نماد سایت مجله آنلاین

مصرف انرژی در صنعت فولاد

صنعت فولاد به‌طور فعال مصرف انرژی را مدیریت می‌کند. حفظ انرژی در فولادسازی برای تضمین رقابت‌پذیری صنعت و به حداقل رساندن اثرات زیست‌محیطی مانند انتشار گازهای گلخانه‌ای بسیار مهم است. فولاد از طریق پتانسیل بازیافت ۱۰۰ درصدی، دوام و سبکی وزن خود، باعث صرفه‌جویی در انرژی در طول چرخه‌های عمر خود می‌شود. با دانیال زاده نمین در ادامه این مقاله همراه باشید تا درباره روش های بهینه مصرف انرژی در صنعت فولاد بیشتر بدانید.

مصرف انرژی در فولادسازی

تولید فولاد بسیار انرژی‌بر است. بااین‌حال، سیستم‌های پیچیده مدیریت انرژی، استفاده کارآمد و بازیابی انرژی را در طول فرایند تضمین می‌کند. همان‌طور که در شکل ۱ نشان داده شده است، بهبود در بهره‌وری انرژی منجر به کاهش حدود ۶۰ درصدی انرژی موردنیاز برای تولید یک تن فولاد خام از سال ۱۹۶۰ شده است.

انرژی ورودی و هزینه‌های مرتبط

انرژی بخش قابل‌توجهی از هزینه تولید فولاد (۲۰ تا ۴۰ درصد) را تشکیل می‌دهد؛ بنابراین بهبود در بهره‌وری انرژی منجر به کاهش هزینه‌های تولید و در نتیجه افزایش رقابت‌پذیری می‌شود. بازده انرژی صنایع فولادسازی بسته به مسیر تولید، نوع و کیفیت سنگ‌آهن و زغال‌سنگ مورداستفاده، ترکیب محصولات فولادی، فناوری کنترل عملیات و کارایی مواد متفاوت است. حدود ۸۹ درصد انرژی ورودی BF-BOF از زغال‌سنگ، ۷ درصد از برق، ۳ درصد از گاز طبیعی و ۱ درصد از سایر گازها و منابع تأمین می‌شود. در مسیر EAF، انرژی ورودی از زغال‌سنگ ۱۱ درصد، از برق ۵۰ درصد، از گاز طبیعی ۳۸ درصد و ۱ درصد از منابع دیگر است.

ورودی‌های انرژی به‌عنوان عوامل احیاکننده

کک که از کربوریزه کردن (گرم شدن در غیاب اکسیژن در دماهای بالا) زغال‌سنگ ساخته می‌شود، عامل کاهنده اولیه سنگ‌آهن است؛ همچنین از سوخت‌های دیگر برای جایگزینی بخشی از کک استفاده می‌شود.

محصولات جانبی گازی

گازهای تولیدشده در کوره کک، کوره بلند (BF) و کوره اکسیژن قلیایی (BOF) مورد استفاده قرار می‌گیرد که باعث صرفه‌جویی در سوخت فسیلی اضافی و منابع انرژی می‌شود. این منابع معمولاً بیش از ۶۰ درصد انرژی موردنیاز کارخانه فولاد را تأمین می‌کنند و به‌عنوان جایگزین مستقیم سوخت یا برای تولید برق استفاده می‌شوند. به‌طور متناوب، گازها را می‌توان برای تولید برق استفاده یا به خارج از محل صادر کرد. فقط درصورتی‌که هیچ گزینه استفاده دیگری در دسترس نباشد، مشعل‌سوزی (فلر) می‌شوند.

صرفه‌جویی فولاد در انرژی در طول چرخه عمر محصول

درحالی‌که محصولات فولادی برای تولید نیاز به انرژی دارند، در طول چرخه عمر محصول، گاهی اوقات بیشتر از انرژی مصرف‌شده در طول تولیدشان باعث صرفه‌جویی در انرژی می‌شوند. به‌عنوان مثال، طی ۲۰ سال، یک توربین بادی سه مگاواتی می‌تواند ۸۰ برابر بیشتر از آنچه در تولید و نگهداری مواد مورداستفاده در آن انرژی صرف شده است، انرژی ارائه دهد.

صرف انرژی در صنعت فولاد و آهن

در تولید فولاد، بیشترین سهم هزینه‌­ها مربوط به تامین انرژی است که این میزان حدود 40 درصد کل هزینه‌­ها را شامل می‌­شود. درنتیجه بهبود مصرف انرژی در حوزه فولاد، منجربه کاهش هزینه­‌های تولید و افزایش رقابت پذیری خواهد شد. در طی فرآیند تولید مقاطع، این انرژی به‌منظور انتقال مواد خام، حفر معدن و تامین مواد اولیه، مصرف می­‌گردد. لازم به ذکر است که کوره­‌های قوس در تولید فولاد، حدود 92 درصد از انرژی مصرفی را شامل ­می‌­شوند.

روند مصرف انرژی در صنایع فولادی کشور، در چند سال اخیر چه سمتی بوده است؟

باتوجه به آمار مربوط به تولید و صادرات صنایع کشور، در تابستان 1401، میزان تولید در صنایع مختلف و به ویژه صنعت فولاد و آهن رشد معقولی داشته است؛ این افزایش، ناشی از کنترل مصرف برق در سایر صنایع و خدمات دیگر بود. بااین‌وجود، مصرف برق در تابستان 1401 برای صنعت فولاد و آهن، رشدی حدود 17.23 درصدی را نشان می­‌دهد.

طبق آماری که در اواخر تابستان 1401 منتشر شد، مصرف برق در صنعت فولاد در بازه زمانی 15 خرداد الی 29 مرداد، برابر 5586 هزار مگاوات بر ساعت بود؛ درحالی‌که در تابستان سال گذشته و در همین بازه زمانی، مصرف برق در صنعت فولاد برابر 4761 هزار مگاوات بر ساعت تخمین زده شد. با این حال قیمت آهن و فولاد در تابستان 1401 نسبت به سالیان گذشته افزایش بیشتری داشت که ناشی از عوامل مختلف دیگر مانند افزایش تقاضا، نرخ دلار آزاد و نیمایی، نرخ تورم و عوامل متعدد دیگر است.

مدیریت مصرف انرژی در تولیدات فولاد، اقدامی ضروری برای رفع نیازهای آینده کشور

امروزه در کشورهای مختلف، یکی از رویکردهای اصلی در صنایع پرمصرف مانند صنعت فولاد، توسعه تکنولوژی در راستای کاهش مصرف انرژی است. این موضوع از لحاظ کاهش هزینه تولید و همچنین کاهش تولید مواد آلاینده اهمیت بالایی دارد. در صنعت فولاد، تامین انرژی حرف اول را در تولید کافی و رقابتی و مرغوب می­زند. یکی از جنبه­‌های مهم تامین انرژی برای صنعت فولاد، مرغوبیت این نیرو به منظور کیفیت فولاد تولیدی در فرآیندهای مختلف است.

از این‌­رو، موضوع مدیریت انرژی در صنعت فولاد در ایران نیز مورد توجه شرکت­‌های مختلف تولید فولاد قرار گرفته است؛ این مدیریت در طول سالیان مختلف منجربه کاهش 40 درصدی مصرف برق در کوره­‌های قوس الکتریکی تولید شده است. باتوجه به بررسی­‌های صورت گرفته از میزان هزینه تولید فولاد در طی سالیان مختلف، سهم انرژی در قیمت تمام شده نهایی، از 11 درصد به 7 درصد رسیده است که نزول قابل توجهی را نشان می­‌دهد.

مطمئنا این کاهش سهم، در قیمت نهایی محصول تولیدی تاثیر زیادی دارد که گاهی اوقات باعث تغییر بهای روزانه در برخی ایام سال توسط کارخانه­‌های مختلف می‌­شود. سایت گرفت به‌عنوان یکی از سایت‌­های مرجع در اعلام قیمت محصولات فولادی در کشور، بهای انواع مقاطع تولیدی کارخانه­‌های فولاد را به صورت روزانه در سایت خود درج می­‌کند تا مشتریان آخرین قیمت این کالاها را مشاهده نمایند.

در صنعت آهن و فولاد چه اقداماتی جهت کنترل انرژی مصرفی می توان انجام داد؟

کنترل مصرف انرژی در صنعت فولاد شامل راهکارهای عمومی و تخصصی بوده که استفاده از این موارد می‌­تواند منجربه کاهش مصرف انرژی شود که در تعیین قیمت نهایی محصولات مختلف مانند قیمت تیرآهن تاثیر بسزایی داشته باشد.

ز اقدامات صورت گرفته می‌­توان به بهبود و مدیریت مصرف انرژی برای تولید محصولات فولادی در کوره قوس الکتریکی اشاره کرد که مواردی همچون بکارگیری ترانسفورماتور با توان بالا، رشد و اصلاح کنترل فرآیند، استفاده از درایوهایی که قابلیت تنظیم سریع دارند، عملیات پفکی کردن سرباره، استفاده از مشعل­‌هایی تحت عنوان اکسیژن-سوخت در تولید فولاد، استفاده از کوره­‌های قوس با جریان مستقیم جهت بهبود راندمان مصرف برق و چندین مورد دیگر است؛ سایر اقدامات برای اصلاح کیفیت بهره‌وری مصرف انرژی شامل موارد زیر است:

سخن پایانی

صنعت فولاد، به‌عنوان یکی از صنایع با مصرف انرژی بالا در جهان شناخته می­‌شود؛ این مصرف انرژی هم در بخش برق و هم گاز بوده که بخش قابل توجهی از هزینه‌­های تولید را دربر می‌­گیرد. این عامل و همچنین پارامترهای بیرونی دیگر در تعیین نرخ نهایی محصولات فولادی مانند قیمت میلگرد موثر بوده که مصرف‌­کنندگان را با ارقام متفاوتی روبه‌­رو می‌­سازد. شما می‌توانید با مراجعه به وب­سایت گرفت، قیمت محصولات فولادی تولیدکنندگان گوناگون را مشاهده کرده و بدون واسطه محصول موردنظر را از فروشندگان مختلف بازار خریداری نمایید.

خروج از نسخه موبایل