همین دلیل، استفاده از یک لایه ی ضد آب بهترین گزینه است.
آسترهای ضد آب متفاوتی در بازار وجود دارند. کافیست سری به بازار بزنید و با انواع آسترها رو به رو شوید. یکی از بهترین آسترهای ضد آب، لایه های پی وی سی است که علاوه بر ارزان بودن، کارایی خیلی خوبی هم دارند.
بعد از این که تمامی مراحل لایه سازی را انجام دادید، می توانید حوضچه را از آب پر کنید. البته بعضی وقت ها، می توانید منتظر آب باران هم بمانید تا حوضچه تان را پر کنید. البته طبیعی است که چنین کاری برای مناطقی ممکن است که پر باران می باشند( مثل شمال کشور)
دقت داشته باشید که به هنگام پر کردن حوضچه، باید لبه ی آن را خالی بگذارید. زمانی که لایه سازی انجام می دهید، حتما تا 20 الی 30 سانتی متر از لبه ی حوضچه را هم آستر ضد آب بکشید تا در صورت سرریز کردن آب، نواحی اطراف آن را خیس نکند.
اگر می خواهید که محیط اطراف حوضچه زیباتر شود، می توانید دورتادور آن را یک شکاف به عمق 16 سانتی متر ایجاد کنید و درون آن چمن بکارید. چمن می تواند نمای طبیعی حوضچه را خیلی زیباتر کند و حال و هوای دیگری به آن بدهد.
اگر تصمیم دارید درون حوضچه ماهی بندازید، هرچقدر از المان های طبیعی استفاده کنید، طول عمر ماهی ها هم افزایش پیدا می کند. مثلا اگر حوضچه ای طبیعی در اطراف خانه یا ویلایتان وجود دارد، می توانید از آب موجود در آن، برای پر کردن حوضچه استفاده کنید. آب این حوضچه های طبیعی دارای یک سری باکتری و موجودات میکروسکوپی است که منبع تغذیه ی مناسبی برای ماهی ها خواهد شد.
البته اگر نمی خواهید حیوانات دیگری مثل قورباغه یا گربه در اطراف حوضچه پیدایشان شود، بهتر است قید استفاده از ماهی را بزنید.
آموزش ساخت یک حوضچه با استفاده از لاستیک در حیاط منزل
آب و باغ و باغچه و سرسبزی چیزی است که همه ما انسانها ذاتا به آن علاقمندیم . زندگی آپارتمانی و زندگی در جاهای گران که مجبوریم برای نیم وجب زمین میلیونها تومان خرج کنیم شاید این علاقه به طبیعت و زیبایی را کمی در ما پنهان کند اما در واقع این احساس نمی میرد بلکه تشنه تر می شویم !
داشتن خانه بزرگ با حیاط بزرگ با درختان سرسبز و محیطی دلکش و زیبا برای زندگی علاقه بیشتر ماست اما شهرنشینی باعث شده است کمتر کسی از این امکانات بهره مند باشند مگر آنکه خیلی پولدار باشید .
امروز در مجله اینترنتی نم نمک آموزش ساخت یک حوضچه با استفاده از لاستیک را بصورت تصویری و گام به گام آموزش می بینید . لاستیک از این جهت که اگر هم مستاجر بودید می توانید موقع کوچ اگر صاحبخانه راضی نبود با خودتان آن را ببرید .
همچنین از این برای تزئینات حیاط کودکستان ها ، مسافرخانه های سر راهی ، مراکز تفریحی موقت و.. می توان استفاده کرد.
https://berke.ir/طرز-ساخت-حوض-حیاط/منبع: