اقتصادیمجله کسب و کار

تبدیل هارد داینامیک به بیسیک هنگام نصب ویندوز

2 روش تبدیل دیسک دینامیک Dynamic به دیسک بیسیک Basic

در مقاله امروز شما در مورد تبدیل دیسک دینامیک (Dynamic) به دیسک بیسیک (Basic) اطلاعاتی را بدست خواهید آورد و در انتها نکاتی درباره ریکاوری اطلاعات هارد  دیتاریکاوری ایران به دست خواهید آورد. برای افرادی که با این افراد مفهوم آشنا نیستند، دیسک بیسیک (Basic) برای درایوهای منطقی اولیه و پارتیشن‌ها استفاده می‌شود و به عنوان نوع دیسک ذخیره سازی که اغلب در سیستم عامل ویندوز استفاده می‌شود کار می‌کند. دیسک بیسیک یک راه حل ذخیره سازی ساده را فراهم می‌آورد و امکان ایجاد و حذف ‌های اولیه و توسعه یافته را فراهم می‌آورد و امکان فرمت بندی یک پارتیشن و علامت گذاری به عنوان فعال را فراهم می‌آورد.

یک دیسک دینامیک (Dynamic) ویژگی هایی را ارائه می‌دهد که در یک دیسک بیسیک امکان پذیر نیست. این دیسک‌ها امکان تقسیم انواع مختلف پارتیشن‌ها از قبیل استریپ شده، آینه ای شده و RAID-5 را فراهم می‌آورد. این دیسک‌ها تمایل به انعطاف پذیری بیشتری برای مدیریت پارتیشن دارند. از زمان انتشار ویندوز 10، دیسک‌های دینامیک به طور کلی برای استفاده توصیه نمی‌شوند.

یکی از دلایل اصلی عدم استفاده از دیسک دینامیک معرفی فناوری جدیدتر Storage Spaces است که می‌تواند به محافظت داده‌های شما در هنگام خرابی کمک کند. یکی از مشکلات دیگری که در دیسک‌های دینامیک اجتناب ناپذیر هستند این است که آنها معیوب می‌شوند و باعث خرابی درایو و نیاز به بازگشت به دیسک بیسیک می‌شود.

نحوه تبدیل دیسک دینامیک (Dynamic) به دیسک بیسیک (Basic)

نکته مهم در مورد هر دو دیسک این است که آنها قابل برگشت هستند به این معنی که می‌توانید یکی را به دیگری و بلعکس تبدیل کنید. شما می‌توانید از دو روش این کار را انجام دهید یکی استفاده از ابزار Disk Management و دیگری استفاده از Command Prompt است. ابزارهای جانبی هم برای استفاده وجود دارند که کل فرآیند را ساده تر می‌کنند. اگر آنها را ترجیح می‌دهید می‌توانید استفاده کنید اما ما آنها را به شما توصیه نمی‌کنیم.

این فرآیند به برخی از مهارت‌های کامپیوتری نیاز دارد اما حتی برای افراد تازه کار هم مراحل نسبتا ساده ای دارد. ما سعی می‌کنیم هر دو روش تبدیل دیسک دینامیک به بیسیک را به صورت ساده ای توضیح دهیم تا به شما کمک کنیم که یک دیسک دینامیک را به یک دیسک بیسیک تبدیل کنید.

قبل از شروع کار، لازم است که تمام پارتیشن‌های موجود در دیسک دینامیک را بکاپ بگیرید. نحوه ریکاوری هارد اکسترنال و دیسک دینامیک در مقاله ای جداگانه آموزش داده شده است. هر دو فرآیند تبدیل به طور کامل تمام اطلاعات را در طول انتقال از بین می‌برند.

روش 1. تبدیل دیسک دینامیک (Dynamic) به دیسک بیسیک  (Basic) از طریق Disk Management

به احتمال زیاد ساده ترین روش که به کمترین تلاش نیاز دارید استفاده از ابزرا Disk Management برای تبدیل دیسک دینامیک به بیسیک می‌باشد. برای استفاده از این روش روی منوی Start کلیک راست کنید و Disk Management را انتخاب کنید. به جای این کار می‌توانید در کادر جستجوی منوی Start عبارت Disk Management را سرچ کنید و Create and format hard disk partitions را انتخاب کنید.

در حالی که در پنجره Disk Management هستید هر یک از دیسک‌های پویای مورد نظر خود را برای تبدیل پیدا کنید و روی آن کلیک راست کنید و بعد Delete Volume را انتخاب کنید. بعد از اینکه Delete Volume را انتخاب کردید روی دیسک خود کلیک راست کنید و گزینه Convert to Basic Disk را انتخاب کنید.

مراحل کار به همین سادگی بود. ممکن است در حالی که سعی دارید دیسک پویا را به دیسک بیسیک تبدیل کنید اخطاری به شما نمایش داده شود. اولین اطلاعاتی که این اخطار به شما می‌دهد این است که نصب سیستم عامل روی پارتیشن بوت فعلی امکان پذیر نخواهد بود. این بدان معناست که در حال حاضر یک پارتیشن سیستم یا داده در دیسک بیسیک ست شده است و نباید آن را تبدیل کنید.

روش 2. تبدیل دیسک دینامیک به دیسک بیسیک  از طریق CMD

 اگر با ابزار Command Prompt بیشتر از Disk Management  آشنا هستید ممکن است استفاده از این روش برای شما راحت تر باشد. گره چه این روش نسبت به ابزار مدیریت دیسک یا همان Disk Management به یک مرحله اضافی نیاز دارد.

صرف نظر از این، نتیجه نهایی هنوز یک دیسک بیسیک خواهد بود که از یک دیسک دینامیک بدست آمده است. با اجرای CMD کارمان را شود می‌کنیم. شما می‌توانید در کادر جستجوی منوی Start عبارت CMD را تایپ کنید و از نتایج Command Prompt را کلیک راست کنید و result as administrator را انتخاب کنید.

در حالی که در پنجره Command Prompt هستید دستورات زیر را اجرا کنید:

با این کار لیستی از تمام دیسک‌های موجود در سیستم شما گیدا می‌شود. در این لیست اطلاعات زیر برای هر مدخل نمایش داده می‌شود:

شماره دیسک، وضعیت، اندازه، اندازه قضای خالی فعلی، جدول Dyn (Dynamic DNS) و جدول Gpt

شماره دیسک مورد نظر برای تبدیل به دیسک بیسیک را یادداشت کنید. در حالی که هنوز در DISKPART هستید شماره دیسک مورد نظر خود را به دستور زیر اضافه کنید:

شما باید یک  پیام تایید مشابه با این را دریافت کنید که نشان می‌دهد دیسک انتخاب شده است. حالا لازم است که هر پارتیشن موجود در دیسک را پیش نمایش و حذف کنید. دستور detail disk# را تایپ کنید و به جای # شماره واقعی دیسک انتخاب شده را تایپ کنید.

 حالا دستور select volume # را تایپ کنید.

 بعد دستور delete volume # را تایپ کنید.

بعد از حذف هر پارتیشن می‌توانید دیسک دینامیک را با تایپ دستور convert basic به دیسک بیسیک تبدیل کنید.

مراحل بالا را تا قسمتی که لیستی از دیسک‌های موجود در DISKPART بازیابی می‌شوند را دنبال کنید. در این فرآیند شما لازم نیست همه چیز را حذف کنید. خیلی ساده می‌توانید دستور convert dynamic را اجرا کنید و دیسک این کار را خواهد کرد. در این مراحل تنها شما در زمانی یک اخطار دریافت می‌کنید که با خطای سرویس دیسک مجازی مواجه شوید که به شما اعلام می‌کند که فضای کافی وجود ندارد.

چرا باید هارد Dynamic را به Basic تبدیل کنیم؟

هارد دیسک ها بصورت پیشفرض برروی نوع Basic تنظیم شده اند و کار می کنند اما گاهی ما نیاز به استفاده از ویژگی های پیشرفته ای مانند امکان انواع RAID ها را در هارد داشته ایم بنابر این آن را به داینامیک تبدیل میکنیم. اما به دلیل اینکه ریسک مشکلات در این نوع از هارد ها بالاتر میتواند باشد امکان به مشکل برخوردن پارتیشن و هارد را داریم. بنابر این برای رفع این مشکل تنها راه حل ما تبدیل دوباره هارد به حالت پایه Basic و استفاده از آن است.

بنابر این ما به دلیل برخوردن به مشکل در پارتیشن و هارد داینامیک خود مجبور به تغییر آن به حالت Basic هستیم. در ادامه این مقاله در سرور سوییچ به آموزش تبدیل هارد داینامیک Dynamic به بیسیک Basic پرداخته ایم، این آموزش را بدقت بخوانید و اجرا کنید تا دچار مشکلی نشوید. ریکاوری فلش  دیتاریکاوری ایران را نیز در مقاله دیگری به صورت کاربردی آموزش داده ایم که می توانید مطالعه نمایید.

ویژگی هارد Basic           ویژگی هارد Dynamic

شناخت مستقل هر هارد نسبت به یکدیگر         امکان مرتبط کردن چند هارد با یکدیگر

ضعف در بررسی روابط مولتی تایم فریم         استفاده از انواع RAID

امکان تبدیل به Dynamic بدون از دست رفتن اطلاعات             از دست رفتن اطلاعات درصورت تبدیل به حالت Basic

تفاوت دیسک Basic با Dynamic چیست؟

قبل از اینکه بخواهیم هارددیسک را پارتیشن‌بندی کنیم و به صورت منطقی آن را قسمت قسمت کنیم و باید انتخاب کنیم که هارددیسک به صورت Basic یا Dynamic فرمت شود. اما تفاوت دیسک Basic با Dynamic چیست؟ به صورت خیلی خلاصه اگر بخواهیم بگیم که تفاوت دیسک Basic با Dynamic چیست؟ باید بگوئیم که وقتی چند عدد هارددیسک دارید، Dynamic Diskها اهمیت دارند و قابل اجرای قابلیت‌های بیشتری دارند و می‌توانید از قابلیت‌های آن استفاده کنید.

ولی زمانی که فقط یک عدد هارددیسک دارید برای شما تفاوتی ندارد که دیسک شما چطور باشد. اما با داینامیک دیسک می‌توانید کاری کنید که سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات یا اصطلاحا Read/Write روی دیسک افزایش یابد یا حتی کاهش یابد ولی با ضریب اطمینان بالا. در حقیقت با داینامیک دیسک‌های می‌توانید RAID راه‌اندازی کنید.

در حالت عادی که یک هارددیسک روی ویندوز داریم و تغییر خاصی روی آن اعمال نکردیم، در حالت Basic کار می‌کند. در این حالت هر هارددیسکی که به سیستم‌عامل اضافه می‌کنیم به صورت جداگانه و مستقل از هم کار می‌کنند و هیچ ربطی به هم ندارند. پارتیشن‌بندی در این حالت فقط از نوع Simple Volume است. اگر چند تا هارددیسک داشته باشیم که بخواهیم با هم در تعامل باشند چیکار کنیم؟ در این موارد از پارتیشن‌بندی Dynamic استفاده می‌کنیم که دیسک‌ها با هم کار کنند و بیشتر در سمت سرورها کارایی دارند. با ما همراه باشید تا به صورت کامل درباره تفاوت دیسک Basic با Dynamic صحبت کنیم.

Basic Disk چیست؟

Basic دیسک‌ها با ویندوزهای قبل از ویندوز 7 هم سازگاری دارند. در Basic دیسک‌ها می‌توان پارتیشن از نوع Primary Extended و Logical راه‌اندازی کرد و هر چند تا که هارددیسک داشته باشیم به صورت مستقل از هم کار خواهند کرد. Basic دیسک‌ها از پارتیشن‌بندی نوع MBR و GPT هم پشتیبانی می‌کند. در یک مطلب کامل در مورد GPT و MBR صحبت کردم. در فرمت Basic به پارتیشن‌ها Partition می‌گویند که در Dynamic دیسک‌‌ها Volume تعریف می‌شود و در اصل هیچ تفاوتی ندارند و فقط یک تغییر نام است.

Dynamic Disk چیست؟

دیسک‌های Dynamic چهار نوع Volume را پشتیبانی می‌کنند که هم بر روی چند پارتیشن قابل اعمال است و هم روی هارددیسک‌های مجزا.

  • simple volume
  • spanned volume
  • striped volume
  • mirrored volume
  • striped volume with parity (RAID-5)

قبل از توضیح Volume های ذکر شده و یا پارتیشن‌بندی به صورت Dynamic ، اول باید دیسک را از حالت Basic به Dynamic تبدیل کرد. توجه داشته باشید که با تبدیل Basic دیسک به داینامیک اطلاعات از بین نمی‌روند ولی اگر برعکس این عمل را قصد داشته باشید که انجام دهید باید تمامی اطلاعات و پارتیشن‌بندی‌ها فرمت شوند. با داینامیک دیسک در واقع RAID راه‌اندازی می‌کنند که به صورت خلاصه اگر بخوام بگم یعنی مرتبط کردن چند عدد هارددیسک به هم برای بالابردن سرعت و تحمل خطاپذیری.

    نکته: در Dynamic دیسک‌ها نمی‌توان Multi-Boot راه‌اندازی کرد و فقط در Basic دیسک‌ها می‌توان چند سیستم‌عامل نصب کرد.

Simple Volume چیست؟

مفهوم Simple Volume در دیسک‌های Basic و Dynamic یکی است. در واقع یک پارتیشن‌بندی ساده است که در هر دو نوع دیسک یکسان است.

spanned volume چیست؟

زمانی از این نوع Volume استفاده می‌کنیم که با کمبود فضای دیسک مواجه هستیم. در این نوع Volume اطلاعات پشت سر هم نوشته می‌شود و تا 32 عدد هارددیسک را می‌توان به هم متصل کرد. به این صورت است که با پر شدن دیسک اول، اطلاعات در دیسک دوم نوشته می‌شود و الی آخر. مشکل حادی که در این روش است این است که با از بین رفتن یکی از هارددیسک‌ها تمامی اطلاعات از بین می‌رود. معمولا کاربردی نیست مگر اینکه با کمبود فضا مواجه شویم.

(RAID-0) striped volume چیست؟

Stripe به معنی راه راه است و حداقل باید دو عدد هارددیسک داشته باشیم که قابل پیاده سازی باشد. در این نوع Volume اطلاعات به صورت مساوی روی دیسک‌ها نوشته می‌شود به همین دلیل که دو عدد Head همزمان در حال نوشتن هستند سرعت نوشتن اطلاعات افزایش می‌یابد و هر چقدر تعداد هارددیسک‌ها افزایش یابد به همان میزان سرعت افزایش می‌یابد.

اما مشکلی که وجود دارد این است که اگر یکی از دیسک‌ها دچار مشکل شود، کل اطلاعات از بین می‌رود چون اطلاعات روی دیسک‌ها تقسیم شده است. ماکزیمم فضایی که در دو عدد هارددیسک 2 ترابایتی دریافت خواهید کرد، 4 ترابایت است. این نوع Volume هم به صورت سخت‌افزاری و هم به صورت نرم‌افزاری قابل پیاده‌سازی است.

(RAID-1) mirrored volume چیست؟

Mirror یعنی آینه، در این نوع Volume هر اطللاعاتی که روی یک دیسک ذخیره می‌شود، عینا روی دیسک دیگر هم ذخیره می‌شود. پیاده‌سازی این نوع Volume هم به صورت نرم‌افزاری و هم به صورت سخت‌افزاری قابل پیاده شدن است و تعداد دیسک‌ها باید زوج باشد.

چون هر اطلاعاتی که روی یک دیسک ذخیره می‌شود روی دیسک دیگر هم وجود دارد تحمل خطا را بسیار افزایش می‌دهد و در صورت از بین رفتن یکی از دیسک‌ها، اطلاعات روی دیسک دیگری قرار دارد. مهمترین عیب این نوع Volume سرعت بسیار کم آن است چون اطلاعات باید روی چند دیسک به صورت همزمان نوشته شود. مجموع فضای موجود در این Volume نصف تعداد دیسک‌هاست.

striped volume with parity (RAID-5) چیست؟

این نوع Volume که به صورت عادی و از طریق Disk Management قابل دسترسی نیست و باید از طریق Storage Spaces ایجاد شود. در این نوع Volume حداقل باید 3 عدد هارددیسک داشته باشیم که بتوان این روش را پیاده کرد. در این نوع Volume اطلاعات به صورت Stripe بین دیسک‌ها پخش می‌شود و سرعت و کارایی بالایی دارد و یک نوع اطلاعات که Parity نام دارد هم بین دیسک‌ها پخش می‌شود تا در صورت بروز خطا در یکی از دیسک‌ها، اطلاعات آن دیسک از طریق دیسک‌های دیگر قابل دسترسی باشد. در این تکنولوژی به اندازه فضای یکی از دیسک‌ها که باید برای Parity استفاده شود، قابل استفاده برای ذخیره اطلاعات نیست. یعنی قید یکی از دیسک‌ها رو بزن. در RAID-5 هم سرعت و کارایی داریم و هم تحمل‌خطاپذیری تا یک دیسک.

نتیجه گیری کلی در مورد تفاوت دیسک basic با dynamic

در این مطلب به صورت مفصل در مورد تفاوت دیسک Basic با Dynamic صحبت کردیم اما فقط تئوری. اگر بخواهیم خلاصه‌ای بر مطالب گفته شده داشته باشیم:

  • Basic دیسک‌ها و Dynamic دیسک‌ها از فرمت MBR و GPT پشتیبانی می‌کنند.
  • Basic دیسک به صورت مستقل با دیسک‌ها رفتار می‌کند اما داینامیک دیسک، دیسک‌ها را به هم مرتبط می‌کند.
  • قابلیت RAID فقط روی دیسک‌های داینامیک قابل پیاده‌سازی است.
  • Basic دیسک را می‌توان به داینامیک دیسک تبدیل کرد بدون از دست دادن اطلاعات ولی اگر داینامیک دیسک را به Basic دیسک تبدیل کنیم تمامی پارتیشن‌ها و اطلاعات را باید پاک کنیم.
  • با داینامیک دیسک در ویندوز 10 می‌توان RAID0, RAID1 و RAID5 راه‌اندازی کرد.
  • روی دیسک‌های داینامیک نمی‌توان چند سیستم‌عامل نصب کرد. Multiboot نداریم.
دکمه بازگشت به بالا